Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

‘Free’: Η απελευθέρωση του Iggy Pop

Το νέο άλμπουμ του θεού της punk Iggy Pop ‘Free’ είναι εδώ!

Και ίσως σε εκπλήξει.

“Αυτό το άλμπουμ απλώς ήρθε σε μένα και το άφησα να συμβεί”. -Iggy Pop

Το ολοκαίνουριο άλμπουμ του Iggy Pop κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτέμβρη, με τίτλο ‘Free’. Πράγματι, είναι ίσως ένα είδος απευλευθέρωσης για τον punk θρύλο. Ακολουθεί την επιτυχία του υψηλότερου στα charts άλμπουμ του ‘Post Pop Depression’ του 2016 και δεν ουδεμία ομοιότητα φέρει με οποιαδήποτε προηγούμενη δουλειά του. Φυσικά ο Iggy είναι ακόμα punk, ωστόσο το ‘Free’ επιδεικνύει μια εσωτεριστική φύση/οπτική. Το παρελθόν μπορεί να κουβαλάει τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες όμως ο Iggy κοιτάζει προς τα καλά πράγματα που μπορεί να προσφέρει τελικά αυτή η ζωή.

Iggy Pop

‘Free’

Το ‘Free’ υπερβαίνει τις ετικέτες. Δεν μπορεί να μπει εύκολα σε ένα όμορφο κουτάκι που πάνω θα γράφει “punk” ή “jazz” ή οτιδήποτε άλλο. Όμως από αυτή την αμορφία πηγάζει μια βαθειά λυρικότητα και ένα αίσθημα ελευθερίας. Η ποιητικότητα των στίχων είναι κάτι που οι φανς θα μπορούν να εκτιμήσουν. Κάποιοι στίχοι βέβαια δεν είναι δικοί του. Δανεισμένοι άλλοτε από το “Do Not Go Gentle Into That Goodnight” του Dylan Thomas και άλλοτε από τραγούδια συν-γραμμένα με τον τζαζίστα Leron Thomas, είναι ωστόσο ποίηση με σφραγίδα έγκρισης από τον Iggy Pop. “Είναι ένα άλμπουμ μέσα στο οποίο άλλοι καλλιτέχνες μου μιλούν και εγώ τους δανείζω τη φωνή μου”, λέει χαρακτηριστικά. Μην απατάστε, χωρίς αμφιβολία, είναι ένας δίσκος ολόδικός του. Ακόμα και η συνεισφορά του avant-garde κιθαρίστα Noveller είναι διακριτική.

YouTube video

O Iggy Pop είναι ελεύθερος

Μπορεί ο Iggy Pop να έχει συνδεθεί άρρηκτα με μέντορες και συνεργάτες, από τον Bowie στα 70s ως τον Josh Homme που ήταν ο παραγωγός για το άλμπουμ του 2016, το πρώτο UK Top 5 της καριέρας του στα 68 του χρόνια. Ωστόσο ο Iggy ήταν πάντα και παραμένει a force to be reckoned with. Είναι σίγουρα ασταμάτητος όπως φάνηκε και από τη φετινή του συναυλία στην Αθήνα. Όμως στο ‘Free’ επιδεικνύει μια ακόμη ικανότητα. Την ικανότητα να χαλαρώσει, να είναι στοχαστικός, χωρίς να χάσει την punk αιχμή του.

YouTube video

Είναι ενάντια ίσως στις προσδοκίες δεδομένης μιας ζωής γεμάτης καταχρήσεις. (Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την επέτειο 50 χρόνων από το ντεμπούτο των Stooges, ένα άλμπουμ που μισήθηκε τόσο από κοινό όσο και από κριτικούς στην εποχή του.) Όμως τόσες δεκαετίες αργότερα ο Iggy Pop έχει βάλει την υπογραφή του σε μερικές πραγματικά σπουδαίες δουλειές. Και σίγουρα αυτές οι δεκαετίες αντανακλώνται στο φετινό του άλμπουμ. Με καλό τρόπο.

Δονκιχωτικός και αήτητος, δεν αφήνει το χρόνο να τον επιβραδύνει ή να τον χαλάσει. Περισσότερο, μάλλον, ωριμάζει, σαν ένα καλό κρασί.

Η tracklist του ‘Free’ αναλυτικά:

1.”Free”

2.”Loves Missing”

3.”Sonali”

4.”James Bond”

5.”Dirty Sanchez”

6.”Glow In The Dark”

7.”Page”

8.”We Are The People (lyrics: Lou Reed)

9.”Do Not Go Gentle Into That Good Night”

10.”The Dawn”

Item added to cart.
0 items - 0,00