Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τα 10 καλύτερα βιβλία και μουσικές βιογραφίες

Αγαπημένα βιβλία και μουσικές βιογραφίες που στις σελίδες τους κρύβονται τα μυστικά, οι ίντριγκες και οι ιστορίες καλλιτεχνών που έχουμε λατρέψει.

μουσικές βιογραφίες

Ενόψει καλοκαιριού, σκέφτηκα πως δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το καλό βιβλίο στην παραλία. Πόσο μάλλον όταν αυτό το βιβλίο σε βυθύζει στον υπέροχο και πολύπλοκο κόσμο της μουσικής. Όταν διαβάζοντας τις μουσικές βιογραφίες των αγαπημένων σου μουσικών και συγκροτημάτων μαθαίνεις πως κι αυτοί είναι άνθρωποι. Άνθρωποι, απλώς με πολύ πιο ενδιαφέρουσες και συχνά εξωφρενικές ζωές από εσένα.

Οι μουσικές βιογραφίες ή αυτοβιογραφίες είναι παράξενο πράγμα. Ειδικά γιατί οι περισσότερες φαντάζουν να έχουν την ίδια πλοκή. Ανθρωπάκος άγνωστος ξεκινάει από το μηδέν, παίζει για πενταροδεκάρες, χτίζει καριέρα και στην πορεία κάνει πολλά, μα πολλά, ναρκωτικά. Ωστόσο τα παρακάτω αναγνώσματα, προσεκτικά επιλεγμένα από μένα και βρίσκοντας σύμφωνους όλους τους κατάλληλους ειδήμονες, εμπεριέχουν και αυτό το κάτι παραπάνω. Μια αλήθεια, ένα λογοτεχνικό ενδιαφέρον και ιστορικά ντοκουμέντα που αξίζει να διαβάσεις.

Παράκατω θα βρεις τα καλύτερα μουσικά βιβλία και μουσικές βιογραφίες που θα σε συνοδέψουν στις φετινές διακοπές!

Scar Tissue- Anthony Kiedis

Από τις πρώτες μουσικές βιογραφίες που διάβασα ήταν το ‘Scar Tissue’.  Ένας ειλικρινής συλλογισμός για την παιδική του ηλικία, τα σχολικά χρόνια και φυσικά την μπάντα του frontman των Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis. Ταυτοχρόνως όμως και μια απίθανη περιγραφή της ομολογουμένως ολίγον χολιγουντιανής σχέσης με τον πατέρα του και της κάτω-από-την-επίρρεια ζωής ενός ροκσταρ.

The Death Of Rhythm and Blues– Nelson George

Δεν έχουν όλες οι μουσικές βιογραφίες να κάνουν με την ντεκαντάνς και το ροκ-σταριλίκι. Μερικές αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα όπου ο βίος- είναι αυτός της ίδιας της μουσικής. Κάπως έτσι συμβαίνει και στο ‘The Death Of Rhythm and Blues’. Τη δεκαετία του ’60 η κοινωνική ενσωμάτωση αποσκοπούσε στο να κάνει όλους τους Αμερικάνους όμοιους στα μάτια της δικαιοσύνης και του νόμου. Ωστόσο η ίδια ενσωμάτωση είχε, σύμφωνα με τον George, καταστροφικά αποτελέσματα για τη rhythm and blues. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μελέτη και σκοπιά στο πως ακριβώς η βιομηχανία των λευκών κατακερμάτισε τη μουσική ιστορία των Αφροαμερικάνων.

Hammer Of The Gods: The Led Zeppelin Saga– Stephen Davis

Στην ουσία εδώ μιλάμε για τη βίβλο της rock ακολασίας. Τη μουσική βιογραφία που θα βάλει τέλος σε όλες τις άλλες μουσικές βιογραφίες. Κραυγαλέο, χυδαίο, κακόγουστο, πρόστυχο και τελικά ανεπανάληπτο roller-coaster μέσα από την ιστορία του πώς οι Led Zeppelin άλλαξαν την πορεία της rock για πάντα. (Αλλά και πολλές πραγματικά αλλόκοτες σεξουαλικές περιπτύξεις με groupies και ψητά φασόλια.)

μουσικές βιογραφίες

The Heroin Diaries: A Year In The Life Of A Shattered Rock Star– Nikki Sixx

Δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να πάρω ηρωίνη ή να ορκιστώ να μην χρησιμοποιήσω ποτέ μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Nikki Sixx των Motley Crue το πήγε full-method. Η αυτοβιογραφία του ‘The Heroin Diaries’ παίρνει σίγουρα το βραβείο αυθεντικότητας. Είναι ακριβώς αυτό που λέει: ένα ημερολόγιο γραμμένο ενώ είχε πάρει τόση ηρωίνη που σε κάποιες φάσεις αναρωτιέσαι πως μπορεί να εκφραστεί με συνοχή. Ή είναι ακόμα ζωντανός…

 The Tao of Wu- The RZA

Το πρώτο μέρος του ‘The Wu-Tang Manual’ είναι περισσότερο ένα beginners course στον κόσμο και την μυθολογία των Shaolin. Ωστόσο το ‘The Tao Of Wu’ είναι το μακράν πιο ενδιαφέρον από τις δύο μουσικές βιογραφίες. Σε αυτό ο RZA εσωτερικεύει την hip-hop και την πνευματικότητα. Συνδυάζει τα μαθηματικά με ταινίες kung fu και τον Βουδισμό με σκακιστικές τακτικές και κόμιξ. Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο και μοναδικό θεοσοφικό μανιφέστο.

The Autobiography– Chuck Berry

Την ώρα που οι Beatles, Rolling Stones και οι Beach Boys τον λάτρευαν σαν ήρωα και εφευρέτη της rock&roll, ο Chuck Berry σάπιζε στη φυλακή. Εδώ περιγράφει μερικές από τις ιστορίες του μέσα από τα χρόνια. Τα όσα είδε και αντιμετώπισε ως αφροαμερικάνος pop star στα 50ς. Παράλληλα σκιαγραφεί το πορτρέτο της ρατσιστικής βιαιότητας και των πολλών κοινωνικών ανισοτήτων στην Αμερική.

μουσικές βιογραφίες

Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk– Legs McNeil, Gillian McCain

Αρχικά το συγκεκριμένο βιβλίο παίρνει ακούσια θέση στο μακροχρόνιο και “αιματηρό” debate για το πού γεννήθηκε η punk, U.S ή U.K. Εδώ η λαμβάνουσα θέση είναι υπέρ της Αμερικής. Το ‘Please Kill Me’  καταγράφει με γλαφυρότητα την γέννηση και τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της (αμερικάνικης) punk. Το καλύτερο απ’ όλα είναι πως η καταγραφή αυτή γίνεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες, και με δικά τους λόγια, των  Lou Reed, Iggy Pop, Johnny Thunders, The Ramones, Patti Smith και πολλών  ακόμα.

 Get In The Van: On The Road With Black Flag– Henry Rollins

Αν ο Kerouac είχε γράψει το On The Road αλλά με πρωταγωνιστές μια hardcore punk μπάντα. Μια μπάντα από αντικοινωνικούς και περιθωριακούς τύπους που μισούσαν ο ένας τον άλλον. Στριμωγμένοι σε ένα βαν. Ένα road-trip from hell που τους βλέπει στην καλύτερη να κοιμούνται στο πάτωμα. Στη χειρότερη τρώνε ξύλο από τους μπάτσους. Παρά το ότι είναι αρκετά σκοτεινό σε φάσεις, αυτό το ημερολόγιο για τη ζωή στο δρόμο με τους Black Flag αποδεικνύει τελικά τη δύναμη της μουσικής να επηρεάσει και να αλλάξει ζωές.

μουσικές βιογραφίες

I’m With The Band: Confessions of a Groupie- Pamela Des Barres

Μια σέξυ, δροσερή και ειλικρινής εξομολόγηση για το πώς είναι να είσαι groupie στα 60ς. H OG groupie Pamela Des Barres περιγράφει στην αυτοβιογραφία της τις ερωτικές περιπτύξεις μιας δεκαετίας. Με τους Mick Jagger, Keith Moon, Jim Morrison, Frank Zappa και κάνα-δυο ακόμα. Φυσικά και υπάρχει πολύ σεξ και ναρκωτικά όπως σε όλες τις σωστές, rock&roll μουσικές βιογραφίες. Ωστόσο μέσα του κρύβει και κάτι πιο αθώο. Την πραγματική χαρά του να είσαι φαν σε μια από τις πιο επαναστατικές εποχές στην ιστορία της μουσικής.

This Is Your Brain On Music– Daniel Levitin

Ο Daniel Levitin είναι μουσικός παραγωγός και νευροεπιστήμονας. Μελέτησε λοιπόν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και ανακάλυψε πώς αυτός “μεταφράζει” τα κομμάτια που ακούμε σε ηχητικά μοτίβα. Επιπλέον, βρήκε πώς αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τα συναισθήματα μας. Στο ‘This Is Your Brain On Music’ εξηγεί, πολύ κατανοητά, τους τρόπους με τους οποίους η μουσική μας επηρεάζει, πώς βοήθησε στην εξέλιξη μας και ακόμα πώς πιθανά διασφάλισε την επιβίωση του ανθρώπινου είδους!

μουσικές βιογραφίες

Αυτές ήταν οι προτάσεις μας για καλοκαιρινό και μη διάβασμα. Οι καλύτερες μουσικές βιογραφίες και μουσικά βιβλία, που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τη μουσική αλλά και τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες!

Item added to cart.
0 items - 0,00