Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

On this day: Σαν σήμερα στη μουσική ιστορία

Τι συνέβη σαν σήμερα στη μουσική ιστορία;

Αν εξετάσεις την ιστορία και δη τη μουσική ιστορία θα βρεις πως δεν έχει περάσει μια μέρα που να μην έχει συμβεί κάτι που άλλαξε την πορεία της για πάντα. Ένα γεγονός, ένα μικρό και φαινομενικά ασήμαντο στιγμιότυπο που λαμβάνει χώρα μέσα στο αέναο πέρασμα του χρόνου, που όμως αλλάζει τα πάντα. Όταν ο Έλβις μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το “Hound Dog” άραγε να ήξερε πόσο θα ακουγόταν αργότερα το κομμάτι; Όταν ο Bowie έδινε συναυλίες για δεκάρες είχε ίδεα τι θα σήμαινε η μουσική του αργοτέρα για όλο τον κόσμο;

Γεννιόμαστε, πεθαίνουμε, ο κόσμος προχωράει και η μουσική εξελίσσεται. Όμως στις σελίδες της ιστορίας γράφονται αυτές οι νότες που άλλαξαν τον κόσμο.

μουσική ιστορία

Σαν σήμερα, 2 Ιουλίου, στη μουσική ιστορία.

1941

Γεννιέται ο Charlie Watts των Rolling Stones, στο Islington της Αγγλίας.

1956

Ο Elvis Presley ηχογραφεί το “Hound Dog” στο στούντιο της RCA, στη Νέα Υόρκη. Τελικά η 31η λήψη είναι εκείνη που κυκλοφορεί. Το single πουλάει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και βρίσκεται στην κορυφή των charts για 11 εβδομάδες. Ένα ρεκόρ που παρέμεινε για 36 χρόνια.

YouTube video

1966

Ο David Bowie και οι The Lower Third εμφανίζονται, για 30 λίρες, στο Lion Hotel, στο Warrington. Επίσης στο ίδιο live οι The Powerhouse που αποτελούνταν από τους Eric Clapton, Jack Bruce, Steve Winwood και Paul Jones.

1969

Δουλεύοντας πάνω στα κομμάτια για το άλμπουμ ‘Abbey Road‘, o Paul McCartney ηχογραφεί το “Your Majesty”. Έπειτα μαζί με τον George Harrison και Ringo Starr ηχογραφούν 15 takes του “Golden Slumbers/Carry That Weight”. Ο John Lennon την ίδια στιγμή βρισκόταν στο νοσοκομείο ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα την προηγούμενη μέρα.

1971

Επίσης σαν σήμερα στη μουσική ιστορία, οι Queen εμφανίζονται ζωντανά στο Surrey College. Είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα παίζει live με το line-up των Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor και John Deacon.

1979

Η μουσική δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια αφού η Sony φέρνει στον κόσμο το πρώτο Sony Walkman. Ήταν το πρώτο φορητό κασετόφωνο στην ιστορία. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η εταιρεία πούλησε περί τα 385 εκατομμύρια Walkmans για κασέτα, CD, mini-disc και digital μορφές. Η Sony παρέμεινε κυρίαρχος της αγοράς μέχρι που η Apple κυκλοφόρησε το iPod.

1988

Ο Michael Jackson γράφει μουσική ιστορία και γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης με πέντε number one singles στα charts από το ίδιο άλμπουμ, όταν το “Dirty Diana” σκαρφάλωσε στην κορυφή. Τα άλλα τέσσερα κομμάτια ήταν το ομώνυμο του LP ‘Bad’, ‘I Just Can’t Stop Loving You’, ‘The Way You Make Me Feel’ και ‘Man in the Mirror’.

YouTube video

2001

Το αεροδρόμιο του Liverpool στο Speke, μετονομάζεται σε John Lennon Airport. Η Yoko Ono βρίσκεται στην τελετή και αποκαλύπτει το νέο logo, με το διάσημο πορτρέτο του Lennon και τη φράση “Above Us Only The Sky” από τον δίσκο του ‘Imagine’.

2005

Τα μεγαλύτερα ονόματα στη μουσική ιστορία ενώνονται για συναυλίες ανά τον κόσμο για τη σύνοδο του G8, με σκοπό να την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική. Οι Pink Floyd, Madonna, U2, The Who, Bon Jovi, Green Day, Bryan Adams, Bjork και πολλοί ακόμα παίζουν μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο και τη Φιλαδέλφεια μέχρι το Τόκιο και το Γιοχανεσμπούργκ και εκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους. Για τους Pink Floyd ήταν η πρώτη φορά που έπαιξαν μαζί ύστερα από 24 χρόνια.

YouTube video

2008

Στις 2 Ιουλίου 2008 εκλάπη η ταφόπλακα του Ian Curtis των Joy Division, από το νεκροταφείο Macclesfield όπου είναι θαμμένος. Η αστυνομία κάνει έκκληση σε οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία. Η ταφόπλακα φέρει την επιγραφή “Ian Curtis 18-5-80” και τη φράση “Love Will Tear Us Apart“.

Αυτά ήταν τα γεγονότα στη μουσική ιστορία, σαν σήμερα 2 Ιουλίου.

Item added to cart.
0 items - 0,00