BLAZHENSTVA - KNAIFEL ALEXANDER - CD

18.90
674625
Artist: KNAIFEL ALEXANDER
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
BLAZHENSTVA - KNAIFEL ALEXANDER
Κανένας άλλος συνθέτης από την σημερινή Ρωσία δεν έχει αγκαλιάσει τον μυστικισμό με τόσο ενδελεχή τρόπο όπως ο Knaifel… Είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, από τις πιο συναρπαστικές και προκλητικές μορφές της σύγχρονης Ρωσίας …
Tatjana Rexroth, MusikTexte, Germany

Ο τρίτος δίσκος με την ECM του Alexander Knaifel, ανοίγει νέους δρόμους για το προσωπικό του έργο μετά τα Amicta Sole (κυκλοφόρησε το 2003) και Svete Tikhiy (κυκλοφόρησε το 2005) και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο ήδη ευρύ φάσμα παραγωγής μετά-Σοβιετικής μουσικής στην ECM.

Δυο εντελώς αντίθετες όμως πνευματικά συγκλίνουσες συνθέσεις – και οι δυο, κατά τον Knaifel, ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι και δημιουργούν έναν κοινό δρόμο - παρουσιάζονται σε υποδειγματικές ερμηνείες από τους μακροχρόνιους συνεργάτες του, ειδικά από τον τσελίστα και μαέστρο Ivan Monighetti. «Για μένα, αυτή η ηχογράφηση είναι από τις καλύτερες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» είπε ο μαέστρος που ήταν παρών σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Καθώς οι βαριές χορδές του τσέλου στο «Lamento» τείνουν να ηχούν σχεδόν σαν ορχήστρα ως προς την πυκνότητα του ήχου, η δεξιοτεχνική ηχητική χροιά του «Blazhenstva» για σολίστες, ορχήστρα και χορωδία, πολύ συχνά, παίζει με την σιωπή. Η δεκαοκτάλεπτη σύνθεση για σόλο τσέλο, -ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώιμου εκφραστικού στυλ του Knaifel-, εκτυλίσσει μια επιβλητική ανάπτυξη σφοδρής οργής σε ένα περιβάλλον υπέρτατης ηρεμίας. Προς το τέλος, ζητείται απ’ τον αρσενικό ερμηνευτή να τραγουδήσει με κλειστό το στόμα στην έκταση του τσέλου. Το «Lamento» γράφτηκε το 1967 όταν ο συνθέτης, που ήταν και ο ίδιος τσελίστας, σπούδαζε ακόμα στο Λένινγκραντ. Αναθεωρήθηκε μετά από 20 χρόνια και αφιερώθηκε στην μνήμη του σημαντικού Ρώσου χορογράφου Leonid Jakobson που πέθανε το 1975.

Η σύνθεση Blazhenstva έγινε το 1996 και είναι αφιερωμένη στον Mstislav Rostropovich, παλιός δάσκαλος και μέντορας του Knaifel. Είναι χαρακτηριστική του ώριμου στυλ του Knaifel: αυτή η πολύ αραιή και εντελώς ήσυχη παρτιτούρα 37 λεπτών, σε αργό ρυθμό, εγκαταλείπει όλα τα διακοσμητικά στοιχεία και δημιουργεί έναν πρωτόγνωρο ηχητικό χώρο με ναρκωτική-σχεδόν- επίδραση. Ο βιβλικός στίχος από την επί του Όρους Ομιλία (κατά Ματθαίον) στα Ρωσικά, είναι οργανωμένος για σόλο φωνές και διαφορετικές χορωδίες και ενισχύεται από εκτεταμένα ιντερλούδια εγχόρδων. «Η εφικτή κατανόηση αυτών των απροσμέτρητων λόγων μου φαίνεται πως είναι το καλύτερο δώρο για την 70η επέτειο αυτού του μεγάλου μουσικού και ανθρώπου, του Mstislav Rostropovich» έγραψε ο Knaifel στο μικρό σημείωμά του για αυτήν την ηχογράφηση.

Ο Alexander Knaifel γεννήθηκε το 1943 στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) και μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη όπου ζει μέχρι σήμερα. Στη νεότητά του, συμμετείχε στη Σοβιετική πρωτοπορία – μαζί με τους Schnittke, Gubaidulina, Denisov, Pärt, Kancheli, Silvestrov και άλλους – και επηρεάστηκε από τη Δεύτερη Σχολή της Βιέννης και τον Shostakovich. Στη δεκαετία του ΄70 το εκφραστικό και εν μέρει πειραματικό του στυλ αλλάζει ραγδαία καθώς υιοθετεί μια λογική οικονομίας μέσων με ταυτόχρονη προσήλωση στην πυκνότητα του ήχου. Τα έργα της δεκαετίας του ΄90 έχουν κυρίως θρησκευτική θεματολογία και προστίθενται στα 70 και πλέον έργα του. Έχει επίσης γράψει μουσική για περισσότερες από 40 ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ο Ivan Monighetti γεννήθηκε το 1944 και ήταν ο τελευταίος μαθητής του Mstislav Rostropovich στη Μουσική Ακαδημία της Μόσχας. Έχει πάρει βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα με τη συνεργασία του με αρκετούς σύγχρονους συνθέτες, ανάμεσά τους, οι Penderecki, Xenakis, Dutilleux, Schnittke, Tan Dun, Gubaidulina και Silvestrov, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Moscow Early Music Festival και ένας πολύ σημαντικός ειδικός-ιστορικός στο πεδίο της ερμηνείας. Είναι καθηγητής στην Basle Musikakademie, έχει ηχογραφήσει για διαφορετικές εταιρείες και τα μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συχνά τον καλούν να διευθύνει σημαντικές διεθνείς ορχήστρες.

Λόγω της ευρύτατης γκάμας δυναμικής αυτής της ηχογράφησης, συνιστάται ακρόαση με ακουστικά, σε συνεχή υψηλή ένταση.
Το CD περιλαμβάνει εικονογραφημένο βιβλιαράκι 24ων σελίδων.

Other items customers also bought