FOR TWO - MANTLER MICHAEL - CD

18.90
674595
Artist: MANTLER MICHAEL
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
FOR TWO - MANTLER MICHAEL
Από τα μέσα της δεκαετίας του’60, όταν ίδρυσε το Jazz Composer’s Guild και καθιέρωσε την Jazz Composer’s Orchestra, τον απασχολούσε πάντα το πώς η αυτοσχεδιαστική ενέργεια μπορεί να διοχετεύεται δημιουργικά. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν μια σειρά εξαιρετικών ηχογραφήσεων στις ετικέττες της JCOA, της WATT και της ECM. Ο Mantler συχνά διερευνά τρόπους μέσα από τους οποίους η σύγχρονη σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός θα συνυπάρξουν ως αξίες συμπληρωματικές θα ανταλάσσουν δεδομένα και θα αντλούν αμοιβαία έμπνευση. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το For Two, όπου η «καθαρή» σύνθεση συναντά τον αυτοσχεδιασμό.

Με μόνο δύο όργανα να συμμετέχουν στο έργο, το πιάνο εκπροσωπεί ουσιαστικά όλη την ορχηστρική αντίληψη του Mantler με ερμηνευτή έναν σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής (όπου τον χαρακτηρίζει η καθαρότητα και η ακρίβεια) σε συνδυασμό με την κιθάρα και έναν μουσικό της jazz, όπου ο αυτοσχεδιασμός και η ελευθερη ερμηνεία κυριαρχούν.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Νότια Γαλλία και στη Δανία. Στη συνέχεια ο Mantler επεξεργάστηκε το υλικό και μετά ακολούθησε τη διαδικασία της μίξης και της τελικής επεξεργασίας το 2010 στο στούντιο La Buissonne, έξω από την Αβινιόν.

Γεννημένος στη Σουηδία το 1952, σήμερα κάτοικος Κοπεγχάγης, ο κιθαρίστας Bjarne Roupe έχει ηχογραφήσει με πολλά δικά του γκρουπ και με ένα πλήθος διεθνών μουσικών και συνόλων. Ανάμεσά τους, ο Palle Mikkelborg, [στο άλμπουμ Miles Davis Αura], η Danish Radio Big Band, η Marilyn Mazur, ο Dizzy Gillespie, ο Eddie Harris, ο Bob Brookmeyer, ο Jimmy Smith, ο Toots Thielemans, ο Hermeto Pascoal, ο Clark Terry, ο Van Morrison, ο Georgie Fame, ο Johnny Griffin, ο Art Farmer. O Roupe είναι κατά παράδοση σολίστας στα διάφορα μουσικά σύνολα που έχει δημιουργήσει ο Mantler συμμετέχοντας σε κονσέρτα και ηχογραφήσεις σε διάφορες παραγωγές, όπως το Cerco Un Paese Innocente (ECM 1556) το School of Understanding (ECM 1648). Καθώς και συμμετοχές στα άλμπουμ Songs and One Symphony (ECM 1721) καιHide and Seek (ECM 1738 ). Η πιο πρόσφατη συνεργασία του με τον Mantler ήταν στο Guitar Concerto που πρωτο-παρουσιάστηκε στο JazzFest 2007 του Βερολίνου και ηχογραφήθκε στη συνέχεια στο άλμπουμConcertos (ΕCM 2054).

Γεννημένος στη Κοπεγχάγη το 1962 ο Per Salo σπούδασε όργανο και πιάνο στη Δανία την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Δραστήριος μουσικός τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου κατέχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονης μουσικής. Πρόσφατα εμφανίστηκε σε μια σειρά κονσέρτων στη Γερμανία και στη Δανία ερμηνεύοντας ως σολίστ την Turangalila Symphony του Olivier Messiaen. Το 1997 η εταιρεία Chandos κυκλοφόρησε ένα σόλο δίσκο του, το Concerto in Due Tempi, του Per Norgaard, που πρωτοπαρουσιάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Δανίας όταν ο συνθέτης απέσπασε το βραβείο Leonie Sonning. Ο Salo είναι αποδέκτης πολλών μουσικών διακρίσεων και βραβείων, ανάμεσά τους, το Μέγα Καλλιτεχνικό Βραβείο των Δανών Μουσικοκριτικών.

Μετά από 25 χρόνια διαβίωσης στις ΗΠΑ, ο Μάικλ Mantler (γεννημένος το 1943 στη Βιέννη), διέκοψε τη συνεργασία του με WATT Records, την ετικέτα που ίδρυσε με την Carla Bley και επέστρεψε στην Ευρώπη το 1991. Τώρα ζει στη Δανία και τη Γαλλία, και ηχογραφεί για την ECM.

Η δισκογραφία του στην ECM περιλαμβάνει το Folly Seeing All This σε συνεργασία με το κουαρτέτο εγχόρδων Balanescu, και τον Jack Bruce να τραγουδά το ομώνυμο κομμάτι, βασισμένο σε ποίηση του Samuel Beckett το 1992. Μια σουίτα από τραγούδια για φωνή, μεγάλη ορχήστρα και σύνολο δωματίου εμπνευσμένη από την ποίηση του Giuseppe Ungaretti υπό τον τίτλο Cerco un Paese innocente, ηχογραφήθηκε το 1994. Στην όπερα School of Understanding (1996) ο Mantler καταθέτει το πρώτο του λιμπρέτο. Ο Mantler σε όλη τη δημιουργική του πορεία συνδιαλεγόταν με κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Becket, Pinter, Gorey, Soupualt κλπ). Τραγουδιστές αυτής της παραγωγής ήταν ο Jack Bruce, ο Robert Wyatt, η Mona Larsen και η Susi Hyldgaard. Μια μεγάλη ορχηστρική σύνθεση υπό τον τίτλο One Symphony, ηχογραφήθηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης και αρχιμουσικό τον Peter Rundel, το 1998.

Το Hide And Seek (2000) ήταν μια μουσική ερμηνεία του ομώνυμου θεατρικού έργου του Paul Auster, με τον Robert Wyatt και την Susi Hyldgaard στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ανθολογία Review(ηχογραφήσεις 1968 - 2000) διαγράφει όλη την καλλιτεχνική πορεία του Mantler ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο για να κορυφωθεί με την ερμηνεία του Pharoah Sanders και της JCOΑ, το 1968.

Ο δίσκος Concertos, ηχογραφήθηκε το 2007/8, με την Kammerensemble Neue Musik του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Roland Kluttig και με σολίστ τους Roswell Rudd, Nick Mason, Majella Stockhausen, Pedro Carneiro, Bob Rockwell, και τον ίδιο τον Mantler στην τρομπέτα. «Είναι μια δεύτερη ματιά στη δουλειά της JCO. Οι συνθέσεις τώρα υποστηρίζονται από ένα κλασικό αλλά ευέλικτο σύνολο δωματίου καθώς και από νέους τζαζ και ροκ μουσικούς», λέει ο Μantler.

Τα τελευταία χρόνια ο Michael Mantler έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το σύνολο του έργου του. Ανάμεσά τους το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο για την Αυτοσχεδιαζόμενη Μουσική, το Prandtauer Prize της πόλης που πέρασε την πρώτη του νεότητα (St. Polten) καθώς και το βραβείο της πόλης της Βιέννης.

Το For Two παρουσιάστηκε στο κλαμπ Porgy & Bess στη Βιέννη στις 19 Ιουνίου, ενώ πολλά κονσέρτα θα ακολουθήσουν.

Other items customers also bought