IF GRIEF COULD WAIT - PESSI GIOVANNA, WALLUMROD SUSANNA - CD

18.90
674585
Artist: PESSI GIOVANNA, WALLUMROD SUSANNA
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
IF GRIEF COULD WAIT - PESSI GIOVANNA, WALLUMROD SUSANNA
Το If Grief Could Wait (άν η θλίψη μπορεί να περιμένει) είναι ένα φιλόξενο, ιδιαίτερο άλμπουμ καρπός της συνεργασίας της αρπίστριας Giovanna Pessi και της τραγουδίστριας Susanna Wallumrød, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες του σουηδικού βιολιού (nyckelharpa) του Marco Ambrosini και την βιόλα ντα γκάμπα της Jane Achtman.

Ο πυρήνας του δίσκου αποτελείται από διασκευές τραγουδιών του Henry Purcell που έκανε η αρπίστα. Τα άλμπουμ ξεκινά με το The Plaint (από το έργο The Fairy Queen του 1692) και συνεχίζει με το If Grief Has Any Pow’r To Kill, το Solitude O (από την ανθολογία The Theatre of Music), το Music For a While (από τον Οιδίποδα) και το An Evening Hymn (από το Harmonia Sacra, έργο για 4 φωνές και συνοδεία οργάνων).

Το βέβαιο είναι ότι η μουσική του Purcell δεν έχει ακουστεί ποτέ έτσι. Ανάμεσα στα τραγούδια και τις ορχηστρικές συνθέσεις του, παρεμβάλλονται δυο τραγούδια του Leonard Cohen, ένα του Nick Drake καθώς και δυο τραγούδια της Susanna Wallumrød.

Το If Grief Could Wait δεν επαγγέλεται την τήρηση μιας αυστηρής ιστορικής απόδοσης σε ότι αφορά την ερμηνεία. Ούτε οι μουσικοί προσπάθησαν να κάνουν μια ηχογράφηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά του cross over. H Pessi και η Wallumrød παίζουν τη μουσική που αγαπούν, καθώς τη μοιράζονται με τους συνεργάτες τους. Τόσο ο Purcell όσο και ο Cohen αντιμετωπίζονται με σεβασμό με τους δικούς του όρους ο καθένας. Η καθαρή φωνή της Susanna και οι λεπτεπίλεπτες διακριτικές διασκευές της Pessi αφήνουν μια εντυπωσιακή αίσθηση συνέχειας στη μουσική. Και βέβαια η συζήτηση για το παλιό και το νέο είναι μεγάλη όσο και υποκειμενική.

Ηχογραφημένο σε τρεις ημέρες στο Λουγκάνο τον περασμένο Νοέμβριο, το άλμπουμ έχει ξεκινήσει την ιστορία του εδώ και κάποια χρόνια. Η Giovanna Pessi έχει συνεργαστεί με την ECM στην ηχογράφηση του Diminuito του Rolf Lislevand Ensemble, το 2007, όπου συμμετείχε και ο Marco Ambrosini. Έχει επίσης συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις του Christian Wallumrød Ensemble το The Zoo Is Far και το Fabula Suite Lugano που ηχογραφήθηκαν το 2006 και το 2009 αντίστοιχα. Εκείνη την περίοδο σε κάποιες πρόβες που έγιναν στο Όσλο η Pessi γνώρισε την αδελφή του Christian, Susanna Wallumrød η οποία τότε, έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στη μουσική.

Λίγο αργότερα η Susanna κάλεσε τη Giovanna να παίξει άρπα σε ένα από τα άλμπουμ της (Sonata Mix Dwarf Cosmos, που εκδόθηκε από τη Rune Grammofon το 2007). Όταν ο παραγωγός Manfred Eicher κάλεσε τη Giovanna να ηχογραφήσει για την ECM η ιδέα που κυριάρχησε ήταν να ηχογραφηθεί ένας δίσκος σε συνεργασία με τη με τη Susanna Wallumrød. «Έχω συνεργαστεί πάρα πολλές φορές με τραγουδιστές με ειδίκευση στη παλαιά μουσική που διαθέτουν τέλεια εκπαιδευμένες φωνές. Όμως γι’ αυτή την παραγωγή δεν αναζητούσα έναν τέτοιο ήχο. Έτσι πρότεινα στη Susanna αν ήθελε να δοκιμάσει να δουλέψουμε μαζί κάποιο υλικό καθώς γνώριζα πως είχε ήδη ηχογραφήσει το θρήνο από το έργο Διδώ και Αινείας του Purcell σε έναν από τους δίσκους της». Η πρόκληση για μια σωστή προσέγγιση σε νέο υλικό ήταν μεγάλη.

Τόσο η τραγουδίστρια όσο και η αρπίστα γνώριζαν πως μια τέτοια παραγωγή χρειαζόταν κάποιο χρόνο ζύμωσης. Η Pessi αναφέρει: «Προερχόμαστε από τόσο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους: Η Susanna σχετίζεται με την ποπ μουσική ενώ εγώ με το μπαρόκ. Έπρεπε να έρθουμε πιο κοντά, να παίζουμε συχνότερα, να αναζητήσουμε μια κοινή μουσική γλώσσα. Δουλέψαμε πολύ καιρό προετοιμάζοντας το υλικό μας. Κάθε φορά που ήμουν στο Όσλο -έπαιζα πολύ συχνά με τον Christian- βρίσκαμε χρόνο για να δουλέψουμε το υλικό μας. Και η Susanna ερχόταν στην Ελβετία όποτε ήταν δυνατό».

Η Susanna από τις πρώτες κιόλας πρόβες πρότεινε το τραγούδι του Leonard Cohen, Who by Fire και η Pessi προσέθεσε ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια του Cohen, το You know Who I Am. Aφότου αυτά τα τραγούδια βρήκαν τη θέση τους στο ρεπερτόριο, ο δρόμος ήταν ανοικτός για να προστεθούν ένα τραγούδι του Nick Drake, καθώς και δύο τραγούδια της Susanna. Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας ήταν πια ώριμο να αναζητηθούν συνεργάτες. Ο Manfred Eicher πρότεινε τον Marco Ambrosini και η Pessi την Jane Achtman, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία. «Και οι δυο μουσικοί εμπλούτισαν τον ήχο μας δίνοντας βάθος και κίνηση στις μελωδικές γραμμές τονίζοντας τη μπαρόκ πλευρά της μουσικής. Τον Marco τον γνώριζα από τη συνεργασία μας με το μουσικό σύνολο του Lislevand και απολάμβανα πάντα τη συνεργασία μαζί του. Όσο για τη Jane, παρότι είχε σχεδόν αποκλειστικά ασχοληθεί με την παλαιά μουσική ήταν πολύ ευέλικτη να ακολουθήσει το πνεύμα της παραγωγής με δημιουργικό τρόπο».

Η Giovanna Pessi γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας, και ξεκίνησε να παίζει άρπα στην ηλικία των 7. Στα 13 της χρόνια, ήρθε στα χέρια της μια άρπα του 1800 που είχε κατασκευάσει ο περίφημος οργανοποιός Sébastien Érard. Η επαφή της με το ιστορικό αυτό όργανο, το ελαφρύ του άγγιγμα και τον μοναδικό ήχο την ώθησαν να εστιάσει τις σπουδές της στην παλαιά μουσική. Το 1998, κέρδισε το βραβείο Basler Hans Huber Stiftung και το 2000, πήρε το δίπλωμα ιστορικής άρπας από το Basiliensis Schola Cantorum. Ως σολίστ η Giovanna Pessi έχει εμφανιστεί με διάφορα σύνολα και μαέστρους (Ricercar Consort, Christian Wallumrød Ensemble, Ensemble Kapsberger, Concentus Musicus, Les Flamboyants, La Fenice, Konrad Junghänel, Philippe Pierlot, Rolf Lislevand, Harry Bicket, Nikolaus Harnoncourt, Marc Minkowski, κ.α.).

Η Νορβηγίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Susanna Wallumrød ξεκίνησε τη μουσική της πορεία με ένα ντουέτο με τον κιμπορντίστα Morten Qvenild το 2000, υπό τον τίτλο Magical Orchestra, έχοντας ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ μέχρι σήμερα. Έχει ηχογραφήσει και προσωπικά άλμπουμ. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Pål Hausken, Helge Sten, The White Birch, Jenny Hval, Bonnie 'Prince Billy, The Cairo Gang, Ensemble Neon και άλλους.

Other items customers also bought