LYSOEN: HOMMAGE A OLE BULL - OKLAND NILS, APELAND SIGBJORN - CD

18.90
674607
Artist: OKLAND NILS, APELAND SIGBJORN
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
LYSOEN: HOMMAGE A OLE BULL - OKLAND NILS, APELAND SIGBJORN
Η φήμη της εκρηκτικής αυτής προσωπικότητας υπερβαίνει το συνθετικό της έργο. Ο Ole Bull είναι μια εμβληματική φιγούρα της νορβηγικής μουσικής.

Γεννημένος το 1810 (-1880) ήταν ένας μουσικός που συνδέθηκε με μείζονες προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όπως η Clara Schumann και ο Franz Liszt που συχνά τον συνόδευαν στο πιάνο. Ο Bull όμως είχε μια δια βίου ζωντανή επαφή και με τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του. Από την παιδική του ηλικία είχε φιλικές σχέσεις με τους παραδοσιακούς βιολονίστες του Hardanger, (το περίφημο παραδοσιακό βιολί της Νορβηγίας) έπαιζε συχνά folk μελωδίες και δανειζόταν παραδοσιακά θέματα για τις συναυλίες του. Ο Edvard Grieg τον θεωρούσε ως μια από τις πιο ισχυρές πηγές της έμπνευσή του: «Ο Ole Bull με έσωσε. Μου έδειξε την ομορφιά και την αυθεντικότητα της νορβηγικής παραδοσιακής μουσικής». Για τον Liszt, ο Bull ήταν «πολύ απλά εξαιρετικός. Η σαρωτική ιδιοφυία του, διαθέτει μια πληθώρα από πρωτότυπες, μαγικές ιδέες». Ερμηνευτής με μεγάλη τεχνική ικανότητα, ο Bull είχε θεωρηθεί από πολλούς κριτικούς της εποχής του, ως η λογική συνέχεια του Paganini. Και, όπως και ο ιταλός βιρτουόζος, ήταν και αυτός ένας μεγαλοφυής αυτοσχεδιαστής. Έκανε επίσης διάφορες ρομαντικές όσο και εκκεντρικές παραστάσεις όπως αυτή που έδωσε στην κορυφή της πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα. Ο Mark Twain και o William Thackeray ήταν μεταξύ των πολλών θαυμαστών του, και ο Ίψεν λέγεται ότι βάσισε τον χαρακτήρα του Peer Gynt στην προσωπικότητα του Ole Bull.

Το 1872, ο Bull αγόρασε το νησί της Lysøen ανοικτά της δυτικής ακτής της Νορβηγίας. Εκεί έχτισε μια παραμυθένια βίλα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Conrad Fredrik von der Lippe. Το 1974, η εγγονή του Bull δώρισε το σπίτι αυτό στην Νορβηγική Κοινότητα για τη Διάσωση των Αρχαίων Μνημείων και από τότε διατηρείται ως μέρος του Μουσείου του Lysøen. Πολλές συναυλίες δόθηκαν έκτοτε εκεί, στην αίθουσα μουσικής του κτιρίου, αλλά ο Nils Økland και ο Sigbjørn Apeland είναι οι πρώτοι μουσικοί που ηχογράφησαν εκεί. Ο Sigbjørn Apeland παίζει σε ένα grand πιάνο που κάποτε ανήκε στην κόρη του Ole Bull, Olea, καθώς και στο αρμόνιο του Bull. Ανάμεσα στα όργανα που χρησιμοποίησε ο Nils Økland είναι και ένα Guarneri del Gesù του Bull, όργανο του 1734.

Στο σημείωμα που συνοδεύει το CD αναφέρεται: «Για πολλά χρόνια Økland και Apeland διερευνούν τα μουσικά τοπία του Bull, αναζητώντας την έμπνευση που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων ιδεών. Σε αυτή την ηχογράφηση, έχουν επιλέξει να τονίσουν τα πιο στοχαστικά στοιχεία της μουσικής του Ole Bull. Το μουσικό αποτέλεσμα αποπνέει την ομορφιά και την ηρεμία του περιβάλλοντος, τη γαλήνια ατμόσφαιρα της αίθουσας μουσικής και, πάνω απ 'όλα, τη μουσικότητα του Ole Bull. Το άλμπουμ παρουσιάζει διασκευές και αυτοσχεδιασμούς που βασίζονται στις μελωδίες του Bull αλλά και κάποιες νέες συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μείζονα αυτή μουσική προσωπικότητα».

Ο Nils Økland και ο Sigbjørn Apeland, στο δικό τους σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση αναφέρουν: «Δεν διεκδικήσαμε να αυτοσχεδιάσουμε όπως ο Bull, αλλά χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα θέματα που έπαιζε Εκείνος και βέβαια οι αυτοσχεδιασμοί μας βασίζονται στη νορβηγική λαϊκή παράδοση. Θέλαμε επίσης να ερμηνεύσουμε τις μελωδίες του με τον δικό μας τρόπο (...) Όπως και ο Bull, είμαστε επηρεασμένοι από τα μουσικά ρεύματα της εποχής μας. Θεωρούμε τους εαυτούς μας, επίσης, ως μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας συνθετών και ερμηνευτών, που έχουν ενσωματώσει στοιχεία της λαϊκής μουσικής στους αυτοσχεδιασμούς και τις συνθέσεις τους, από τον Edvard Grieg τον Eivind Groven, τον Bjarne Herrefoss, τον Jørgen Tjønnstaul, τον Geirr Tveitt, τπν Jan Johansson, τον Don Cherry, τον Jan Garbarek, τον Arild Andersen, τον Frode Haltli και τον Karl Seglem».

Το άλμπουμ Lysøen: Hommage à Ole Bull σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συνεργασίας του Sigbjørn Apeland με την ECM. Ο Sigbjørn είναι οργανίστας στην εκκλησία της περιοχής Sandviken του Βergen και συνεργάζεται με μουσικούς σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, κυρίως την εκκλησιαστική μουσική, τη νορβηγική παραδοσιακή μουσική, την ηλεκτρονική και τη μουσική του αυτοσχεδιασμού. Έχει επίσης συνθέσει και ερμηνεύσει μουσική για μικτά μέσα, με πιο πρόσφατα τα: The Organ Tower (εγκατάσταση-παράσταση για 25 αρμόνια και ηλεκτρονικά όργανα), Kanskje der helst aller (θεατρικό έργο του Ragnar Hovland), και Jeanne d'Arc (βουβός κινηματογράφος). Έχει συμμετάσχει σε περίπου 30 ηχογραφήσεις, ανάμεσά τους και κάποιοι βραβευμένοι δίσκοι όπως αυτοί του electronica γκρουπ Alog και η συνεργασία του με τον λαϊκό μουσικό Sigrid Moldestad. Ως ακαδημαϊκός, ο Apeland διδάσκει, γράφει και εποπτεύει στα πεδία της μουσικολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της εκκλησιαστικής μουσικής, της θεολογίας και της λαογραφίας. Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία ως συλλέκτης και ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας του εστιάζοντας κυρίως στις παραδόσεις της δυτικής Νορβηγίας.

Ο Nils Økland σπούδασε κλασικό βιολί με τον Terje Tønnesen και το βιολί Hardanger με δυο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους τον Knut Hamre και τον Sigbjørn Bernhoft Osa.

Ο δίσκος Monograph, η πρώτη συνεργασία του με την ECM, κυκλοφόρησε το 2008 αποσπώντας τη διεθνή αναγνώριση: « (Ο δίσκος) κατακτά τέτοιες ποιότητες που διαχωρίζουν τον Økland από τους απλούς δεξιοτέχνες. Με τον Økland έχεις την αίσθηση ότι το όργανο γίνεται το μέσο για να περιγράψεις ένα όραμα» έγραψε ο Julian Cowley στο The Wire.Ο Økland έχει εδώ και χρόνια γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στη παράδοση και την πειραματική μουσική. Εκτός από το σόλο δίσκο του, έχει συμμετάσχει σε δυο ηχογραφήσεις του Christian Wallumrød Ensemble στην ECM. Έχει επίσης εμφανιστεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Νορβηγίας και είναι τακτικός καλεσμένος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βergen, όπου και ερμήνευσε το Κονσέρτο για Ηardager βιολί του Geirr Tveitt. Έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αμφότεροι Sigbjørn Apeland και Nils Økland έχουν διατελέσει μουσικοί διευθυντές της Μουσικής Ακαδημίας Ole Bull που εδρεύει στο Voss της Νορβηγίας.

Το άλμπουμ Lysøen: Hommage à Ole Bull ξεκινά την πορεία του με μια συνέντευξη-παρουσίαση που θα γίνει στο Όσλο την 25 Μαρτίου. Στο τέλος του μήνα, το ντουέτο θα παίξει στη Δανία με συναυλίες στο Voxhall του Århus (27 Μαρτίου) και στο Ormseley (29 Μαρτίου). Μια συναυλία στη βίλα του Ole Bull στην Lysøen, ακολουθεί στις 14 Απριλίου. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο Økland και Apeland θα δώσουν μια σειρά συναυλιών στην Lysøen και στα σχολεία της περιοχής του Μπέργκεν, με την Μari Lyssand ως αφηγήτρια.

Μια ευρωπαϊκή περιοδεία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2011. Το άλμπουμ περιλαμβάνει ένα σημείωμα της δημοσιογράφου και ειδικού για τον Ole Bull Mari Lyssand, ένα σημείωμα των ερμηνευτών καθώς και φωτογραφίες από την ηχογράφηση στη Lysøen.

Other items customers also bought