MANTO AND MADRIGAL - ZEHETMAIR THOMAS, KILLIUS RUTH - CD

18.90
674606
Artist: ZEHETMAIR THOMAS, KILLIUS RUTH
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
MANTO AND MADRIGAL - ZEHETMAIR THOMAS, KILLIUS RUTH
Ηχογραφημένο στο ραδιοφωνικό στούντιο DRS της Ζυρίχης τον Μάιο του 2009, το άλμπουμ Manto and Madrigal είναι μια εκπληκτική ξενάγηση στη σύγχρονη μουσική. Όπως γράφει Paul Grifiths στο ένθετο που συνοδεύει το cd, «τα εκτυφλωτικά όργανα χορεύουν και αγορεύουν παίζοντας παιχνίδια το ένα με το άλλο». Οι σχέσεις μεταξύ των κομματιών και μεταξύ των οργάνων δοκιμάζονται και διερευνώνται σε συνθέσεις που κυμαίνονται από το παράξενο μικροτονικό ταξίδι του Scelsi μέχρι τον μυστικιστικό πυρήνα της μουσικής δημιουργίας ενσωματώνοντας στοιχεία, αρχαϊκά ή παιγνιώδη από εθνικές σχολές της μουσικής, με την Killius ως τραγουδίστρια και ως σολίστ της βιόλας. Υπάρχει ένα νεανικό έργο του Bartók, καθώς και του μαθητή του Schoenberg Νίκου

Σκαλκώτα. Υπάρχουν τρία σκίτσα του Heinz Holliger, γραμμένα ειδικά για τον Zehetmair και την Killius, τρία απολαυστικά μαδριγάλια του Martinů, μια σύνθεση του Maxwell Davies που διαθλά τη λαϊκή μουσική από τα νησιά Orkney και ένα encore του Johannes Nied, φίλου των δύο μουσικών (τον έχουμε ακούσει ως μπασίστα στο άλμπουμ Beiseit του Holliger, ΕCM New Series 1540).

Ο Paul Griffiths σημειώνει: «Είναι σαν να ήρθαν από το μακρινό παρελθόν: δύο όργανα που παίζουν μαζί σε διαστήματα πέμπτης, παράγοντας έτσι μια δωρική συνήχηση που θυμίζει τους αρχαίους τρόπους εναρμόνισης μιας μελωδίας, όπως διασώθηκε σε ορισμένα από τα πρώτα κείμενα μουσικής σημειογραφίας ή όπως επιβίωσε μέσα από την πρακτική της Ισλανδικής παράδοσης την οποία ο Rainer Killius ακολουθεί στην εισαγωγή της διασκευής του Ó mín flaskan friða (...) Κάτι περισσότερο από μια ιστορική αύρα διαμορφώνει τα διαστήματα πέμπτης ως το κατάλληλο κέντρο βάρους μεταξύ των μερών αλλά και σε κάθε μέρος ξεχωριστά (.. .) Τα διαστήματα πέμπτης ορίζουν και χωρίζουν: Είναι αυτό το διάστημα όπου ένα έγχορδο ή ένα όργανο είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο. Όμως, τα διαστήματα πέμπτης συνδέουν και συσχετίζουν επίσης: δύο νότες με διαφορά ένα διάστημα πέμπτης συνηχούν αρμονικά. Αυτό που χωρίζει είναι αυτό που συνδέει».

Ο Thomas Zehetmair έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις μεγάλες ορχήστρες και κορυφαίους μαέστρους και έχει παίξει την πλειοψηφία του ρεπερτορίου για βιολί από το μπαρόκ (στις αυθεντικές τους αποδόσεις) μέχρι τη σύγχρονη σύνθεση. Έχει πρωτοπαρουσιάσει έργα του James Dillon και του Hans-Jürgen von Bose και, για την ECM New Series, έχει ηχογραφήσει το κονσέρτο για βιολί του Heinz Holliger που ήταν αφιερωμένο σ’ αυτόν. Οι ηχογραφήσεις του από τις πλήρεις σονάτες για σόλο βιολί του Eugène Ysaye και τα 24 Καπρίτσια του Paginini απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές: «Το επίτευγμα του Zehetmair είναι να ενώσει όλα τα συγκρουόμενα δημιουργικά ρεύματα σε ένα ενιαίο, μέσα από έναν γιγάντιο κύμα δημιουργικής φαντασίας. Η ερμηνεία του είναι τόσο σίγουρη και πλήρης από μια ενστικτώδη μουσικότητα, που εμπιστεύεσαι ότι και αν παίζει, αποκτώντας έτσι την πεποίθηση ότι δεν μπορεί παρά αυτό που παίζει να είναι πραγματικά μεγάλη μουσική». –The Guardian (για τις σονάτες του Ysaÿe, ECM New Series 1835).

Η Ruth Killius έχει πάρει μέρος σε πολλές πρεμιέρες, ανάμεσά τους, το Κουαρτέτο για Όμποε του Elliott Carter με τον Heinz Holliger και το τρίο εγχόρδων του του Brian Ferneyhough, με μέλη του Ensemble Contrechamps της Γενεύης. Από το 1993 έως το 1996 ήταν η εξάρχουσα βιόλα στην Καμεράτα της Βέρνης. Στη συνέχεια έχει συνεργαστεί ως σολίστ, με μεγάλες ορχήστρες, ανάμεσά τους οι: Boston Symphony Orchestra, Residentie Orkest Den Haag, Basler Sinfonie Orchester, Budapest Festival Orchestra, Vienna Chamber Orchestra, MDR Symphony Orchestra, Orchestra Ensemble Kanazawa και η Australian Chamber Orchestra.

Ο Thomas Zehetmair και η Ruth Killius δημιούργησαν μαζί το Zehetmair Quartet το 1994 το οποίο σήμερα ανήκει σε ένα από τα σπουδαιότερα κουαρτέτα εγχόρδων. Η ηχογράφηση του 1ου και 3ου κουαρτέτου του Schumann απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο του περιοδικού Gramophone (δίσκος της χρονιάς). Η πρόσφατη ηχογράφηση του 4ου κουαρτέτου του Hindemith και του 5ου του Bartók απέσπασε επίσης το γαλλικό βραβείο Diapason d'Or de l'Année.

Ο Thomas Zehetmair είναι σήμερα μουσικός διευθυντής της England Northern Sinfonia. Σε συνεργασία με την Ruth Killius δίνουν συχνά συναυλίες με την Ορχήστρα. Το κουαρτέτο Zehetmair είναι επίσης σε περιοδεία το 2011 ενώ το ντουέτο Zehetmair/Killius πρόκειται να δώσει επιλεγμένες συναυλίες ξεκινώντας από το Wigmore Hall του Λονδίνου στις 5 Απριλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Σκαλκώτα, Holliger και Martinů, μέρος του ρεπερτορίου του Manto and Madrigal.

Η έκδοση που συνοδεύει το CD περιέχει σημείωμα του Paul Griffiths στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Other items customers also bought