MISTICO MEDITERRANEO - FRESU PAULO / A FILETTA CORSICAN VOICES / DANIELE DI BONAVENTURA - CD

18.90
674612
Artist: FRESU PAULO / A FILETTA CORSICAN VOICES / DANIELE DI BONAVENTURA
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
MISTICO MEDITERRANEO - FRESU PAULO / A FILETTA CORSICAN VOICES / DANIELE DI BONAVENTURA
Το φωνητικό σύνολο Α Filetta, φημίζεται για την αναδιατύπωση της κορσικάνικης πολυφωνίας εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς και για τη συμβολή του στη διατήρηση μιας μοναδικής φωνητικής παράδοσης κοσμικής και θρησκευτικής που οι ρίζες της κρατούν από την αρχαιότητα. Οι τραγουδιστές του Α Filetta (Filetta μεταφράζεται ως φτέρη), δεν ξεχνούν ποτέ την παράδοση, αλλά την έχουν κρατήσει ζωντανή αναζωογονώντας την, γράφοντας συνθέσεις για το σύνολο και προσκαλώντας μουσικούς από άλλα είδη. Η ομάδα με επικεφαλής τον Jean-Claude Acquaviva, ο οποίος ήταν μόλις 13 όταν ίδρυσε το Α Filetta το 1978. Για τον ίδιο, το Mistico Mediterraneo αντανακλά με ακρίβεια την πορεία του συνόλου που με επίκεντρο την παράδοση ανοίγει συνεχώς έναν διάλογο με άλλες μουσικές, «εθνικές» ή όχι.

Ο Paolo Fresu, από το γειτονικό νησί της Σαρδηνίας, που έχει τη δική του ιδιαίτερη φωνητική παράδοση, συνυπάρχει αυτονόητα με το φωνητικό σύνολο, με αυτές τις λεπτεπίλεπτες αρχέγονες φωνές, τη μίξη της σύγχρονης σύνθεσης και την απόπειρα να κρατηθούν ζωντανές οι μελωδίες που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Καθώς οι αυτοσχεδιαστές προσεγγίζουν αυτό το τοπικό αλλά διεθνές στην ακτινοβολία του ιδίωμα, η ρομαντική τρομπέτα του Fresu ηχεί παραπέμποντας στους θρύλους και τους ήχους των αρχαίων Ιρλανδών, ενώ το επινοητικό μπαντονεόν του Daniele di Bonaventura υπαινίσσεται την ατμόσφαιρα της μουσικής δωματίου και της φολκ σε κάθε του φύσημα.

Τον Οκτώβριο του 2006, ο Fresu και ο μπαντονεονίστας Daniele di Bonaventura, μαζί με άλλους δύο αυτοσχεδιαστές της τζαζ (τον σαξοφωνίστα André Jaume και τον περκασιονίστα Philippe Biondi) που προσκλήθηκαν από τον σκηνοθέτη Francis Aïqui για μία εορταστική εκδήλωση στο Ajaccio, στο θέατρο Aghja, έθεσαν τις βάσεις για τη συνέχεια της συνεργασίας τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι μουσικοί έχουν τελειοποιήσει τον κύκλο τραγουδιών γνωστών πλέον ως Mistico Mediterraneo, και ο di Bonaventura έχει διευρύνει τη συνεργασία του με το φωνητικό σύνολο σε άλλες παραγωγές.

Ο Jean-Claude Acquaviva είναι ο κύριος συνθέτης του Α Filetta. Το Rex tremendae και το Figliolu d'ella προέρχονται από ένα ρέκβιεμ γραμμένο το 2004, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη βασιλική του Σαν-Ντενίζ έξω από το Παρίσι. Το U Sipolcru είναι ένα άσμα που γράφτηκε για την Αναπαράσταση των Παθών που πραγματοποιήθηκε στο Calvi στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το Liberata είναι από ένα ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στην αντίσταση των Κορσικανών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι ταινίας είναι ένα σημαντικό μέσο καλλιτεχνικής έκφασης του φωνητικού συνόλου. Έχουν συνεργαστεί εκτεταμένα με τον Bruno Coulais, συνθέτη μουσικής κινηματογράφου από το Παρίσι για πάνω από δώδεκα ταινίες και έργα. Το τραγούδι Le Lac βασίζεται σε ένα Θιβετιανό μάντρα, και είχε δημιουργηθεί για την ταινία του Eric Valli υπό τον τίτλο Himalaya, L’enfance d’un chef, ενώ το Gloria και το La folie du Cardinal είναι από την ταινία του Gabriel Aghion με τον τίτλο Le Libertin (2000). Τρία κομμάτια γράφτηκαν για το Α Filetta από τον Jean-Michel Giannelli, συνθέτη σύγχρονων πολυφωνικών τραγουδιών, σολίστα και συχνό συνεργάτη του συγκροτήματος. Δύο από τις συνθέσεις του βασίζονται σε στίχους του κορσικανού ποιητή Petru Santucci.

Η πρόσφατη συνεργασία του Paolo Fresu με τον Ralph Towner, στη ECM με τον τίτλο Chiaroscuro (το 2009), σημείωσε εξαιρετική επιτυχία ενώ περιλήφθηκε στη λίστα του τριμήνου των καλύτερων δίσκων από τους Γερμανούς κριτικούς (der deutschen Schallplattenkritik Preis). Από το 1990, όπου σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία των δημοσκοπήσεων του περιοδικού Musica Jazz, ο τρομπετίστας απέσπασε πολλά βραβεία. Ο Fresu έχει παίξει σε πάνω από 300 άλμπουμ κάποια από αυτά προσωπικά, με την EMI, την RCA και την Blue Note. Ενώ το Chiraoscuro ήταν το πρώτο άλμπουμ του στην ECM, τον έχουμε ακούσει και πάλι στη Watt, καλεσμένος της Carla Bley στο άλμπουμ The Lost Chords Find Paolo Fresu (το 2007).

Ο μπαντονεονίστας Daniele di Bonaventura (γεννημένος στο Fermo της Ιταλίας) είναι γνωστός στους ακροατές της ECM από τη συμμετοχή του στο δίσκο του Miroslav Vitous Universal Syncopations ΙΙ (ένας επίσης βραβευμένος δίσκος-Preis der deutschen Schallplattenkritik, Jahrespreis 2007).Ο Di Bonaventura έχει παίξει σε ένα ευρύ πεδίο της μουσικής - από κλασική και τζαζ μέχρι τάνγκο και συμβάλλει με τρεις συνθέσεις του στο Mistico Mediterraneo.

Α Filetta, Fresu και di Bonaventura οργανώνουν μια μεγάλη περιοδεία από τον Μάιο εως τον Δεκέμβριο του 2011. Την άνοιξη οι μουσικοί θα περιοδεύσουν στην Ελβετία, τη Γαλλία τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το βιβλιαράκι που συνοδεύει τι CD περιλαμβάνει φωτογραφίες, τα κείμενα των τραγουδιών στα κορσικάνικα και τα Λατινικά με τη μετάφρασή τους στα Γαλλικά καθώς και ένα εισαγωγικό κείμενο στα Αγγλικά.

Other items customers also bought