NAVIDAD DE LOS ANDES - SALUZZI DINO, LECHNER ANJA, SALUZZI FELIX - CD

18.90
674590
Artist: SALUZZI DINO, LECHNER ANJA, SALUZZI FELIX
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
NAVIDAD DE LOS ANDES - SALUZZI DINO, LECHNER ANJA, SALUZZI FELIX
To Navidad de Los Andes σηματοδοτεί τη γέννηση ενός νέου γκρουπ παρά το γεγονός πως οι μουσικοί μεταξύ τους έχουν μια μεγάλη ιστορία. Οι αδελφοί Dino Saluzzi και Felix έχουν περισσότερα από 60 χρόνια συνεργασίας στο ενεργητικό τους. Ξεκίνησαν τη μουσική μαζί ως παιδιά στην Αργεντινή, ο ένας σαξόφωνο και κλαρινέτο και ό άλλος μπαντονεόν παίζοντας στις γειτονιές της πατρίδας τους με την οικογενειακή τους μπάντα. Ηχογραφήσεις που μαρτυρούν την μουσική οικογενειακή παράδοση είναι το Mojotoro και το Juan Condori.

Η γερμανίδα τσελίστα Anja Lechner, συνεργάζεται στενά με τον Dino Saluzzi από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Εκκίνησης αυτής της σχέσης ήταν το άλμπουμ Kultrum, μια σύμπραξη με το Rosamunde Quartet. Το 2006 ηχογράφησαν μαζί το περίφημο Ojos Negros, ένας δίσκος που κατέκτησε τη διεθνή κοινή γνώμη και παρουσιάσατηκε στο κοινό μέσα από μια περιοδεία 2 ολόκληρων χρόνων στην Ευρώπη και την Αμερική. Εκείνη την περίοδο ο Dino Saluzzi σχολίαζε για τη συνεργάτισά του: «Η Anja έχει γίνει μέρος της μουσικής χωρίς να χάσει την ταυτότητά της. Δεν προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο που παίζουν οι μουσικοί του tango. Έχει το δικό της ήχο και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη μουσική μας πλουσιότερη».

H Anja Lechner και ο σαξοφωνίστας-κλαρινετίστας Felix Saluzzi συμμετείχαν στην ηχογράφηση του El Encuentro, το 2009 σε συνεργασία με την Metropole Orchestra της Ολλανδίας υπό την διεύθυνση του Jules Buckley. Και οι δύο μουσικοί ήταν παρόντες και πάλι σε ένα μουσικό αφιέρωμα στον Dino Saluzzi που έγινε στο Atina Festival της Ιταλίας το 2010, λίγες μέρες πριν την ηχογράφηση του Navidad de Los Andes. Ο John Surman, o Palle Mikkelborg, o U.T. Gandhi και ο Ares Tavolazzi πλαισίωσαν αυτή την εορταστική βραδιά.

Όλες αυτές οι κοινές εμπειρίες και η μακρόχρονη συνεργασία έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στιν ήχο του γκρουπ. Η μουσική του Navidad de Los Andes θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλή και φευγαλέα, όπως ακριβώς είναι και η λογοτεχνία του μαγικού ρεαλισμού που αναπτύχθηκε στη Νότια Αμερική. Στο ένθετο που συνοδεύει το cd ο ποιητής και συγγραφέας Leopoldo Castilla (που όπως και ο Saluzzi κατάγεται από την περιοχή Salta) αναφέρει: «Σε τούτο το εξαίσιο μουσικό έργο, ο ήχος γεννιέται με την ένταση του ανέμου και την δυναμική κίνηση της άμμου, στοιχεία που διατηρούν τη μνήμη. Ανάμεσα σε τούτα τα στοιχεία, η μελωδία δημιουργεί ατμόσφαιρες που υψώνονται ή κατέρχονται όπως το κενό του απέραντου ουρανού. Αίφνης, το Τάνγκο με ένα καπέλο και ένα μαύρο φεγγάρι, εμφανίζεται. Μια ογκώδης σκιά, παρασύρεται από το ποτάμι της μουσικής». Μνήμες που μεταφέρονται από τον άνεμο -ίσως ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός για την ιδιαιτερότητα αυτής της μουσικής.

O Dino Saluzzi όταν αναφέρεται στη μουσική του, συχνά αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως μουσικός αφηγητής. Πράγματι, σε αυτό το άλμπουμ, από τις πρώτες νότες αναγνωρίζει κανείς αυτά τα έντονα στοιχεία ζωής που κυριαρχούν: Τους ήχους των πουλιών στα ορεινά δάση, τον ήχο των ανθρώπων στις αίθουσες χορού, την εκκλησία του χωριού… Η ζωή είναι εδώ.

Οι τρεις μουσικοί έχουν κατακτήσει μια κοινή αντίληψη. Το μπαντονεόν, το βιολοντσέλο, και κλαρινέτο ενσωματώνονται εξαιρετικά σε μια αίσθηση μουσικής δωματίου που αναπνέει αβίαστα μέσω της λαϊκής μουσικής παράδοσης. Ούτε η «τζαζ» ούτε η «κλασική» ούτε το «tango» είναι ο σωστός χαρακτηρισμός. Η μουσική κυκλοφορεί ανάμεσα στα είδη μέσα από την έντονη προσωπική σφραγίδα του Dino Saluzzi.

Το Navidad de Los Andes παρουσιάζει νέες συνθέσεις του Dino Saluzzi, καθώς και νέες αποδόσσεις συνθέσεων των μεγάλων δασκάλων του tango, όπως ο José Padula (1893-1945), ο Carlos Gardel (1890 - 1935) και ο Enrique Delfino (1895-1967).

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην εξαιρετικής ακουστικής αίθουσα συναυλιών της Ραδιοφωνίας του Λουγκάνο, που η ECM συχνά προτιμά για τις ηχογραφήσεις της.

Other items customers also bought