POST SCRIPTUM - WOLFERT BREDERODE QUARTET - CD

18.90
674601
Artist: WOLFERT BREDERODE QUARTET
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
POST SCRIPTUM - WOLFERT BREDERODE QUARTET
Το Currents ήταν η αρχή της ιστορίας. Στα τέσσερα χρόνια συλλογικής δουλειάς και σκέψης που μεσολάβησαν, ο Brederode πιστεύει πως το γκρουπ έχει εξελίξει έναν πολύ φυσικό τρόπο συνύπαρξης και συνεργασίας. «Υπάρχει λίγη ανάγκη για συζήτηση, όταν μια νέα σύνθεση γεννιέται. Κάθε μουσικός ωστόσο έχει βρει τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Και όχι από την άποψη του σολίστα, αλλά ως προς την ανάληψη της ευθύνης, ως μέρος της συνολικής μουσικής εικόνας». Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παρότρυνση για σόλο σε αυτό το σύνολο των μουσικών. Στόχος είναι το πώς θα υπηρετούνται οι συνθέσεις. «Καθώς παίζουμε, ένας από εμάς μπορεί να βρίσκεται στο προσκήνιο σε μια συγκεκριμένη σύνθεση, αλλά αυτά τα πράγματα προκύπτουν αυθόρμητα και αλλάζουν συνεχώς».
Ηχογραφημένο στο στούντιο la Buissonne στο Pernes-les-Fontaines κοντά στην Avignon, το Post Scriptum έχει εννιά συνθέσεις του Wolfert Brederode, τρεις του Mat Eilertsen, και από μία σύνθεση του Samuel Rohrer και του Claudio Puntin. Μερικά κομμάτια είναι καινούργια, άλλα έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία με την πάροδο του χρόνου. Η σύνθεση Meander που ξεκινά το cd, χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί η φόρμα του, εξηγεί ο Brederode. Το ρυθμικό μοτίβο των ¾ έπρεπε να περιμένει μέχρι να κατασταλάξει η αρμονική του φυσιογνωμία και η αίσθηση που προκύπτει απ’ αυτήν. Και αυτή η ωρίμανση συνέβη λίγο προτού οι μουσικοί κατευθυνθούν προς το στούντιο, οπότε οι δυνατότητες να παιχτεί ζωντανά ήταν μικρές. Αντίθετα το Angelico, με μια μελωδία που ρέει πάνω από τον σταθερό παλμό των πιανιστικών συγχορδιών σε όγδοα, γράφτηκε λίγο μετά την ηχογράφηση του Currents και από τότε είναι ένα αγαπημένο συναυλιακό θέμα.

Το Post Scriptum είναι μουσική σύνθεση του Brederode που έγραψε για ένα θεατρικό έργο που ονομάζεται Distance: «Ποτέ μέχρι τότε δεν είχε παιχθεί αυτή η σύνθεση για κουαρτέτο. Απλά πήγαμε στο στούντιο και παίξαμε κάποιες παραλλαγές. Η πρώτη παραλλαγή που ακούγεται είναι μια ονειρική εκδοχή όπου η μελωδική γραμμή του πιάνου κινείται στις υψηλές περιοχές, ενώ στη δεύτερη, το μπάσο δίνει τη βασική γραμμή και οι υπόλοιποι μουσικοί κινούνται πάνω σ’ αυτήν, αποκρίνονται, διαφωνούν καθώς το μπάσο του Mat απομακρύνεται και επιστρέφει πάλι. Αυτή είναι ίσως μια πιο έντονη εκδοχή». Γιατί το Post Scriptum επιλέχτηκε να είναι και ο τίτλος του άλμπουμ; «Πιστεύω πως πολύ συχνά το πιο σημαντικό μήνυμα σε ένα μεγάλο γράμμα περιέχεται στο σύντομο υστερόγραφό του» σχολιάζει ο Brederode. Το Inner Dance «είναι ένα απλό κομμάτι, όπου οι μελωδίες είναι όλες γραμμένες σε μια κλίμακα, ενώ οι αρμονίες κινούνται πιο ελεύθερα: Πρόκειται για έναν ακίνητο χορό που δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις την καρέκλα σου, απλά να αφήσεις τη μουσική να κατοικήσει το μυαλό σου».

Το Sofja είναι αφιερωμένο στην ηρωίδα του Ουκρανού συγγραφέα Vassily Grosssman, Sofja Osipovna Levinton, στο μυθιστόρημά του Life and Fate που αναφέρεται στη σταλινική εποχή. «Είναι ένα βιβλίο με εξαιρετικούς χαρακτήρες και εξαίσια δομή. Η Sofjia όμως με άγγιξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο». Η μελωδία του November βασίστηκε σε μια παλαιότερη σύνθεση υπό τον τίτλο For What It’s Worth. «Προσθέτοντας το μέρος με το rubato tempo δημιούργησα το αίσθημα του μακρινού χειμώνα που έρχεται προχωρώντας αμέσως μετά σε ένα ακόμα πιο σκοτεινό θέμα». Σε πλήρη αντίθεση, το Silver Cloud, περιγράφει την έντονη κίνηση των καιρικών φαινομένων που γίνονται ορατά κατά το λυκόφως των καλοκαιρινών μηνών, ενώ το Augenblick in der Garderrobe des Sommerst του Claudio Puntin έχει μια ακόμα πιο καλοκαιρινή, βουκολική θα λέγαμε αίσθηση, ενώ συγχρόνως, κρατά τα σκήπτρα του πιο περιγραφικού τίτλου στην ιστορία των συνθέσεων του γκρουπ. Το Ηybrids είναι μια σύνθεση του Samuel Rohrer. «Η εμπειρία του Samuel από τις συνθέσεις του για το θέατρο και τον χορό, τον έχει βοηθήσει στο να ανακαλύπτει ασυνήθιστα σχήματα για τα μουσικά σύνολα». Για το Aceh του Mats Eilertsen, ο Brederode πιστεύει πως «είναι μια σύνθεση με μια πολύ ωραία ανάπτυξη. Την παίξαμε με διάφορους τρόπους και μπορεί να ερμηνευτεί πράγματι ήσυχα, αφήνοντας για το τέλος το απόλυτο κοντράστ».

Από τις άλλες συνθέσεις του Mats, το Wall View αντηχεί με τη διαχρονικότητα ενός παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ στο Brun που είχε παιχτεί ζωντανά μόνο μία φορά πριν από την ηχογράφηση, η μεγάλη εισαγωγή του μπάσου κλαρινέτου και του ακουστικού μπάσου δίνουν τον χώρο στο πιάνο του Brederode να παίξει και αυτό σαν ένα πνευστό όργανο. Γεννημμένος στο Wassenaar, της Ολλανδίας το 1974, ο Wolfert Bredferode εργάζεται ως μουσικός και συνθέτης από το 1996. Η ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη ματιά του τον ανέδειξαν ως έναν από τους πιο αξιόλογους νέους μουσικούς της πατρίδας του.

Ο Mats Eilertsen έχει ήδη συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις της ECM σε συνεργασία με τον Trygve Seim & The Source, με τον Jacob Young, με το γκρουπ του Thomas Strønen και πρόσφατα, με το σύνολο του Tord Gustavsen. Ο Samuel Rohrer είναι ο ένας εκ των τριών του ανερχόμενου Colin Vallon Trio, του οποίου ο νέος δίσκος Rruga αποσπά διαρκώς την προσοχή της διεθνούς κριτικής. Ο Brederode και ο Rohrer έχουν πάνω από μια δεκαετία συνεργασίας στο ενεργητικό τους. Συμμετείχαν αμφότεροι στο γκρουπ της τραγουδίστριας Susanne Abbuehl (και στην ηχογράφηση του ECM άλμπουμ April). O Claudio Puntin δραστηριοποιείται επίσης στον κόσμο της κλασικής μουσικής, και έχει παίξει με το Ensemble Modern, και άλλα κορυφαία σύνολα δωματίου και ορχήστρες. Προηγούμενη ηχογράφησή του στην ECM είναι το άλμπουμ Ylir σε συνεργασία με την Ισλανδή τραγουδίστρια - βιολίστρια Gerdur Gunnarsdottir.
Το άλμπουμ παρουσιάστηκε στο Άμστερνταμ σε μια ειδική παρουσίαση που έγινε στις 14 Απριλίου.

Other items customers also bought