SONGS OF ASCENSION - MONK MEREDITH - CD

18.90
674596
Artist: MONK MEREDITH
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
SONGS OF ASCENSION - MONK MEREDITH
Όπως ο Kyle Gann περιγράφει στο σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση, «όταν η Meredith Monk γράφει για κουαρτέτο εγχόρδων και ορχήστρα της αρέσει να αντιμετωπίζει τα όργανα σαν να ήταν φωνές. Το Songs of Ascension βασίστηκε στις συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων. Στην ηχογράφηση συνεργάζεται με ένα κουαρτέτο εγχόρδων της Νέας Υόρκης, μουσικοί με μεγάλη εμπειρία στη σύγχρονη μουσική. Αν προσθέσει κανείς τα ξύλινα πνευστά, τα κρουστά, και τα δύο φωνητικά σύνολα πέρα από τη δική της εξαίρετη ομάδα, θα αντικρίσει ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της συνθέτριας. …Φωνές και όργανα συμμαχούν σε αντιφωνία με τα άλλα, στοιχείο που σπάνια αναγνωρίζει κανείς στη μουσική της Monk. Ανατολικά και δυτικά όργανα συνυπάρχουν, ασκώντας καταλυτική επίδραση στη δραματουργία. Το Ασιατικό Shruti Box απαντά στο κουαρτέτο εγχόρδων, δίνοντας έναν πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα στη σύνθεση».

Η έμπνευση της Monk προήλθε από μια συνάντησή της με τον Βουδιστή–Ζεν ιερέα Norman Fischer που ανέφερε ότι ο Paul Celan είχε γράψει σχετικά με την ύπαρξη 15 ψαλμών που προορίζονταν ως τελετουργικό μέρος προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους και συγκεκριμένα κατά την πορεία της ανόδου προς την Ιερουσαλήμ. «Αυτή η ανάβαση σε συνδυασμό με τους ψαλμούς ως μέρος μιας συνάντησης με το θείο ήταν κάτι που με γοήτευσε» δήλωσε η Monk στην εφημερίδα New Scotsman. «Η πορεία προς τα άνω, συμβολική και κυριολεκτική ήταν το στοιχείο που καθιστούσε ιερή την όλη διαδικασία».

Και καθώς η Monk επεξεργαζόταν την ιδέα των Τραγουδιών της Ανάληψης η Ann Hamilton, (εικαστική καλλιτέχνης που συνεργάστηκε με την Monk στην παραγωγή του Mercy-ECM 1829) την προσκάλεσε να κάνει μια παράσταση σε έναν 8όροφο πύργο, στην περιοχή Sonoma County της Καλιφόρνιας: «To σχήμα του πύργου ήταν ελλειπτικό με δύο εσωτερικές σπειροειδείς σκάλες που βρίσκονται απέναντι και ενώνονται μόνο στην κορυφή. Έτσι, η παράσταση δεν είχε απλώς το στοιχείο της ανάβασης-ανάληψης αλλά και μια γραφική απεικόνιση της ίδιας της ζωής καθώς οι διπλές έλικες που σχημάτιζαν οι σκάλες συνιστούσαν το γράφημα απεικόνισης του DNA. Οι σκάλες υπαγόρευσαν κατά κάποιο τρόπο και το είδος της ενορχήστρωσης, καθώς μόνο μικρά και ευέλικτα όργανα θα μπορούσαν να μεταφερθούν».

Παρά τις δυσκολίες η παράσταση απέσπασε υμνητικές κριτικές: «Η μουσική είναι εξαιρετική», έγραψε ο Μark Swed της Los Angeles Times. ... «Η ωρίμανση της Monk στο επίπεδο της σύνθεσης που συντελέστηκε την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή. Είναι μεγάλη δεξιοτέχνης της φωνητικής έκφρασης (...) Ο ακροατής νιώθει με κάποιον τρόπο την επικοινωνία με ένα απώτερο-ανώτερο σύμπαν». Ο Alex Ross του New Yorker έγραψε: «Αν η Monk διεκδικεί μια θέση στο κλασικό μουσικό στερέωμα, τότε η κλασική μουσική έχει να μάθει πολλά απ’ αυτήν. Αποπνέει έναν ακλόνητο ανθρωπισμό αλλά και τόση ταπεινοφροσύνη, που είναι σπάνια στους σημερινούς μουσικούς κύκλους. Είναι μια ευφυής καλλιτέχνης χωρίς ποτέ να γίνεται εγκεφαλική γιατί διαμορφώνει τη μουσική της με βάση την ιδιοσυστασία της ανθρώπινης φωνής και την ποιητική του σώματος». Ο Donald Hutera της Times του Λονδίνου έγραψε τις εντυπώσεις του από την παράσταση που είδε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου, όπου η παράσταση κατέκτησε το Herald Angel Award: «Δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία κατατάσσεται ή με ποια κριτήρια κρίνεται αυτή η μουσική. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Έφυγα με ένα αίσθημα απροσδόκητης συγκίνησης, βαθύτατα ευγνώμων που είχα το προνόμια να βρίσκομαι εκεί (...)».

Η Meredith Monk είναι συνθέτρια, ερμηνεύτρια, σκηνοθέτρια, χορογράφος, δημιουργός νέας όπερας, μουσικο-θεατρικών παραστάσεων, ταινιών, εγκαταστάσεων. Πρωτοπόρα σε αυτό που ονομάζεται νέα φωνητική τέχνη και πειραματική παράσταση. Η Monk δημιουργεί έργα που ευτυχούν στη διασταύρωση της μουσικής και της κίνησης, της εικόνας και του αντικειμένου, του φωτός και του ήχου, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει και να διαμορφώσει νέους τρόπους έκφρασης. «Δουλεύω στο μεταίχμιο των πραγμάτων, εκεί που η φωνή αρχίζει να χορεύει, όπου το σώμα αρχίζει να τραγουδά, όπου το θέατρο γίνεται κινηματογράφος», είχε πει κάποτε.

Η μουσική της Monk έχει ακουστεί σε πολλές ταινίες, ανάμεσα τους το Nouvelle Vague και Histoire (s) du Cinéma του Jean-Luc Godard (ECM New Series) το The Big Lebowski των αδελφών Coen, καθώς επίσης το Ellis Island και το Book of Days, που είναι δικές της ταινίες. Έργα της έχουν ερμηνεύσει η Χορωδία της San Francisco Symphony, το Pacific Mozart Ensemble, το Bang On A Can All-Stars, η Bjork, ο DJ Spooky και πολλοί άλλοι. Η Monk ηχογραφεί με την ECM από το 1981 (το Dolmen Music κέρδισε το βραβείο Deutschen der Preis Schallplattenkritik) έχοντας στο ενεργητικό της 10 ηχογραφήσεις.

Other items customers also bought