THE RIVER OF ANYDER - STEFANO BATTAGLIA TRIO - CD

18.90
674589
Artist: STEFANO BATTAGLIA TRIO
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
THE RIVER OF ANYDER - STEFANO BATTAGLIA TRIO
Στο καθαρό νερό του Άνυδρου ποταμού που έρεε στην πόλη της Ουτοπίας του Sir Thomas More αναφέρεται και σχολιάζει ο Ιταλός πιανίστας Stefano Battaglia εδώ, παρουσιάζοντας μια μουσική ανεπηρέαστη από το ιδίωμα της τζαζ: «Πήρα την πρωτοβουλία να γράψω τραγούδια και χορούς που να είναι ανεπηρέαστα από την πολυπλοκότητα της σύγχρονης μουσικής. Προσπάθησα να διαμορφώσω συνθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν παιχτεί με αρχαία όργανα, χίλια χρόνια πριν.
Αντιλαμβάνομαι αυτή τη μουσική σαν ένα είδος προγόνου των ιδιωμάτων». Έτσι λοιπόν παρά το γεγονός ότι το πιάνο τρίο είναι ένα θεσμικά σύγχρονο σχήμα και οι μουσικοί Battaglia, Maiore και Dani αντιλαμβάνονται τη μουσική μέσω του αυτοσχεδιασμού, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια μουσική με διαχρονική αίσθηση.

Οι συνθέσεις ως επί το πλείστον πήραν το όνομά τους από μύθους, θρύλους και τόπους και παραπέμπουν σε συγκεκριμένες ατμόσφαιρες. Φανταστικά και πραγματικά τοπωνύμια είναι διάσπαρτα. Από την Λευκή Πόλη Μίνας Τίριθ, του Tόλκιν, τον Άνυδρο ποταμό της Ουτοπίας, το ιερό όρος Αραράτ και έπειτα την πόλη Μπενσαλέμ, στο μυθικό νησί της Νέας Ατλαντίδας του Σερ Φράνσις Μπέικον, κάπου στα δυτικά του Περού, όπου οι φωτισμένοι πολίτες του πασχίζουν να βελτιώσουν την ανθρώπινη γνώση: «Έχουμε δώδεκα αδελφούς που ταξιδεύουν σε ξένες χώρες με καράβια που έχουν ξένη σημαία και καταγωγή –τη δική μας την κρατάμε κρυφή–, οι οποίοι μας φέρνουν βιβλία, συγγράμματα και σχέδια πειραμάτων που γίνονται σε άλλες χώρες…».

Πολλές και διαφορετικές παραδόσεις παρατίθενται καθώς υπάρχει μια μεγάλη αναφορά στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία λαών και προσώπων από τον Rumi και τον Rimbaud μέχρι τον Hildegard von Bingen και τον Black Elk των Σιου. Αυτά είναι μόνο μερικά, από τα πρόσωπα που πυροδοτούν τη φαντασία του συνθέτη. Ωστόσο η μουσική, δεν είναι ένα μωσαϊκό που έχει δημιουργηθεί κάτω από τόσο διαφορετικές επιρροές, αλλά μια πρωτότυπη ιδέα που φαίνεται να πηγάζει από ένα ισχυρό οργανικό κέντρο. Το τρίο έχει τον δικό του παλμό, τη δική του μεθοδολογία. Υπάρχει ένας ισχυρός λυρισμός που κατευθύνει τα πάντα, ακόμα και τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Battaglia (Γεννήθηκε το 1965 στο Μιλάνο) έκανε τον πρώτο του κύκλο ως πιανίστας στην κλασική μουσική με ρεπερτόριο από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη σύνθεση, περιοδεύοντας σε Ευρωπαϊκά φεστιβάλ πριν ακόμα ενσωματώσει τον αυτοσχεδιασμό στην ερμηνεία του. Η ισχυρή αίσθηση της δομής, κληρονομιά των «κλασικών» χρόνων, συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη δουλειά του σε ένα φαινομενικά ελεύθερο πλαίσιο. Είναι καλλιτέχνης της ECM από το 2003, με πρώτη του ηχογράφηση το διπλό άλμπουμ Raccolto. Ακολούθησε το Re: Pasolini ένα αφιέρωμα στον Ιταλό σκηνοθέτη και διανοούμενο όπου συνεισφέρουν ο Salvatore Mauiore και ο Roberto Dani, και το Pastorale, ένα ντουέτο με τον Michele Rabbia.

Ο Salvatore Maiore γεννήθηκε στο Sassari το 1965, και σπούδασε κοντραμπάσο στο Ωδείο του Cagliari. Έχει παίξει σε πολλά ιταλικά σχήματα και έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς μουσικές προσωπικότητες κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, ανάμεσά τους ο Lee Konitz, ο Billy Cobham, ο Joseph Jarman, ο Steve Grossman, ο Cedar Walton, ο Oliver Lake, και ο David Liebman. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με τον Glauco Venier, τον Klaus Gesing, τον Al DiMeola και πολλοί άλλοι.

Ο Roberto Dani γεννήθηκε στην Vicenza της Ιταλίας το 1969 και ξεκίνησε να παίζει drums από την ηλικία των 7 ετών. Έχει ειδικευθεί σε μικρά μουσικά σύνολα εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Στις δικές του παραγωγές και σχήματα έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως η Norma Winstone, ο Louis Sclavis, ο Michel Godard και άλλοι. Έχει παίξει επίσης με την Annette Peacock, τον Ralph Alessi, τον Ben Monder, τον Mick Goodrick και πολλούς άλλους. Παράλληλα με το γκρουπ του Battaglia συμμετέχει και στο τριο του Giorgio Gaslini. Έχει παίξει πολλές συναυλίες σόλο και έχει ηχογραφήσει σόλο επίσης, με πιο πρόσφατο το άλμπουμ Lontano, για προπαρασκευασμένα τύμπανα, στην εταιρεία Stella Nera.

Το Τhe River of Anyder ηχογραφήθηκε τον Νοέμβριο του 2009, στην εξαιρετική ακουστική της αίθουσας συναυλιών της Ραδιοφωνίας του Lugano, με παραγωγό τον Manfred Eicher.

To βιβλιαράκι που συνοδεύει την έκδοση περιέχει αποσπάσματα κειμένων των Thomas More, Jalal ad-Din Rumi, Francis Bacon, Arthur Rimbaud, Hildegard von Bingen, και Black Elk καθώς και φωτογραφίες της Caterina di Perri.

Other items customers also bought