THE WELL - TORD GUSTAVSEN QUARTET - CD

18.90
674573
Artist: TORD GUSTAVSEN QUARTET
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
THE WELL - TORD GUSTAVSEN QUARTET
Το The Well, είναι ο πρώτος δίσκος του Νορβηγού πιανίστα και συνθέτη Tord Gustavsen που χρησιμοποιεί τη φόρμα του κουαρτέτου. Προηγήθηκε μια τριλογία με πιάνο τρίο (The Ground - Changing Places - Being There), ενώ ακολούθησε το άλμπουμ Restored Returned που εκδόθηκε το 2010 και αξιοποιούσε διάφορους συνδυασμούς σχημάτων από ντουέτο έως κουιντέτο.

Μετά από μια πυκνή περιοδεία, το κουαρτέτο κατέληξε στο στούντιο ηχογράφησης.: «Ήταν μια απόλυτα φυσική συνέχεια –λέει ο Gustavsen- . Οι μουσικοί που απαρτίζουν αυτό το γκρουπ είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ταξιδεύουν, που απολαμβάνουν να παίζουμε μαζί, που τους αρέσει η μουσική μου».

Η διαδικασία της διαμόρφωσης των συνθέσεων είχε ξεκινήσει ήδη από την περίοδο της κυκλοφορίας του Returned, Restored καθώς η κατεύθυνση του κουαρτέτου ήταν από τότε ορατή. Το ρεπερτόριο διαμορφώθηκε αργά και σταθερά, έτσι όπως προτιμά ο ίδιος ο συνθέτης και κυρίως μέσα από το κοινό βίωμα των πολλών συναυλιών. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις συνθέσεις γράφτηκαν για να παρουσιαστούν στο Cheltenham Jazz Festival στην Αγγλία το 2011 και στο International Church Music Festival του Όσλο τον ίδιο χρόνο, είναι κυρίαρχο το ενιαίο ύφος που διατρέχει όλο το άλμπουμ. Για τον ίδιο είναι ίσως το πιο συμπαγές υλικό που έχει ηχογραφήσει ως τώρα.

Με βάση το γεγονός ότι το κουαρτέτο είναι ένα από τα πιο δραστήρια της Ευρώπης, συχνά η διαδικασία της σύνθεσης δεν είναι μια μοναχική υπόθεση που συμβαίνει σε συνθήκες απόλυτης συγκέντρωσης. Όπως περιγράφει και ο Tord, «συχνά οι ιδέες προκύπτουν κυριολεκτικά στο δρόμο μέσα σε ένα αεροπλάνο ή ένα ξενοδοχείο. Άλλοτε πάλι, μέσα από τη διαδικασία της απομόνωσης και της ησυχίας που επιβάλλεται ωστόσο να διαταραχθεί από την απόσταση, που είναι αναγκαία».

Στο εύλογο ερώτημα «Τελικά υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για να χτιστεί ένα άλμπουμ» ο Gustavsen απαντά: «Και ναι και όχι. Βέβαια υπάρχει πάντα ένα σχέδιο για τον δίσκο και πρώτα απ’ όλα οι συνθέσεις που θέλει κανείς να ηχογραφήσει. Πρέπει όμως πάντα να είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί. Χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο έχεις πάντα τον κίνδυνο να παράγεις ένα αποτέλεσμα που είναι ασαφές ή θολό και αντίστροφα προσπαθώντας να τηρήσεις κατά γράμμα το «πρόγραμμα», να παραβλέψεις το γεγονός πως μια σύνθεση που λειτουργεί καλά σε συναυλιακό επίπεδο δεν μπορεί να λειτουργήσει στο στούντιο. Επιπλέον οφείλεις να είσαι ανοικτός για να μπορέσεις να αντιληφθείς τις δυναμικές που δημιουργούνται στη διάρκεια μιας ηχογράφησης. Για παράδειγμα στο The Well, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να ηχογραφηθούν πολλές από τις συνθέσεις με ντουέτο ή τρίο, το κουαρτέτο ακουγόταν τόσο καλά όλο μαζί που αποφασίσαμε να το κρατήσουμε ως έχει. Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά συναρπαστική».

Παρά το γεγονός ότι ο Gustavsen είναι ηχητικά αναγνωρίσιμος και σε αυτό το άλμπουμ, οι νέες συνθέσεις θα λέγαμε πως διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες:

Το ομώνυμο The Well έχει πιο περίτεχνες αρμονίες, οι μουσικοί παίζουν περισσότερο διατηρώντας βέβαια το αίσθημα του χώρου αλλά και τον μελωδικό πυρήνα της μουσικής που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μουσικής του Tord.

To Circling, κατέχει και αυτό έναν κεντρικό ρόλο στο άλμπουμ. Η μουσική αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός μίνιμαλ γκόσπελ, που μέσα στην απλότητά της επιφυλάσσει για τον ακροατή πολλές μικρές ανατροπές. Αυτός ο συνδυασμός είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του συνθέτη την τελευταία τριετία.

Μια ακόμα εξέλιξη στη ζωή του κουαρτέτου, είναι το γεγονός ότι o Gustavsen γράφει μουσική έχοντας στο μυαλό του συγκεκριμένα το γκρουπ. Μετά από τόση κοινή μουσική ζωή ο συνθέτης αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες δυναμικές αλλά και την ιδιοσυγκρασία του κάθε μουσικού.

Ιδιαίτερη η παρουσία του Tore Brunborg που είναι η μελωδική φωνή του γκρουπ: ο λυρισμός μαζί με την δωρικότητα της ερμηνείας του είναι στοιχεία που αφήνουν το αποτύπωμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης.

Other items customers also bought