VESPERS - HAARLA IRO - CD

18.90
674609
Artist: HAARLA IRO
Format: CD
Status: Ενημέρωση για την διαθεσιμότητα εντός 24 ωρών
Label: ECM RECORDS
Release Date: 28/06/2012
Number of Discs: 1
+
VESPERS - HAARLA IRO
Το δεύτερο άλμπουμ από το φινλανδικό-νορβηγικό κουιντέτο συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε το Northbound: να παρουσιάσει την Iro Haarla όχι απλά ως συνθέτρια, αλλά και ως μια καταλυτική δύναμη στην προοδευτική jazz της πατρίδας της. To Vespers, επίσης, επεκτείνει μια μουσική παράδοση και μια συναισθηματική κατάσταση την οποία ξεκίνησε στον μακρινό βορρά με τις ενορχηστρώσεις της στη μουσική του Edward Vesala που συναντά κανείς και στις ηχογραφήσεις του στην ECM (Lumi, Ode To The Death Of Jazz, Invisible Storm και Nordic Gallery).

Στο γκρουπ της Haarla συμμετέχει ο δυναμικός μπασίστας Uffe Krokfors, πρώην μέλος του γκρουπ του Vesala Sound & Fury, στενός συνεργάτης της Haarla την τελευταία δεκαετία. Το κουιντέτο συγκροτήθηκε το 2004, με τη συμβολή του παραγωγού Manfred Eicher, καθώς και του σαξοφωνίστα Trygve Seim που αποτέλεσε μια σημαντική συνιστώσα του κουιντέτου από το ξεκίνημά του. Ο Seim, που έπαιξε για σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με τον Edward Vesala στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχει σχολιάσει την επίδραση των Vesala-Haarla στη δική του γραφή. Τα σχέδιά τους να συνεχίσουν τη συνεργασία σε ένα κουαρτέτο με τον Edward και την Iro ματαιώθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Vesala το 1999, έτσι ο Seim περιόδευσε στη Φινλανδία μαζί με την Iro Haarla.

Τόσο στο Northbound όσο και στο Vespers συμβάλλει με το μοναδικό παίξιμό του ένας από τους πιο καινοτόμους ντράμερς, ο Jon Christensen που φέρνει στη μουσική της Iro Haaarla αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση της δυναμικής, την ευαισθησία καθώς και το στοιχείο της έκπληξης. Όπως ακριβώς και ο Vesala αντιλαμβάνεται το πώς να αποδώσει πειστικά και προσωπικά το αίσθημα που αποπνέουν οι free μπαλάντες. Ο Jon Christensen πράγματι, βοήθησε καθοριστικά στην ηχητική ταυτότητα του γκρουπ.

Ένα ανερχόμενο αστέρι στη διεθνή σκηνή της τζαζ, ο Mathias Eick, εκτιμά πως οι εμπειρίες του με την Iro Haarla έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μουσική του διαμόρφωση: «Πραγματικά μεγάλωσα με τη συνεργασία μου με την Iro Haarla», δήλωσε στην εφημερίδα International Trumpet Guild το 2008 και συνεχίζει: «Ήταν φανταστικό να συνεργάζεσαι μαζί της. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ εκτεταμένα σε αυτό το αργό rubato στυλ της Iro. μια διαδικασία τόσο απαιτητική καθώς θα πρέπει να επικοινωνείς ουσιαστικά με τους υπόλοιπους μουσικούς κάτι δύσκολο για αυτό το είδος της μουσικής. Είναι δύσκολη μουσική, όμως η εμπειρία που αποκομίζεις σε ανταμείβει απόλυτα». Μέσα από τη συνεργασία τους με την Iro, o Mathias Eick και o Trygve Seim ανάπτυξαν τόσο την ικανότητα κατανόησής όσο και την ευελιξία να αρθρώνουν μουσικές φράσεις από κοινού. Αυτό το επίτευγμα της μουσικής επικοινωνίας αργότερα το μετέφεραν στο πολύ διαφορετικό πλαίσιο της μουσικής του Manu Katché στο άλμπουμ Playground αλλά και στις μετέπειτα περιστασιακές εμφανίσεις του Eick ως καλεσμένος, στα μεγάλα σύνολα του Trygve Seim.

Η Iro Haarla, γεννήθηκε το 1956, σπούδασε πιάνο και σύνθεση στην Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι και τζαζ αυτοσχεδιασμό με τον Heikki Sarmanto. Πρώτες σημαντικές της επιρροές αποτέλεσαν η μουσική του Thelonious Monk, του Bill Evans και ιδιαίτερα του Paul Bley του οποίου «η σιωπή και το παράδοξο» ήταν καθοριστικά στη διαμόρφωση της Haarla. Σην άρπα, η Haarla είναι αυτοδίδακτη. Αφού αφιέρωσε δυο δεκαετίες αποκλειστικά στη μουσική του Edward Vesala, άρχισε να ηχογραφεί και να ερμηνεύει και άλλες παραγωγές. Ένα ντουέτο με τον σαξοφωνίστα Pepa Päivenmen ακολούθησε ένα ακόμη ντουέτο με τον μπασίστα Uffe Krokfors. Η Haarla και ο Krokfors είναι επικεφαλής του εννεαμελούς γκρουπ, του Loco Motife, και η Iro συμμετέχει ως σολίστ μαζί με τον σαξοφωνίστα Juhani Aaltonen, παίζοντας τη μουσική του Raoul Björkenheim με την UMO Jazz Orchestra.

Ο Trygve Seim, ο Mathias Eick και ο Jon Christensen συνεχίζουν να ηχογραφούν με την την ECM σε διάφορες παραγωγές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η συνεργασία του σαξοφωνίστα Trygve Seim με τον Ανδρέα Utnem το άλμπουμ Purcor, «μια από τις ωραιότερες ηχογραφήσεις των τελευταίων ετών», σύμφωνα με το περιοδικό All About Jazz. Ο εξαιρετικός ντράμερ Jon Christensen, ένας από τους αρχιτέκτονες της μουσικής κατεύθυνσης της ECM στα πρώτα χρόνια, συνέβαλλε καθοριστικά στο άλμπουμ Remembrance με τον Ketil Bjørnstad και τον Tore Brunborg το 2009. Ο τρομπετίστας Ματίας Eick ολοκλήρωσε πρόσφατα την ηχογράφηση του νέου του άλμπουμ Skala, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2011.

Other items customers also bought