Rest in Vinyl: Όταν πεθάνω κάντε με βινύλιο

Ακούγεται μακάβριο όμως, μια εταιρία μπορεί να μετατρέψει τις στάχτες σου σε βινύλιο.

Για να σε “ακούνε” τα αγαπημένα σου πρόσωπο από το υπερπέραν!

Ο David Bowie κυκλοφόρησε το ‘Ashes to Ashes’ σε βινύλιο το 1980. Και παρά την ιδιοφυία του και ακόμα τον προφητικό τρόπο που προέβλεψε το τέλος του χρόνια αργότερα, ούτε αυτός δεν θα μπορούσε να φανταστεί την κυριολεκτική έμπνευση που θα έδινε αυτό.

βινύλιο

Κοίτα, κανείς μας δεν θέλει να το σκέφτεται και πολύ. Για εμάς ιδίως που βρισκόμαστε στο γκρουπ 25-35, σίγουρα δεν καθόμαστε να κάνουμε πλάνα για το τί θέλουμε να απογίνουμε όταν περάσουμε στην αντίπερα όχθη. Ωστόσο ο θάνατος είναι η μόνη εγγύηση στη ζωή, το μόνο σίγουρο γεγονός. Κάποια στιγμή θα πεθάνουμε. Οπότε γιατί να μην προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιο χιούμορ και, ίσως ένα μουσικό spin;

And Vinyly

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει μια βρετανική εταιρία που ξεκίνησε ο μουσικός παραγωγός Jason Leach στα 00s. Κάτι τα δικά του περασμένα χρόνια, κάτι η μητέρα του που δούλευε σε γραφείο τελετών. Σε συνδυασμό με μια σειρά από “ατυχήματα” με απομεινάρια δικών του προσώπων, τον ώθησε τελικά να ξεκινήσει αυτή την ανορθόδοξη υπηρεσία. Η εταιρία που θα σε μετατρέψει σε βινύλιο φέρει το δημιουργικό τίτλο And Vinyly. Το slogan της;

Live on from beyond the groove“.

Ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ, το λινκ του οποίου μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του And Vinyly, εξηγεί ακριβώς πως ήρθε αυτή η ιδέα και έχει αρκετό ενδιαφέρον. Σου προτείνω να αφιερώσεις λίγο χρόνο να παρακολουθήσεις το “Hearing Madge” γιατί είναι πραγματικά πολύ όμορφο.

Δεν υπήρχε σκοπός να γίνει επιχείρηση αρχικά. Ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης να διασκέδασουμε λίγο με κάτι το οποίο εκείνη την εποχή φάνταζε το ανησυχητικό και σοκαριστικό αναπόφευκτο.”, είχε πει ο Leach στο BBC το 2017.

Πώς λειτουργεί

Το κάθε βινύλιο χρειάζεται περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από τις στάχτες του συχωρεμένου. Αυτές πασπαρίζονται πάνω σε ένα ακατέργαστο βινύλιο (γνωστό ως biscuit ή puck) προτού  αυτό μπει στην πρέσα. Το αποτέλεσμα φυσικά δεν είναι αψεγάδιαστο καθώς τα λείψανα μπορούν να γίνουν αισθητά καθώς περνάει η βελόνα του πικάπ πάνω τους. Ωστόσο για τον Leach εκεί βρίσκεται η μαγεία. “Θα υπάρξουν φυσικά μερικά έξτρα ηχητικά εφέ και κροταλίσματα αλλά μας αρέσουν αυτά, γιατί είσαι εσύ.”

Το 7ιντσο-12ιντσο βινύλιο μπορεί να έχει στο περιεχόμενο του από greatest hits, ειδικά γραμμένα κομμάτια, την φωνή του αποθανόντα ακόμα και απόλυτη σιωπή. (για να ακούς μόνο τα κρακ από τα απομεινάρια του αγαπημένου σου προσώπου, το οποίο δεν είναι καθόλου creepy.)

Φυσικά το να σε θυμούνται in style δεν είναι φθηνό. Το κόστος της υπηρεσίας ξεκινάει από τις 900 λίρες και μπορεί να φτάσει ως τις 3,500 λίρες και περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο παραγωγής βινυλίων με “μεγάλη κατανόηση” όπως έγραψε το Wired το 2010.

Rest In Vinyl

Για το premium price tag των 3,500 λιρών μπορείς να συμπεριλάβεις RIV artwork στο βινύλιο σου ή του αγαπημένου σου προσώπου. Το “RIV” είναι ακρωνύμιο για το “rest in vinyl” και περιλαμβάνει το πορτρέτο του τετελεσμένου ζωγραφισμένο από τον James Hague του National Portrait Gallery. Κι εκεί οι στάχτες αναμειγνύονται με την μπογιά ώστε να αποτελεί πιστή απόδοση του υποκειμένου από όλες τις απόψεις.

Επιπλέον εάν καποιος πελάτης θέλει  να κάνει το αγαπημένο του κατοικίδιο βινύλιο το And Vinyly είναι πρόθιμο να το αναλάβει.

Αν λοιπόν έχεις τα χρήματα, είσαι μουσικόφιλος ή απλώς έχεις βαρεθεί τις συμβατικές παραδόσεις μπορείς να ζήσεις στην αιωνιότητα ως βινύλιο.

Το ερώτημα δεν είναι αν όλο αυτό είναι απίστευτα μακάβριο, θριλλερο-ειδές και ανατριχιαστικό…

αλλά τη μουσική θα έβαζες εσύ στο βινύλιο “σου”.

Θα επιλέξεις τα all-time αγαπημένα σου κομμάτια. Ή το αγαπημένο σου άλμπουμ; Θα γίνεις γραφικός και θα πας με κάτι του τύπου “Another One Bites The Dust;

Αν είσαι μουσικός βέβαια, θα μπορούσες να γράψεις ο ίδιος τη μουσική του afterlife σου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θέλει αρκετή σκέψη γιατί το βινύλιο του εαυτού σου θα μείνει για πάντα. Δεν θες να σε πούνε και άγουστο στη μουσική, μετα θάνατον. Αλλά εντάξει έχεις ακόμα χρόνο να το σκεφτείς.

Ή μήπως;

βινύλιο

Item added to cart.
0 items - 0,00