Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τα 10 καλύτερα άλμπουμ των Black Sabbath

Κάπου στην ανατολική πλευρά του Birmingham της Αγγλίας, το 1968, η τετράδα των Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler και Bill Ward αποφάσισαν να συνδυάσουν τις μουσικές τους ικανότητες και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Black Sabbath.

Η σύνθεση της μπάντας πέρασε πολλές αλλαγές, με τα μέλη να φεύγουν και να έρχονται. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν όταν ο θρυλικός Ozzy αποχώρησε το 1979 και τη θέση του πήρε ο Ronnie James Dio, ένας άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει ψηλά τη σημαία των Sabbath.

Η μουσική των Black Sabbath είναι σκοτεινή, ακατέργαστη και δυνατή, αλλά πάνω απ’ όλα είναι πρωτοποριακή. Με τις στοιχειωμένες κιθάρες του Iommi και τα υπνωτικά μπάσα του Butler, οι Sabbath δημιούργησαν έναν ήχο που αποτελούσε τον ορισμό του heavy metal. Η επιρροή τους στο χώρο της rock και της heavy metal μουσικής δεν μπορεί να υπολογιστεί. Τραγούδια όπως το “Paranoid” και το “Iron Man” έχουν αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες μπάντες που ακολούθησαν.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα 10 κορυφαία album του συγκροτήματος που άλλαξε τη μουσική μια για πάντα.

“Paranoid” (1970)

YouTube video
Το “Paranoid” αποτελεί έναν από τους πυλώνες της δισκογραφίας των Black Sabbath και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1970. Είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της μπάντας και χάρισε στους Sabbath το πρώτο τους Νο. 1 στο UK Albums Chart, ενώ στις ΗΠΑ έφτασε στη 12η θέση στο Billboard 200. Τραγούδια όπως το ομώνυμο “Paranoid”, το θρυλικό “War Pigs” και το “Iron Man” σημάδεψαν τη μουσική για πάντα, επηρεάζοντας γενιές μουσικών. Το άλμπουμ ήταν εμπορικά επιτυχημένο και συνέβαλε σημαντικά στον ορισμό της heavy metal ως μουσικού είδους. Η κριτική του αποδοχή ήταν ανεπανάληπτη, και σήμερα θεωρείται όχι μόνο ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των Black Sabbath, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της rock μουσικής.

“Black Sabbath” (1970)

YouTube video
Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Black Sabbath, που κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου του 1970, σήμανε την αυγή ενός νέου είδους μουσικής, της heavy metal. Με τα τρομακτικά και συνάμα επιβλητικά τραγούδια του, όπως το “Black Sabbath”, το “The Wizard” και το “N.I.B.”, το άλμπουμ σόκαρε το κοινό της ροκ και έγινε αμέσως εθιστικό. Η μουσική του, γεμάτη από βαριά riffs και σκοτεινές, μελαγχολικές μελωδίες, αποτέλεσε και τον πυρήνα του ήχου της μπάντας σε όλη τη μετέπειτα διαδρομή της. Το άλμπουμ έφτασε στο Νο. 8 στο UK Albums Chart, ενώ στις ΗΠΑ έφτασε στην 23η θέση στο Billboard 200. Παρά την αρχική αρνητική υποδοχή από τους κριτικούς, το “Black Sabbath” αργότερα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα ιστορικότερα άλμπουμ της rock και η επιρροή του εξακολουθεί να είναι εμφανής σε όλο το φάσμα της heavy metal μουσικής.

“Master of Reality” (1971)

Το “Master of Reality“, το τρίτο άλμπουμ των Black Sabbath, κυκλοφόρησε το 1971 και χάρισε στην μπάντα ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση και φήμη. Ο ήχος του αλμπουμ, ακόμα πιο σκοτεινός και βαρύς, συνοδεύεται από ψυχεδελικές μελωδίες και συγκλονιστικά κιθαριστικά riffs, κάνοντας πολλούς να το θεωρούν πρόδρομο του doom metal. Το άλμπουμ κατάφερε να ανέβει στο νούμερο 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο νούμερο 8 στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την επίδραση της μπάντας στο χώρο της μουσικής. Αν και οι αρχικές κριτικές ήταν ανάμικτες, στη συνέχεια, το “Master of Reality” αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία και επηρέασε αμέτρητα συγκροτήματα στις επόμενες δεκαετίες, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του σύγχρονου heavy metal ήχου.

“Vol. 4” (1972)

YouTube video
Το 1972, οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, το θρυλικό “Vol. 4”. Με κομμάτια όπως τα “Snowblind” (μια ανοιχτή αναφορά στην κοκαΐνη) και “Changes” (μια σπάνια μπαλάντα με τον Osbourne στα φωνητικά και τον Iommi στο πιάνο), οι Sabbath σε αυτό το άλμπουμ πειραματίζονται με πιο περίπλοκες συνθέσεις, ενώ διατηρούν την heavy metal αισθητική που τους καθιέρωσε.

Αυτό δεν εμπόδισε το “Vol. 4” να σημειώσει επιτυχία στα charts, φτάνοντας στην 5η θέση στο UK Albums Chart και την 13η στο Billboard 200 στις ΗΠΑ. Παρά την αρχική μέτρια κριτική, το άλμπουμ αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα πιο ισχυρά άλμπουμ των Sabbath. Το “Supernaut”, ένα άλλο standout τραγούδι του άλμπουμ, κέρδισε την εκτίμηση συναδέλφων καλλιτεχνών, όπως ο Frank Zappa και ο John Bonham. Συνολικά, το “Vol. 4” συνεχίζει να αποτελεί μνημείο της δημιουργικότητας των Black Sabbath, επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές μουσικών.

“Heaven and Hell” (1980)

YouTube video
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το 1980, το “Heaven and Hell” ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό άλμπουμ – ήταν μια αναγέννηση. Ήταν το πρώτο άλμπουμ με τον Ronnie James Dio στα φωνητικά, αντικαθιστώντας τον Ozzy Osbourne ο οποίος είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Dio εισήγαγε μια νέα δυναμική στην μπάντα με την δραματική και ισχυρή φωνή του και έγινε πολύ γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου των Sabbath.

Ο δίσκος απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από τους κριτικούς και γνώρισε άμεσα επιτυχία, φτάνοντας στο Νο. 9 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 28 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικά από τα κορυφαία τραγούδια του άλμπουμ, όπως το ομώνυμο “Heaven and Hell”, το “Neon Knights” και το “Die Young” απέδειξαν ότι οι Black Sabbath δεν είχαν χάσει την μαγεία τους, απλώς την μετέφεραν σε ένα νέο μουσικό επίπεδο, εμβαθύνοντας σε πιο σκοτεινούς και μυστηριώδεις ρυθμούς.

Η στιβαρή ροκ αίσθηση παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά το μεγαλύτερο εύρος της φωνής του Dio εμπλούτισε την μουσική τους με νέες, πιο πολύπλοκες υφές. Ακόμη και μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, παραμένει μια αναγνωρισμένη κλασική δισκογραφική δουλειά των Black Sabbath, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της heavy metal.

“Sabbath Bloody Sabbath” (1973)

YouTube video
Το 1973, οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το “Sabbath Bloody Sabbath”, το οποίο αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη στην μουσική της μπάντας. Αυτό το άλμπουμ ξεπέρασε τα προηγούμενα μουσικά όρια των Sabbath, προσφέροντας μια πιο πειραματική προσέγγιση, με πινελιές από progressive rock και και στοιχείων από κλασική μουσική, που έκανε τον δίσκο να ξεχωρίσει.

Οι καλύτερες στιγμές του άλμπουμ περιλαμβάνουν το επιβλητικό ομώνυμο τραγούδι “Sabbath Bloody Sabbath”, το “A National Acrobat”, το “Sabbra Cadabra” και το “Spiral Architect”, που δείχνουν την τεχνική τους αρτιότητα και τη δημιουργική τους δυναμική. Παρά την πειραματική φύση του, το “Sabbath Bloody Sabbath” είχε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας την 4η θέση στο UK Albums Chart και την 11η στο Billboard 200 των ΗΠΑ.

Εκτός από την εμπορική του επιτυχία, το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά άλμπουμ των Black Sabbath και της heavy metal γενικότερα.

“Sabotage” (1975)

YouTube video
Το “Sabotage“, το έκτο στούντιο άλμπουμ των Black Sabbath, κυκλοφόρησε το 1975, αποτελώντας σημείο αναφοράς στην ιστορία της heavy metal μουσικής. Με τον πιο πειραματικό ήχο τους, συνδυάζοντας τον βαρύ και σκοτεινό ρυθμό τους με ψυχεδελικά και progressive στοιχεία, η μπάντα κατάφερε να εξελιχθεί χωρίς να αποποιηθεί την βασική της ταυτότητα. Τραγούδια όπως το “Symptom of the Universe”, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πρώτα thrash metal κομμάτια, και το “Hole in the Sky”, απέδειξαν την ευφυΐα και την καλλιτεχνική ευελιξία της μπάντας.

Επίσης, το επιβλητικό “The Writ” αποτελεί ένα ακόμη αξιομνημόνευτο κομμάτι του άλμπουμ. Ο δίσκος έφτασε στην 7η θέση στο UK Albums Chart και στην 28η στο Billboard 200 των ΗΠΑ. Η αποδοχή του από κοινό και κριτικούς ήταν θετική, αν και χωρίς τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν άλλα άλμπουμ της μπάντας. Σήμερα, το “Sabotage” θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της καριέρας των Black Sabbath, που αξίζει να ακουστεί για την ποικιλομορφία του και την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην heavy metal μουσική.

Παρόλο που το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που η μπάντα αντιμετώπιζε διαπροσωπικές και νομικές δυσκολίες, η μουσική παραμένει δυνατή και απτόητη, μια απόδειξη της ανθεκτικότητας και της δημιουργικής δύναμης των Black Sabbath.

“Mob Rules” (1981)

YouTube video
Το “Mob Rules” των Black Sabbath, κυκλοφόρησε το 1981 και είναι η δεύτερη κυκλοφορία της μπάντας με τον Ronnie James Dio στα φωνητικά, μετά το επιτυχημένο “Heaven and Hell”. Το άλμπουμ γνώρισε επιτυχία στα charts, φτάνοντας στο νούμερο 29 στις ΗΠΑ και στο νούμερο 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δίσκος περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο ισχυρά και δημοφιλή τραγούδια της μπάντας, όπως τα “The Mob Rules” και “Voodoo” που χαρακτηρίζονται από την έντονη ερμηνεία του Dio, και τα οποία υπογράμμισαν την ικανότητα των Sabbath να δημιουργούν δυναμικά κομμάτια heavy metal. Παρόλο που δεν απέσπασε κάποιο σημαντικό βραβείο, η αποδοχή του άλμπουμ από το κοινό και τους κριτικούς ήταν θερμή. Οι ερμηνείες του Dio, οι συνθέσεις και η συνολική παραγωγή του άλμπουμ εξυμνήθηκαν, ενώ οι κριτικοί επισήμαναν τον επαναπροσδιορισμό της μπάντας με την προσθήκη του Dio.

“13” (2013)

YouTube video
Το “13” είναι το 19ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Black Sabbath, κυκλοφόρησε το 2013 και αποτελεί σταθμό στην πορεία του συγκροτήματος, σηματοδοτώντας την πρώτη κυκλοφορία της αυθεντικής σύνθεσης της μπάντας, από τη δεκαετία του ’70. Η επιστροφή του Ozzy Osbourne στα φωνητικά προσέφερε μια νοσταλγική και όμως φρέσκια αίσθηση στον δίσκο. Ήταν κάτι που το κοινό περίμενε με ανυπομονησία, ενώ το άλμπουμ προσέλκυσε νέους οπαδούς, κατακτώντας την πρώτη θέση στα charts σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κομμάτια όπως τα “God Is Dead?” και “End of the Beginning” αναδείχθηκαν σε αγαπημένα του κοινού, διατηρώντας τον εμβληματικό, σκληρό και σκοτεινό τόνο που ορίζει τους Sabbath. Το “God Is Dead?” κέρδισε Grammy το 2014 για την Καλύτερη Metal Ερμηνεία και η κριτική αποδοχή ήταν θετική, αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη επιστροφή του συγκροτήματος. Παρά την πρόκληση της προσαρμογής στο σύγχρονο κοινό, το “13” επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη επιρροή και σημασία των Black Sabbath στη heavy metal σκηνή.

“Headless Cross” (1989)

YouTube video
Το “Headless Cross” κυκλοφόρησε το 1989, σε μια ιδιαίτερη περίοδο στην ιστορία του συγκροτήματος, με τον Tony Martin να αναλαμβάνει τα φωνητικά. Το άλμπουμ, που σημείωσε επιτυχία στην Ευρώπη, ενέπνευσε μια νέα γενιά ακροατών με τον εξελιγμένο ήχο του και τους πιο σκοτεινούς στίχους. Κομμάτια όπως το “When Death Calls”, με τη συμμετοχή του Brian May των Queen στην κιθάρα, το “Black Moon” και το “Kill in the Spirit World” έδειξαν την ικανότητα της μπάντας να εξελίσσεται μουσικά, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητα της.

Η κριτική αποδοχή ήταν ανάμικτη, αλλά οι θαυμαστές των Sabbath εκτίμησαν την προσπάθεια ανανέωσης. Παρόλο που δεν κατάφερε να κερδίσει βραβεία, το “Headless Cross” είχε αξιοσημείωτη πορεία στα charts, φτάνοντας στην 31η θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το άλμπουμ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δισκογραφίας των Sabbath, καθώς αντικατοπτρίζει μια εποχή μεταβολής και εξέλιξης για τη μπάντα.

Οι Black Sabbath ήταν πολύ περισσότερο από ένα απλό συγκρότημα…

ντιπροσωπεύουν μια επανάσταση στη μουσική και μια μεταβατική εποχή που άλλαξε τον τρόπο που την ακούμε και την αντιλαμβανόμαστε. Με τις σκοτεινές, συναρπαστικές μελωδίες τους και τους ισχυρούς, σκοτεινούς τους στίχους, οι Black Sabbath έθεσαν τα θεμέλια για ένα νέο είδος μουσικής, την heavy metal, απέκτησαν εκατομμύρια φανς σε όλο τον κόσμο και ενέπνευσαν αμέτρητους μουσικούς και συγκροτήματα.

Η επιδραστικότητά τους, οι μουσικοί πειραματισμοί τους, αλλά και η διαρκής τους εξέλιξη και αναγέννηση, αποδεικνύουν την επιμονή, το ταλέντο και τη δύναμη του συγκροτήματος. Η μπάντα, παρά τις διάφορες προκλήσεις και αλλαγές στη σύνθεσή της, κατάφερε να διατηρήσει την ουσία της μουσικής της και να συνεχίσει να δημιουργεί νέα ορόσημα στη μουσική ιστορία. Η μουσική των Black Sabbath έχει συνδεθεί στενά με την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Αλλά, όπως όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν, η μπάντα διαλύθηκε το 2017 αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά που θα συνεχίσει να ζει.
Το όνομα Black Sabbath θα είναι για πάντα συνώνυμο με την heavy metal.

Item added to cart.
0 items - 0,00