Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Άλμπουμ από Ξύλινα Σπαθιά

Τα Ξύλινα Σπαθιά! Ένα όνομα που επιβιώνει στο χρόνο και κάνει την καρδιά κάθε φαν της ελληνικής ροκ να χτυπάει δυνατά. Ξεκίνησαν τη μουσική τους πορεία στη Θεσσαλονίκη, το 1992, κάτω από την καθοδήγηση του Παύλου Παυλίδη, μαζί με τους Βασίλη Γκουνταρούλη, Χρήστο Τσαπράζη, Πάνο Τόλιο και Σταύρο Ρωσσόπουλο. Ήταν η εποχή που το ελληνικό κοινό μόλις είχε γνωρίσει και την έτερη ροκ μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, τις “Τρύπες” και το ελληνικό ροκ έμπαινε στην καλύτερη και πιο δημιουργική -και εμπορικη- φάση της ιστορίας του.

Το πρώτο τους άλμπουμ, “Ξεσσαλονίκη”, κυκλοφόρησε το 1993, αφήνοντας άναυδη την ελληνική ροκ σκηνή με τον πρωτοποριακό τους ήχο. Έκτοτε, κέρδισαν γρήγορα θέση στις καρδιές των φανς, και έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα και επιδραστικά συγκροτήματα της χώρας. Η μουσική τους εξέπεμψε πάθος, δύναμη αλλά και μελαγχολία, δημιουργώντας μια μοναδική ταυτότητα η οποία τους έκανε να ξεχωρίζουν στην ελληνική ροκ μουσική.

Μέσα στη διάρκεια της 11ετίας που ήταν ενεργοί υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, αλλά η μουσική τους εξελισσόταν με κάθε νέο άλμπουμ που κυκλοφορούσαν, μαζί με την εποχή. Το συγκρότημα αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία ενός μοναδικού ήχου που προσδιόρισε την ελληνική ροκ για μια ολόκληρη εποχή.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα άλμπουμ της δισκογραφίας των Ξύλινων Σπαθιών, με τη σειρά που κυκλοφόρησαν:

“Ξεσσαλονίκη” (1993)

YouTube video
Η “Ξεσσαλονίκη”, το πρώτο άλμπουμ των Ξύλινων Σπαθιών, κυκλοφόρησε το 1993, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της ελληνικής ροκ σκηνής. Πρωτοπορώντας στην ελληνική ροκ σκηνή, το άλμπουμ περιλαμβάνει κομμάτια όπως “Ο βασιλιάς της σκόνης”, “Αδρεναλίνη”, “Ρόδες” και “Σιωπή”, τα οποία καθιερώθηκαν γρήγορα ως αγαπημένα του κοινού. Ο δίσκος θεωρείται ένας από τους καλύτερους της ελληνικής ροκ και έκανε γνωστή τη μπάντα σε όλη την Ελλάδα. Μια κριτική του δίσκου από το 2005 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το “Ξεσσαλονίκη” πρόκειται για κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που φαινομενικά υπήρξε τότε: ένα νέο ρεύμα για το εγχώριο ροκ…»

“Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου” (1995)

YouTube video
Το “Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου” κυκλοφόρησε το 1995, καθιερώνοντας τα Ξύλινα Σπαθιά στην ελληνική μουσική σκηνή. Με σπουδαία κομμάτια όπως το “Λιωμένο παγωτό”, που έγινε το πιο γνωστό και εμπορικά επιτυχημένο τραγούδι-ύμνος της μπάντας, αλλά και τα “Φωτιά στο λιμάνι”, “Ρίτα”, “Ατλαντίς”, ο δίσκος γνώρισε τεράστια επιτυχία και το 1996 έγινε χρυσός. Εξαιτίας μάλιστα κάποιων νομικών θεμάτων με την προηγούμενη δισκογραφική εταιρεία της μπάντας, ο δίσκος αποσύρεται για λίγο καιρό, όμως τα Ξύλινα Σπαθιά δικαιώνονται δικαστικά (μάλιστα στη δίκη που έγινε παρέστη ως μάρτυρας ο Διονύσης Σαββόπουλος) και το album συνέχισε την κυκλοφορία του. Την ίδια εποχή, το συγκρότημα δίνει sold out συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αποκτώντας ένα ευρύ και πιστό κοινό.

“Μια ματιά σαν βροχή” (1997)

YouTube video
Το 1997 τα Ξύλινα Σπαθιά κυκλοφορούν το “Μια ματιά σαν βροχή”, ένα νέο κεφάλαιο στη δισκογραφία τους. Είναι ένα άλμπουμ στο οποίο πειραματίζονται με νέους, ηλεκτρονικούς ήχους, αλλάζοντας τη μέχρι εκείνη τη στιγμή μορφή της μουσικής τους. Η δημιουργικότητα τους είναι στο αποκορύφωμα της, η μπάντα είναι πλέον πιο ώριμη και μαζί ωριμάζει και η ελληνική ροκ.

Ο δίσκος περιέχει 10 τραγούδια, από τα οποία ξεχωρίζει ο δυναμικός τόνος του “Ρομπότ”, η μυστηριακή αίσθηση στο “Καράβι”, το συναίσθημα πίσω από το “Αλλάζει πρόσωπα η θλίψη”, η μελωδία στο “Ένα παράξενο τραγούδι” και η μελαγχολία του “Δεν έχει τέλος”. Το “Μια ματιά σαν βροχή” θεωρείται η αρτιότερη καλλιτεχνικά δημιουργία της μπάντας, το αποκορύφωμα, το αριστούργημα των Σπαθιών. Στο τέλος του 1997 έπειτα από πρόσκληση του MTV, εμφανίζονται στο H.Q. club του Λονδίνου και το 1998 οι εμφανίσεις τους στα club “Ρόδον” της Αθήνας και “Μύλος” της Θεσσαλονίκης γίνονται sold out. Τον Ιούλιο εμφανίζονται στο Rockwave Festival ’98 και τον Σεπτέμβρη ανοίγουν τη συναυλία των Rolling Stones στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τα Ξύλινα Σπαθιά έχουν φτάσει πλέον στην κορυφή.

“Τροφή για τα θηρία” (1999)

YouTube video
Το 1999 τα Ξύλινα Σπαθιά κυκλοφόρησαν το cd single “Τροφή για τα θηρία”, με 4 τραγούδια τα οποία ήταν ενδεικτικά της αλλαγής του ύφους και του ήχου της μπάντας: Από τη μία, μελαγχολικές και ατμοσφαιρικές συνθέσεις (“Διαστημόπλοια”, “Χάθηκα”) και από την άλλη ηλεκτρονικοί και χορευτικοί ρυθμοί (“Τροφή για τα θηρία” και “Τώρα αρχίζω και θυμάμαι”) που ακολουθούσαν τις τάσεις της εποχής. Η φράση «τα Ξύλινα Σπαθιά έγιναν Prodigy» ακούστηκε πολύ την εποχή που κυκλοφόρησε η “Τροφή για τα θηρία”.

“Ένας κύκλος στον αέρα” (2000)

YouTube video
Το 2000 κυκλοφόρησε το “Ένας κύκλος στον αέρα”, το τελευταίο studio album από τα Ξύλινα Σπαθιά. Πρόκειται για την πιο σκοτεινή και μελαγχολική δουλειά της μπάντας, με τους στίχους του Παύλου Παυλίδη να σημαδεύουν και τα 10 τραγούδια του δίσκου. Το άλμπουμ είναι από τα πλέον αντιφατικά του συγκροτήματος, καθώς ακροβατεί ανάμεσα σε δυνατά, χορευτικά κομμάτια συνυπάρχουν αργές, “σκοτεινές” συνθέσεις. Το “Η τελευταία φορά”, τα “Σαν εσένα”, “Χάρτινος ουρανός” και το κορυφαίο τραγούδι του άλμπουμ “Πάρε με μαζί σου” – το τελευταίο τραγούδι των Ξύλινων Σπαθιών που έγινε μεγάλη επιτυχία – έγιναν αγαπημένα τραγούδια για τους φανς.

“Live” (2003)

YouTube video
Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Live” το οποίο περιλαμβάνει 16 τραγούδια που παρουσιάστηκαν ζωντανά σε συναυλίες που έγιναν από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο του 2001. Τα τραγούδια προέρχονται από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές τους εκτός από ένα, το “Γκραντ Οτέλ” στο τέλος του οποίου ακούγεται ο Παύλος Παυλίδης να λέει: «…ευχαριστούμε, πρώτη φορά το παίζουμε…». Στο “Live” καταγράφεται το εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε στις συναυλίες του συγκροτήματος και επιβεβαιώνει τη φήμη που είχαν τα Ξύλινα Σπαθιά ως δυναμική live μπάντα.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο ακόμα είναι ότι το άλμπουμ δεν περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες του συγκροτήματος, κάτι που έγινε εσκεμμένα για να δοθεί προβολή σε τραγούδια που, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα αγαπημένα από την μπάντα, είχαν παραμείνει στη σκιά των μεγαλύτερων εμπορικών τους επιτυχιών. Το “Live” ήταν το “κύκνειο άσμα” του συγκροτήματος, το οποίο αφιερώθηκε “Σε όσους μας συνόδευσαν όλα αυτά τα βράδια…”.
Item added to cart.
0 items - 0,00