Daft Punk: από τη Γαλλία με ηλεκτρονική αγάπη

Daft Punk: ή αλλιώς, πώς 2 αμήχανα αγόρια από την Γαλλία κατέκτησαν την παγκόσμια ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Βρισκόμαστε στο 1992. Οι Thomas και Guy-Man (Thomas Bangalter και Guy Manuel De Honem-Christo) είναι μόλις 17 και 18 χρονών. Παρέα με τον μελλοντικό κιθαρίστα των Phoenix (Laurent Brancowitz) φτιάχνουν την indie-rock μπάντα Darlin’ (αναφορά στο ομότιτλο τραγούδι των Beach Boys). Η συνεργασία είναι εφήμερη. Ένας κριτικός του βρετανικού περιοδικού Melody Maker αποκαλεί τη μουσική τους “daft punky trash” (αναρωτιέμαι τι να κάνει αυτός τώρα). Όμως, ένα χρόνο αργότερα γεννιούνται οι Daft Punk. Πηγαίνουν στο πρώτο τους rave party και περιγράφουν την εμπειρία ως επαναστατική. Εμπνέονται από τον alternative ήχο και την underground φάση. Η techno εκείνες της μέρες είναι “απρόσωπη”. Ο κόσμος χορεύει με πλάτη στον Dj, κλείνει τα μάτια και χάνεται στην μουσική και τον χορό. Αυτό είναι που θα επηρεάσει αργότερα και την δική τους εμφάνιση.

1997- Daft Punk-Homework

Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Daft Punk κυκλοφορεί με τίτλο Homework. Το ντουέτο που, ως τότε βγάζει EP s με μια μικρή Σκωτσέζικη δισκογραφική, κλείνει ένα από τα καλύτερα συμβόλαια για την εποχή με τη Virgin Records. Με πλήρη δικαιώματα των master recordings και artistic control στη μουσική τους, ανοίγει το δρόμο για μια διεθνή καριέρα.

Για το videoclip του κομματιού Da Funk συνεργάζονται με τον Spike Jonze, αλλά η χορογραφία είναι έμπνευση του Guy-Man. O Jonze επιβεβαιώνει: “κάνανε πράγματα επειδή τα ήθελαν οι ίδιοι και όπως τα ήθελαν, όχι επειδή τους το επέβαλε κάποιο συμβόλαιο”. Ο δίσκος φέρει την γνώριμη techno αισθητική, με στοιχεία από funk και acid music. Ξεχωρίζει το “Around the World”. Έχει δυνατές επιρροές από το “Popcorn” του Gershon Kingsley και η σκηνοθεσία ανήκει στον οσκαρικό κινηματογραφιστή Michel Gondry. Κατά τον Chris Power του BBC Music “είναι το τέλειο παράδειγμα για να περιγράψει τον ήχο των Daft Punk”.

Την ίδια εποχή αρχίζουν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, άλλοτε με παράξενες μάσκες και άλλοτε με κράνη μοτοσικλετιστή, με κολλημένες κεραίες στο πάνω μέρος.

2001- Daft Punk- Discovery

Το 2000, οι Daft Punk αναγεννιούνται μετά από ένα υποτιθέμενο ατύχημα ως ρομπότ. Ο Thomas φέρει τη neon ένδειξη “we are not dead, we are just robots” στο μηχανικό του κεφάλι. Το 2001 έρχεται το Discovery που, σε αντίθεση με το Homework που περιείχε πιο “ωμή ηλεκτρονική μουσική”, είναι πιο παιχνιδιάρικο, με αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Εμπνέεται επίσης από disco, house και R&B και περιηγείται σε διαφορετικές μουσικές δομές.

Το album περιέχει αρκετό sampling. Ομως τα κομμάτια είναι τόσο αλλαγμένα και προσαρμοσμένα στον ήχο τους, σε  βαθμό που πλέον ακούγονται αυθεντικά. Σαφώς το “One More Time” είναι ίσως το πιο δημοφιλές και παγκοσμίως επιτυχημένο hit με sampling από το “More Spell On You” του Eddie Johns. Εξίσου το “Harder, Better, Faster, Stronger” (good luck με το να πετύχεις την σωστή σειρά λέξεων με την πρώτη) αποτελεί sample του “Cola Bottle Baby” του Edwin Birdsong. Το πιο electro-pop “Face to Face” περιέχει τα φωνητικά του Todd Edwards.

Άξιο αναφοράς είναι και το concept των videoclip. Για αυτά συνεργάζονται με τον Leiji Matsumoto, έχοντας μεγαλώσει βλέποντας τα anime του. Παντρεύοντας το science fiction με την μουσική βιομηχανία φτιάχνουν μια μεγάλου μήκους ταινία anime, με soundtrack το Discovery, το “Interstella 555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem.

2005- Daft Punk- Human After All

Η μινιμαλιστική και πειραματική φύση του “Human After All”, το καθιστούν την πιο αμφιλεγόμενη δουλειά τους. Μετά την mainstream επιτυχία του “Discovery”, αυτή η παράξενη στροφή των Daft Punk προς τον καθαρό αυτοσχεδιασμό ξενίζει κριτικούς και κοινό. Αν και οι Thomas και Guy-Man έχουν δηλώσει πως είναι ίσως το αγαπημένο τους εκ των 3 πρώτων δίσκων. Ουσιαστικά, αποτελεί το αρνητικό του Discovery. Απλοποιούνται οι ρομποτικές τους περσόνες, με τα κλασσικά μηχανικά προσωπεία και δερμάτινα μπουφάν με το λογότυπο “Daft Punk” στην πλάτη.

Μαζί με το άλμπουμ κυκλοφορεί και το φιλμ Electroma, μια περιήγηση στα ανθρώπινα συναισθήματα και τη σχέσης της τεχνολογίας με την ανθρωπότητα, με ρομπότ να ντύνονται άνθρωποι και στο τέλος να αυτοκαταστρέφονται (spoiler alert). “Αυτός ο δίσκος δεν αποσκοπεί στο να σε κάνει να νιώσεις καλά”, λέει ο Bangalter.

Σήμερα, το “Human After All” εξακολουθεί να διχάζει, αλλά οι περισσότεροι κριτικοί συμφωνούν πως με το μεταγενέστερο άκουσμα του κατάφεραν να εκτιμήσουν πολύ περισσότερο την τεχνική του αρτιότητα.

2006- Daft Punk Live at Coachella

Τις χρονιές 2006-2007 πραγματοποιούν το live tour “Alive”, από το οποίο προκύπτει και το ομώνυμο live album, που τους χαρίζει το Grammy για “καλύτερο ηλεκτρονικό/ dance album”. Μετά από χρόνια προτάσεων οι Daft Punk συμφωνούν να εμφανιστούν στο Coachella Valley Music and Arts Festival στην California.

Η ιστορία είναι πως οι περισσότεροι καλλιτέχνες λαμβάνουν ένα προκαταβολικό 10%. Εκείνοι ζητούν συνεχώς παραπάνω και κανείς δεν γνωρίζει τι ετοιμάζουν και γιατί χρειάζονται τόσα χρήματα. Η σκηνή που χωράει 10.000 κόσμο γεμίζει με 40.000. Στο stage έχει στηθεί μια τεράστια πυραμίδα καλυμμένη με LED. Στο κέντρο εμφανίζονται οι Daft Punk με τα χαρακτηριστικά τους ρομποτικά κράνη και μότο τζάκετ. Σήμερα είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Αλλά για τα δεδομένα του τότε είναι η πρώτη φορά που στήνεται μια παραγωγή αυτού του επιπέδου. Γίνεται πανζουρλισμός, ο κόσμος που μόλις έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινητό για βιντεοσκόπηση ανεβάζει το live στο YouTube. Τα πρωτοπόρα visuals και effects που χρησιμοποιούνται θα αποτελέσουν έμπνευση για πολλούς πετυχημένους Djs (π.χ. ο Skrillex).

2013- Daft Punk- Random Access Memories

Έχοντας φύγει πλέον από την Virgin, οι Daft Punk κυκλοφορούν τον δίσκο “Random Access Memories” σε συνεργασία με την Columbia Records. Ο δίσκος γίνεται παγκόσμια επιτυχία και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές. Είναι αφιερωμένος στην Αμερικάνικη μουσική των 70ς και 80ς και ιδιαίτερα του Λος Άντζελες.  Επιστρατεύει λιγότερα ηλεκτρονικά στοιχεία και περισσότερο progressive rock ύφος στα synthesizers και disco/ dance διάθεση. Σε αντίθεση με άλλους δίσκους, δομείται από διάφορες συνεργασίες και καλεί μουσικούς για να κάνουν live ενορχήστρωση. Μεταξύ αυτών ο Giorgio Moroder, DJ Falcon, Todd Edwards, Chilly Gonzales και ο Paul Williams.

Το single “Get Lucky” με τον Pharrell Williams και τον θρυλικό Nile Rogers των Chic, γίνεται instant ραδιοφωνικό hit και μπαίνει με άνεση στο top 10 των chart σε 32 χώρες. Σαρώνει επίσης στα Grammy Awards του 2014 κερδίζοντας και το Grammy για καλύτερο δίσκο. Παράλληλα το “Random Access Memories” παίρνει το βραβείο για το album της χρονιάς. Το εξίσου ανεβαστικό και funky “Lose Yourself to Dance” επίσης με τα φωνητικά του Pharrell, γίνεται η απόλυτη dance επιτυχία.

2016- Starboy

Το 2016, οι Daft Punk συνεργάζονται με το pop φαινόμενο The Weeknd στα singles Starboy και “I feel it coming”. Κατακτούν εύκολα το νούμερο 1 στο Billboard Hot 100.

Οι Daft Punk πλέον κάνουν σπάνια φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις. Ξεχωρίζουν για την μουσική ευφυΐα και τεχνική μαεστρία τους, ενώ είχαν από την αρχή κατανοήσει και προσαρμόσει το επιχειρηματικό μοντέλο ώστε να έχουν εκείνοι τον έλεγχο, τόσο σε δημιουργικό όσο και σε μουσικό επίπεδο. Δεν έκαναν ποτέ συμβιβασμούς στον προσωπικό τους ήχο ούτε στο ρετρό όραμά τους. Aντίθετα, το εξέλιξαν όπως λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει. Με αυτό συμβάλλουν στη μακροβιότητά τους, αλλά και στο να κρατούν προσηλωμένο το κοινό τους. Εμείς σίγουρα ανυπομονούμε για το επόμενο album τους. Αν και προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι για το άμεσο μέλλον.

Until next time, σας αφήνω με αυτό το quote από τους ίδιους τους Daft Punk:

“Ζούμε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Οι ζωές μας μοιάζουν με αυτές του κοινού μας παρά με τους καλλιτέχνες που είναι το ίδιο διάσημοι με εμάς.”

Item added to cart.
0 items - 0,00