Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Ο David Bowie μέσα από 12 σπάνιες φωτογραφίες

Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από το ντεμπούτο άλμπουμ του David Bowie.

Στις 8 Ιανουαρίου θα ήταν τα 72α γενέθλια του θρυλικού the Thin White Duke. Πάνε 3 χρόνια από το θάνατο του, στις 10 Γενάρη 2016. Όμως παραμένει πιο αγαπητός και πιο μυστηριώδης από ποτέ. Με τις πολλές περσόνες του, τον εκκεντρισμό και την πρωτοποριακή μουσική του, ο David Bowie είναι αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που έζησαν ποτέ. Ακριβώς γιατί δεν ήταν ένα πράγμα. Ήταν μια σχεδόν εξωγήινη παρουσία που συνεχώς επανεφευρισκέ τον εαυτό της. Ένας άνθρωπος που υπερέβαινε το δυαδισμό του φύλου, τα όρια του μουσικού είδους και τον υποκειμενισμό της ταυτότητας.

Ένα νέο βιβλίο από το Βρετανό φωτογράφο Gerald Fearnley μας επιτρέπει μια ματιά στον David Bowie προτού γίνει ο David Bowie.

Το 1967 ο Bowie, τότε Davie Jones, έμενα συχνά στο σπίτι του αδελφού του φίλου του, Gerald, στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα τα χρήματα και τους πόρους για τις ακραίες μεταμορφώσεις του. Οπότε όταν ήρθε η ώρα για να φωτογραφηθεί για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του ο Fearnley ήταν “πιθανά ο μόνος φωτογράφος με στούντιο που γνώριζε”, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του. Φυσικά όταν πρωτοκυκλοφόρησε το άλμπουμ, με μονάχα μερικές από τις φωτογραφίες, την ίδια μέρα με το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band των Beatles, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Χρόνια αργότερα, οι αθέατες φωτογραφίες αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ματιά στην σπουδάια προσωπικότητα του David Bowie, προ- Ziggy Stardust εποχής.

Στο βιβλίο Bowie Unseen: Portraits of an Artist as a Young Man, που κυκλοφορεί αυτό το μήνα, ο David Bowie, τότε 20 χρονών και μαθητής σε σχολή για μίμους, έτσι όπως τον απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Gerald Fearnley, το 1967.

Γεννήθηκε στο Brixton του Λονδίνου το 1947. Η καριέρα του ως καλλιτέχνης ξεκίνησε το 1963. Ύστερα από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του το 1967, το 1969 ο δίσκος “Space Oddity” έγινε το πρώτο του τοπ-5 στα UK Charts.

Το 1970 κυκλοφορεί ο δίσκος “The Man Who Sold The World”, το οποίο αποτέλεσε μια hard rock στροφή από το μουσικό στυλ του μέχρι εκείνη την εποχή. Έπειτα από μια περίοδο πειραματισμού, ο David Bowie επανεμφανίζεται το 1972 ως Ziggy Stardust, με το άλμπουμ “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

To 1973 βλέπει την εμφάνιση μιας προέκτασης του Ziggy Stardust, “Alladin Sane”. Ενώ το 1975 το μουσικό στυλ του Bowie αλλάζει δραστικά σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως “plastic soul” με το άλμπουμ “Young Americans”.

Το 1976 ο Bowie πρωταγωνίστησε στην cult classic ταινία του Nicolas Roeg “The Man Who Fell To Earth”. Κυκλοφόρησε, ακόμα, το δέκατο στούντιο άλμπουμ του “Station To Station”.

Ακολούθησε το “Berlin Trilogy”, 1977-79. Μια τριλογία από συνεργασίες με τον Brian Eno, που περιλάμβανε τα “Low”, “Heroes” και “Lodger”.

Η εμπορική του αναγνώριση έφτασε στο peak το 1983 με το “Let’s Dance”. Με singles τα “Let’s Dance”, “Modern Love” και “China Girl” που παραμένουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Πολλά άλμπουμ, επανεφευρέσεις και επιτυχίες ακολούθησαν μέσα στις δεκαετίες 90ς-00ς. Ο David Bowie σταμάτησε τις περιοδείες το 2004 και έδωσε την τελευταία του συναυλία, για φιλανθρωπικούς σκοπους, το 2006.

Ύστερα από ένα δεκαετές hiatus επέστρεψε με το “The Next Day” το 2013. Το 2016 κυκλοφόρησε τελικά το τελευταίο και ίσως προφητικό “Blackstar”, δύο μέρες πριν το θάνατό του.

Ο Thin White Duke, Ziggy Stardust, ο Starman. Ο David Bowie παραμένει ένας από τους πιο καινοτόμους και influential μουσικούς του 20ου αιώνα. Μπορεί να έφυγε αλλά η μουσική και η εικόνα του θα ζουν για πάντα.

Item added to cart.
0 items - 0,00