Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Bohemian Rhapsody: Άξιζε η νίκη στις Χρυσές Σφαίρες;

Μπορεί το Bohemian Rhapsody να πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στις φετινές Χρυσές Σφαίρες αλλά, άξιζε τελικά τη νίκη;

bohemian rhapsody

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες στο Λος Άντζελες οπού βραβεύτηκαν όπως κάθε χρόνο οι καλύτερες ταινίες, ηθοποιοί και τηλεοπτικές σειρές της χρονιάς. Και όπως κάθε χρόνο δημιουργήθηκε ένα κάποιο controversy για τις δύο νικήτριες ταινίες, γιατί γενικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα.

Σε μια αμφιλεγόμενη για κάποιους απόφαση το Bohemian Rhapsody πήρε τον τίτλο της καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Motion Picture-Drama. Πολλοί φάνηκαν να χαίρονται με την επιλογή, ωστόσο ο twitterόκοσμος διχάστηκε. Άξιζε τελικά το bio-pic για τη ζωή και την καριέρα του Freddie Mercury και των θρυλικών Queen να νικήσει;

Αρχικά, εγώ δεν κατάλαβα που έγκειται ο διχασμός. Είναι επειδή ήταν μέτρια ταινία; Επειδή για πρώτη φορά στο Hollywood μια βιογραφική ταινία περιείχε σωρεία από ανακρίβειες; Ή επειδή κέρδισε αντί του A Star Is Born;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ευλόγως ονοματισμένο Bohemian Rhapsody λέει την ιστορία της δημιουργίας των Queen , ενός από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών και σκιαγραφεί το πορτρέτο του lead της μπάντας Freddie Mercury. Και το κάνει καλά. Είναι ένα αν μη τι άλλο ευχάριστο δίωρο, με αρκετές δυνατές σκηνές που αναπαράγουν τις live εμφανίσεις των Queen, όπως εκείνη του Live Aid στο τέλος της ταινίας. Χιούμορ και δράμα και στιγμές σχεδιασμένες ιδανικά για να συγκινήσουν και να αποσπάσουν από εσένα τον θεατή μερικά δάκρυα. Ωστόσο, είναι η ιστορία όπως μάλλον θα θέλαμε να είναι ή όπως θα ήθελαν τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας, που έπαιξαν ρόλο συμβούλων κατά τα γυρίσματα για να συγουρευτούν πως θα υπάρχει “αυθεντικότητα”, να είναι. Ή όπως θα ήθελε το Hollywood να είναι.

Το timeline της ταινίας σε σχέση με εκείνο των πραγματικών γεγονότων έχει στριφτεί σαν άντερο τόσο που αγγίζει τα όρεια του fictional. Οι σχέσεις μεταξύ του Mercury, του Brian May, του Roger Taylor και του John Deacon παρουσιάζονται σε ορισμένες φάσεις τεταμένες αλλά όχι φυσικά σε βαθμό να σου χαλάσει την αισθητική και να θρυμματίσει το όνειρο ότι στην πραγματικότητα είναι μια “οικογένεια”. Τα ναρκωτικά, οι τσακωμοί, η ασθένεια παιρνούν ευκόλως απαρατήρητα σε μερικές σκηνές που μοιάζουν να έχουν κοπεί σε μοντάζ. Και φυσικά το μεγάλο denouement της τελικής σκηνής του Live Aid  δεν έγινε ποτέ έτσι στην πραγματικότητα.

bohemian rhapsody

Η προσωπική ζωή του Freddie Mercury

Το Bohemian Rhapsody αφορά φυσικά πάνω απ’ όλα τον πρωταγωνιστή της, Freddie Mercury. Ο Freddie είναι ίνδαλμα, ένας σπουδαίος performer και ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ιδιοσυγκρασίες που τελικά τον έκαναν τόσο ξεχωριστό. Ήταν επίσης gay. Ναι το είπα. Παναγία μου τι έγινε! Δεν μπορείς να κάνεις μια ταινία για τον Freddie Mercury και να μην αναφέρεις ότι ναι, ήταν gay. Και φυσικά δεν θέλεις να δώσεις την εντύπωση ότι είσαι προκατειλημμένος και πουριτανός.

Αλλά επειδή είσαι Hollywood θα το κάνεις με τέτοιο τρόπο που θα ήταν σαν να πέρασε και να μην ακούμπησε. Θα επικεντρωθείς για το πρώτο μισάωρο στον γάμο του με μια γυναίκα και όλη την υπόλοιπη πολύπλοκη, υπέροχη, ομοφυλοφυλική προσωπική ζωή του θα την περάσεις στο skip για να μην προσβάλλουμε και κανέναν. Δεν λέω ήταν σημαντικό να δείξουν τη σχέση του με τη γυναίκα του και το πόσο την αγαπούσε παρά τη σεξουαλικότητα του, αλλά ως πότε θα γλασάρουμε το πως παρουσιάζουμε οποιάδήποτε σεξουαλική πεποίθηση που δεν υπόκεινται στην κατηγορία στρέιτ στις ταινίες;

Κλείνει η παρένθεση.

Πίσω από τις κάμερες το μεγαλύτερο controversy ήταν η απόλυση του σκηνοθέτη Bryan Singer, με μόλις δύο βδομάδες γυρισμάτων ως το wrap, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό. Αρκετοί σχολίασαν την απουσία του από τις Χρυσές Σφαίρες και το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε κανέναν από τους ευχαριστήριους λόγους.

bohemian rhapsody

76th Golden Globe Awards

Νωρίτερα εκείνο το βράδυ ο Rami Malek απέσπασε το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Freddie Mercury. Για μένα, αδιαμφισβήτητα το άξιζε. Ήταν απολαυστικός ως Freddie, και έκανε εξαιρετική δουλειά αποτυπώνοντας την περσόνα, την υπερβολή αλλά και τη μοναξιά του ήρωα. Φάνηκε ότι πραγματικά είχε μελετήσει το Mercury και πήγε διαβασμένος για το ρόλο. Όταν ήρθε η ώρα να απονείμουν το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς η επιλογή ήταν ανάμεσα στο Bohemian Rhapsody, Black Panther, If Beale Street Could Talk, BlackkKlansman και A Star Is Born. Όπως ξέρουμε νίκησε το Bohemian Rhapsody και εδώ ξεκινάει όλο το κακό.

Οι απόψεις διίστανται τόσο για το αν έπρεπε να κερδίσει όσο και για τους διάφορους λόγους που αυτό δεν έπρεπε να γίνει.

Πολλοί θεώρησαν ότι το HFPA (Hollywood Foreign Press Association) το έπαιξαν λίγο safe με αυτή την επιλογή. Οι ίδιοι (;) πρόσθεσαν πως εύχονται τα Oscar να μην κάνουν το ίδιο λάθος. Άλλοι θεωρούν ότι το Black Panther θα ήταν μια πιο ενδιαφέρουσα και ballsy κίνηση στο οποίο δεν διαφωνώ εντελώς. Από την άλλη είναι κι αυτοί που θεωρούν ότι δεδομένου ότι υπάρχουν δυο μουσικές ταινίες στην κατηγορία, το A Star Is Born ήταν η καλύτερη από τις δύο. Κι εδώ είναι που είμαι κι εγώ λίγο διστακτική παρά μόνο για την αναποφασιστηκότητά μου.

Είναι μετά και εκείνοι που το πήγαν ακόμα πιο μακρία μετατρέποντας το θέμα σε ρατσιστικό-σεξιστικό. Γιατί πάλι να κερδίσει μια ταινία με all-male, all-white cast και όχι μια από τις άλλες που είναι πιο diverse. Συμφωνώ ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το diversity στο Hollywood αλλά αυτό σημαίνει ότι αν μια ταινία είναι καλή δεν θα της δώσουμε βραβείο επειδή δεν ταιριάζει με το πολιτικό σχόλιο που θέλουμε να περάσουμε;

bohemian rhapsody

Θα συμφωνήσω μόνο με όσους πιστεύουν ότι το Bohemian Rhapsody είναι μέτριο σαν ταινία, όπου εκεί είναι τελικά θέμα γούστου.

Εγώ, μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα. Αρχικά, η ταινία μου άρεσε πολύ. Ναι μεν ήταν χρυσωμένη για το θεό αλλά τελικά με έκανε να νιώσω ωραία και σαν θεατή και σαν φαν των Queen. Έπειτα, όλα αυτά τα controversies δεν τα χάφτω. Πολύς χαμός για το τίποτα γενικά. Αν δεν σου άρεσε η ταινία, δεκτό. Όλοι έχουμε τα γούστα μας και δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα. Δεν ήταν ταινιάρα σίγουρα. Αλλά ήταν αρκετά καλό. Η ερμηνεία του Malek alone το υποστηρίζει αυτό. Αν άξιζε να κερδίσει; Γιατί όχι; Εγώ για το βαθμό στον οποίο είμαι επενδυμένη (όχι πολύ) θεωρώ ότι μια χαρά έκανε και το πήρε. Θα πάρει και Oscar; Αμφίβολο, πιστεύω, αλλά θα δείξει. Μέχρι τότε, θα βρούμε κάτι άλλο για να τσακωνόμαστε στο twitter.

Item added to cart.
0 items - 0,00