Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

H Dolly Parton θα μας σώσει απ’ την πανδημία

Η iconic φωνή της country, Dolly Parton, θα βάλει τέλος στον κορωνοιό.

Dolly Parton

Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν οι φαν της, κατακλύζοντας το Twitter με αναρτήσεις εξυμνώντας τη Dolly Parton ως σωτήρα και φύλακα άγγελό μας. Ο λόγος είναι πως πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια ότι η τραγουδίστρια δώρησε 1 εκατομμύριο δολλάρια για να βρεθεί εμβόλιο κατά του COVID-19. Τα χρήματα πήγαν στο Vanderbilt University Medical Center και χρηματοδότησαν τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο. Την περασμένη Δευτέρα το κέντρο ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας πως το εμβόλιο Moderna mRNA δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά 94,5 %. Ευχαρίστησαν θερμά τη Dolly Parton της οποίας, όπως είπαν, η δωρεά έπαιξε καίριο ρόλο στα εξελικτικά στάδια της έρευνας.

Ύστερα από τα αισιόδοξα νέα ο κόσμος εξέφρασε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του στα social media για τη νέα μας queen, Dolly Parton. Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί είναι προφανώς λίγο υπερβολικοί αυτό δεν υποβιβάζει την αξιοθαύμαστη κίνηση της Dolly. Δεν είναι καν η πρώτη φορά που η θρυλική τραγουδίστρια της country μουσικής κάνει κάτι εξαιρετικό για τον κόσμο. Βλέπεις, η Dolly Parton δεν είναι μια ξανθιά χαζογκόμενα από τον αμερικάνικο Νότο.

Our lord and savior Dolly Parton

Dolly Parton

Η Dolly Parton γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1946 στο Tennessee. Ήταν το ένα από 12 παιδιά που μεγάλωναν σε ένα χαμόσπιτο χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Μόλις μπορούσε να μιλήσει, άρχισε αμέσως να τραγουδάει. Στα 10 της έπαιζε ήδη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με τη βοήθεια του θείου της που ήταν κι εκείνος μουσικός. Στα 13 της έλαβε μέρος στο Grand Ole Opry, όπου στη σκηνή την καλωσόρισε ο Johnny Cash. Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες hits, ταινίες ακόμα και εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές.

Η Dolly Parton είναι μια αντιφατική περσόνα και σχεδόν καρτούν του εαυτού της. Αντιμετωπίζει όμως τα πάντα με χιούμορ και καλή διάθεση. “Κοστίζει πολλά λεφτά να φαίνεσαι τόσο φθηνή”, είχε πει χαρακτηριστικά. Τεράστιες περούκες που έχουν το δικό τους λεωφορείο στις περιοδείες της, καρα-κιτς σύνολα, πλαστικές και πολλά, πάρα πολλά στρας. Θα νόμιζε κανείς ότι είναι ο ορισμός του white trash. Ωστόσο η Dolly έχει μεγάλη καρδιά.

Καταρχάς έγραψε δύο από τα πιο εμβληματικά καψουροτράγουδα όλων των εποχών. Όταν είδε μια γυναίκα να φλερτάρει με τον τότε-σύζυγό της Carl Dean, έγραψε το “Jolene“. To 1974 κυκλοφόρησε τον ύμνο “I Will Always Love You”. Ναι, η Whitney Houston το μετέτρεψε σε ένα από τα best-selling single στην ιστορία της μουσικής στο “Σωματοφύλακα”. Όμως η αυθεντική εκδοχή της Parton θα είναι πάντα η καλύτερη. *Το 1974 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του πρώην συντρόφου και μέντορα της, Porter Wagoner. Εκεί παρέδωσε μια συγκλονιστική και συναισθηματικά φορτισμένη εκτέλεση του “I Will Always Love You”. Τελειώνοντας το κομμάτι ο Wagoner πηγαίνει δίπλα της. “Είναι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια σου και φάνηκε πως πραγματικά το εννοούσες.”, της λέει. “Ε, ναι, κάπως το εννοούσα.”, του λέει κοιτώντας τον με ένα λυπημένο χαμόγελο. Εχχμμ.

The Imagination Library

Ο πατέρα της ήταν αναλφάβητος και δεν ήξερε να διαβάζει. “Ήταν ο πιο έξυπνος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου. Αλλά στην καρδιά μου ξέρω πως η αδυναμία του να διαβάσει τον εμπόδισε να εκπληρώσει τα όνειρά του. Το να εμπνεύσω τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα έγινε η αποστολή μου.” Το 1995 η Dolly Parton ξεκίνησε τον φιλανθρωπικό οργανισμό Imagination Library το οποίο δωρίζει ένα βιβλίο το χρόνο σε παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι να ξεκινήσουν το σχολείο. Πλέον ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, πέρα από την Αμερική βοηθώντας χιλιάδες παιδιά, ιδιώς από φτωχές οικογένειες, να μάθουν και να αγαπήσουν το διάβασμα.

Dolly είσαι η καλύτερη

Η Dolly Parton επίσης στηρίζει ανοιχτά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη στήριξη της και για το Black Lives Matter. “Τί νομίζουμε ότι οι λευκοί μας κώλοι είναι οι μόνοι που έχουν σημασία; Όχι.”, είπε σε συνέντευξή της, φέτος το καλοκαίρι.

Εκτός αυτού το Dollywood Foundation έχει συμβάλλει οικονομικά στον Αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό, σε έρευνες κατά του HIV/AIDS και πολλά άλλα. To 2008 μάλιστα, η Dolly Parton έλαβε τιμητικό διδακτορικό Ανθρωπιστικών Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Tennessee. Μόλις το δεύτερο που έχει απονεμηθεί ποτέ από το πανεπιστήμιο.

YouTube video

Από το ντεμπούτο της το 1967 με το ‘Hello, I’m Dolly’, έχει κυκλοφορήσει 51 στούντιο άλμπουμ, 42 εκ των οποίων top-10, ρεκόρ για οποιονδήποτε καλλιτέχνη, και 110 charted singles. Είναι επίσης πλέον μια από τους πιο πολυβραβευμένους καλλιτέχνες της country στην ιστορία.

Γενικά θα μπορούσα να κάτσω όλη μέρα να πλέκω τα εγκώμια της Dolly Parton, που φέτος ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της ‘A Holly Dolly Christmas’.

YouTube video

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί ο κόσμος φαίνεται τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι η Dolly Parton έβαλε το χέρι της στο να σωθούμε από την πανδημία. Σε δύσκολες στιγμές όλοι θέλουμε έναν άγγελο-σωτήρα να μας βοηθήσει. Και as far as angels go η Dolly Parton είναι μια καλή επιλογή.

Item added to cart.
0 items - 0,00