Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Οι καλύτερες μουσικές ταινίες των τελευταίων 20 χρόνων

Μια λίστα με τις 20 καλύτερες και πιο αγαπημένες μας μουσικές ταινίες από το 2000 μέχρι σήμερα.

Όπως πάνε τα πράγματα προβλέπω πολύ cocooning για φέτος το χειμώνα, αφού όλα δείχνουν πως πάμε για δεύτερο lockdown. Θυμήθηκα λοιπόν τις αγαπημένες μου μουσικές ταινίες των τελευταίων 20 χρόνων. Ξέρεις, από τότε που πηγαίναμε ακόμα σινεμά και δεν φοράγαμε μάσκες παντού και η ζωή ήταν καλή.

μουσικές ταινίες

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις ταινίες με μουσικό περιεχόμενο, γαμάτα soundtrack και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Έχω αποφύγει τα μουσικά ντοκιμαντέρ αφού τα έχουμε καλύψει εκτενώς σε δύο άρθρα στο παρελθόν. Επίσης έχω αποφύγει τις βιογραφίες πέρα από ορισμένες που πραγματικά αξίζουν. Με πονάει λίγο που έχω περιορίσει τον εαυτό μου στην τελευταία 20ετία. Σε άλλη περίπτωση θα σας είχα βάλει σίγουρα τα εμβληματικά This is Spinal Tap, Wayne’s World, Dazed and Confused και τα σχετικά. Αλλά αυτό ήταν το challenge και τα τελευταία 20 χρόνια μας έχουν χαρίσει εξαιρετικό, ευτυχώς, και μπόλικο κινηματογραφικό-μουσικό περιεχόμενο.

Πολλές από τις παρακάτω μουσικές ταινίες τις ξέρεις ήδη αλλά σίγουρα αξίζει να τις ξαναδείς.

1. High Fidelity (2000)

YouTube video

Στο High Fidelity ο John Cusack, πρωταγωνιστεί ως ο εμμονικός και εγωιστής ιδιοκτήτης δισκάδικου που έχει ψύχωση με τα βινύλια και με το να εξιστορεί ιστορίες με πρώην του. Έχει φανταστικό soundtrack, φλερτάρει με την ταυτότητα τις ρομαντικής κομεντί αλλά με πρωτοτυπία και περιλαμβάνει στο καστ του τον Jack Black. Από τις πιο αγαπημένες μου μουσικές ταινίες έβερ.

2. Almost Famous (2000)

YouTube video

Πώς θα ήταν να είσαι έφηβος μουσικός δημοσιογράφος για το Rolling Stone στη χαοτική μουσική σκηνή των 70ς και να ακολουθείς ένα rock συγκρότημα στο ξεκινημά τους; Αυτό αναρωτιέται το Almost Famous του 2000. Groupies, rock n’ roll και πολύ Led Zeppelin σε μια εξαιρετικά αποδοσμένη coming-of-age ιστορία.

3. Hedwig and the Angry Inch (2001)

YouTube video

Το Hedwig and the Angry Inch είναι η ιστορία μιας τραγουδίστριας από την ανατολική Γερμανία που έπειτα από μια αποτυχημένη επέμβαση αλλαγής φύλου μετακομίζει στην Αμερική για να εκπληρώσει τα μουσικά της όνειρα. Μια ταινία που εξετάζει την ταυτότητα του φύλου, τον έρωτα και τη μουσική με στοιχεία παρμένα και από την ελληνική μυθολογία.

4. Moulin Rouge! (2001)

YouTube video

Κλισέ και υπερβολικό, σε κάποιο βαθμό, musical; Ναι. Τραγικό χολιγουντιανό love story, αλλά και με κωμικά στοιχεία για να ελαφρύνει το mood; Check. Εξαιρετικό soundtrack με David Bowie και φανταστικό cast στο απόγειο της καριέρας τους; Επίσης ναι. Το Moulin Rouge! είναι από εκείνα τα musical που δεν βαριέμαι ποτέ να βλέπω.

5. 8 Mile (2002)

YouTube video

Mom’s spaghetti και τα σχετικά. Όσο και να έχει γίνει τροφή για memes και ιντερνετικά ανέκδοτα το 8 Mile παραμένει μια αντικειμενικά καλή ταινία. Καταφέρνει να αποδόσει τη rap σκηνή του Ντιτροίτ καθώς και τον φυλετικό διαχωρισμό ενώ παράλληλα συνοδεύεται από ένα πολύ καλό soundtrack.

6. The Saddest Music In The World (2003)

YouTube video

Βασισμένη στο βιβλίο του Kazuo Ishiguro, η πλοκή λαμβάνει χώρα στον Καναδά όπου ένας μουσικός διαγωνισμός καλεί τους πιο καταθλιπτικούς συνθέτες να δημιουργήσουν το πιο θλιμμένο μουσικό κομμάτι στον κόσμο. Είναι αρκετά σουρεάλ αλλά αξίζει.

7. School of Rock (2003)

YouTube video

Ένας αποτυχημένος ροκάς διδάσκει μουσική σε παιδάκια δημοτικού, στον καλύτερο, ίσως, ρόλο του Jack Black. Αστείο, χαριτωμένο και feel-good για τις μέρες που θες κάτι ελαφρύ και ευχάριστο.

8. Rent (2005)

YouTube video

Η ταινία βασίζεται στο musical του Broadway που με τη σειρά του βασίζεται στην όπερα του Puccini, La Boheme. Σαν ταινία δεν λέει πάρα πολλά αλλά αν σου αρέσουν τα musical το Rent κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια.

9. Walk The Line (2005)

YouTube video

Μια από τις καλύτερες μουσικές ταινίες των 00ς και ένα καταπληκτικό biopic για τον Johnny Cash. Με εκπληκτικές ερμηνείες από τους Joaquin Phoenix και Reese Witherspoon και φυσικά τη διαχρονική μουσική του άνδρα με τα μαυρά.

10. Control (2007)

YouTube video

Η ιστορία των Joy Division δεν είναι μια χαρούμενη ιστορία. Όμως η ασπρόμαυρη ταινία του Anton Corbijn καταφέρνει να αποδώσει την πορεία προς την κορυφή και το τραγικό τέλος του Ian Curtis με τρόπο δραματικά όμορφο.

11. Cadillac Records (2008)

YouTube video

O Andrew Brody είναι για μένα ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ύστερα από τον συγκλονιστικό “Πιανίστα” του, πρωταγωνιστεί εδώ ως ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής που έδωσε στους Muddy Waters, Etta James, Chuck Berry κ.α το ξεκίνημά τους. Ελαφρώς βιογραφικό, αλλά με αρκετή καλλιτεχνική άδεια, και εκπληκτικό καστ. Η Beyonce ως Etta James θα σε συναρπάσει.

12. Rock Of Ages (2012)

YouTube video

Το Rock Of Ages είναι τόσο κακό που ούτε ως guilty pleasure δεν πιάνεται. Ωστόσο έχει και γαμώ τα soundtrack με πολύ classic rock και 80ς αγαπημένα και ορισμένοι χαρακτήρες είναι ικανοί να σώσουν όλη την ταινία με το comic relief που προσφέρουν. Είναι κακό αλλά απολαυστικό.

13. Inside Llewyn Davis (2013)

YouTube video

Υπάρχουν δύο ταινίες στη λίστα με τις καλύτερες μουσικές ταινίες που θεωρώ αντικειμενικά αριστουργηματικές. Το Inside Llewyn Davis είναι μια απ’ αυτές. Οι αφοι Κοέν σκηνοθετούν έναν καταπληκτικό Oscar Isaac ως folk μουσικό στα 60ς, με ένα υπέροχα καλογραμμένο σενάριο και εξαιρετικό soundtrack.

14. Love & Mercy (2014)

YouTube video

Μια εξαιρετική ταινία που αποτελεί must-watch ειδικά για τους φαν των Beach Boys. Το Love & Mercy αφηγείται την ιστορία του ιδιοφυούς Brian Wilson από το ζενίθ της επιτυχίας ως το νευρικό κλονισμό και την επανάκαμψη του. Με υπέροχες ερμηνείες από τους Paul Dano και John Cusack.

15. Eden (2014)

YouTube video

Το Eden είναι αρκετό slow-burning αλλά μείνε μαζί του. Η γαλλική ταινία βυθίζεται στον κόσμο της παριζιάνικης rave και club σκηνής των 90ς, όπως ακολουθεί τον Paul καθώς συνειδητοποιεί πως ο δρόμος προς την κορυφή απαιτεί αρκετές προσωπικές θυσίες.

16. Whiplash (2014)

YouTube video

Αν το Inside Llewyn Davis ήταν η πρώτη μου επιλογή από αριστουργηματικές μουσικές ταινίες, το Whiplash είναι η δεύτερη. Το φιλμ είναι αριστούργημα για δύο λόγους. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες είναι ο πρώτος. Ο δεύτερος είναι πως έχει ένα από τα καλύτερα τέλη που έχω δει ποτέ σε ταινία. Ακριβώς γιατί δεν σου δίνει αυτό που θέλεις. Όσοι το έχετε δει θα καταλάβετε.

17. Straight Outta Compton (2015)

YouTube video

Με πρωταγωνιστή τον γιο του Ice Cube, O’Shea Jackson Jr., το Straight Outta Compton σκιαγραφεί τα πρώτα χρόνια των πρωτοπόρων της gangsta rap NWA. Εξαιρετικά καλογραμμένο και φοβερά ενδιαφέρον αν θέλεις να μάθεις την ιστορία ενός από τα σπουδαιότερα σχήματα στη ραπ μουσική.

18. Chi-Raq (2015)

YouTube video

Από τον Spike Lee, σε ένα φοβερά επίδοξο και καίριο hip-hop musical, ελεύθερα βασισμένο στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Η μόνη μου κριτική για το Chi-Raq είναι πως σε ορισμένα σημεία είναι λίγο ασυνεπές και χαοτικό, αλλά χωρίς να χάνει την εξυπνάδα και το χιούμορ του.

19. Sing Street (2016)

YouTube video

Η ιστορία μιας έφηβης μπάντας στο Δουβλίνο των 80ς, το Sing Street είναι ένα έξυπνο και αστείο coming-of-age υπό τους ήχους της βρετανικής new wave, των Duran Duran και των Cure.

20. Yesterday (2019)

YouTube video

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα τραγούδια των Beatles; Αυτό θα ανακαλύψει ο Jack, ένας αποτυχημένος μουσικός, που ξυπνάει μια μέρα και συνειδητοποιεί πως είναι ο μόνος που θυμάται τους Beatles. Το Yesterday του Danny Boyle είναι αστείο, cute και ένα εγκάρδιο tribute στη μουσική των Beatles και τη σημασία της.

Με ατελείωτες ώρες για σκότωμα, κουλουριάσου στον καναπέ και απόλαυσε τις καλύτερες μουσικές ταινίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Item added to cart.
0 items - 0,00