Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Οι συναυλίες που ακυρώνονται λόγω κορονοϊού

Με την εξάπλωση του COVID-19 που πλέον χαρακτηρίζεται ως πανδημία πώς θα επηρεαστούν οι επερχόμενες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Ποιά φεστιβάλ ακυρώνονται ή αναβάλλονται λόγω κορονοϊού;

Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία όταν πρόκειται για θέμα παγκόσμιας υγείας. Ωστόσο δεν είναι τόσο το ζήτημα ότι θα χάσουμε συναυλίες και φεστιβάλ που θέλαμε να πάμε. Η μουσική βιομηχανία είναι μια οικονομία που ανέρχεται περίπου στα 54δις. Ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα μουσικά φεστιβάλ και τα live. Ενδεικτικά στο UK μόνο ο ετήσιος μουσικός τουρισμός φέρνει περίπου 4,5 δις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν μιλάμε μόνο για τις ίδιες τις συναυλίες. Εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία δέχονται ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την ακύρωση μεγάλων φεστιβάλ.

Ένα άλλο ισχυρό πλήγμα δέχονται καλλιτέχνες και labels, ιδίως όταν μιλάμε για μικρότερα, ανεξάρτητα σχήματα και δισκογραφικές. Οι μπάντες και οι καλλιτέχνες των οποίων οι συναυλίες ακυρώνονται λόγω του ιού δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές αφού εκείνες προνόησαν να βγάλουν ρήτρες νωρίτερα σε σχέση με την ασφάλιση σε περίπτωση ακυρώσεων λόγω COVID-19. Αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που δουλεύουν για αυτά τα events, τους υπαλλήλους, τους διοργανωτές κτλπ.

Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια και η υγεία του κοινού αλλά και των καλλιτεχνών είναι προτεραιότητα. Αλλά μιλάμε για μια πιθανή, τεράστια οικονομική καταστροφή. Και είναι ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα που όμοια της δεν έχουμε δει, στα σύγχρονα χρόνια τουλάχιστον, που κάνει την κατάσταση ανησυχητική. Έχουν ανακοινωθεί ήδη αρκετές ακυρώσεις σε μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες αλλά ώσπου να μάθουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι το καλοκαίρι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.

συναυλίες

Ακυρώσεις στα ξένα φεστιβάλ

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως στην Αμερική και το Coachella, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμιώς, αλλά και το SXSW ακυρώνονται ή αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας. Το South By SouthWest, που πέρσι απέφερε 271 εκατομμύρια στην οικονομία του Austin, Texas, είναι ένα showcasing show όπου μικρές μπάντες και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες μπορούν να έρθουν σε επαφή με μεγαλοστελέχη και κυνηγούς ταλέντων από μεγάλες δισκογραφικές και να κλείσουν πιθανά τις πρώτες τους μεγάλες περιοδείες. Για εκείνους η ευκαιρία μπορεί να έχει χαθεί για πάντα.

Στο UK από την άλλη δεν έχουν ανακοινωθεί ακυρώσεις. Τα μεγάλα φεστιβάλ του Reading και Leeds αναμένονται να πραγματοποιηθούν κανονικά. Ωστόσο κανένα νέο ακόμα για αυτό που αναρωτιούνται όλοι, το Glastonbury θα γίνει;

Μολονότι ορισμένες συναυλίες και φεστιβάλ δεν έχουν αναβληθεί προειδοποιούν ως προς την τήρηση των κανονισμών υγιεινής όπως προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο σε ένα περιβάλλον με χιλιάδες κόσμο αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτό είναι τελικά ρεαλιστικό.

Επίσης, όπως προανέφερα, έχει σημειωθεί τεράστια πτώση στην αγορά εισιτηρίων για συναυλίες και live ιδίως στην Ευρώπη. Το κοινό είναι κατανοητά επιφυλακτικό να βρεθεί σε χώρους με πολλούς άλλους, αφού συνίσταται κοινωνική απομόνωση, πόσο μάλλον να ταξιδέψει.

Ακυρώσεις σε συναυλίες στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ανάμεσα στις συναυλίες που αναβάλλονται μέχρι νεότερης ανακοίνωσης είναι αρχικά αυτές που είχαν προγραμματιστεί για το μήνα Μάρτιο. Οι συναυλίες του Κολομβιανού Maluma σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 11 και 13 Μαρτίου αναβλήθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα σχετική ανακοίνωση για τον επαναπρογραμματισμό τους. Παρόμοια, εκείνες του Jack Savoretti στις 21/3, των Razorlight στις 14 και των Editors στις 28/3. Αλλά και για τον Μάιο είχαμε ακυρώσεις, συγκεκριμένα για τους Machine Head στις 15 και 16/5.

Από την άλλη, το Ejekt Festival έβγαλε ανακοίνωση πως οι δύο πρώτες μέρες του φεστιβάλ στις 5 Ιουνίου (Red Hot Chili Peppers) και 13 Ιουνίου (Foals), προς το παρόν, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας αφορούσε εκδηλώσεις με 1.000 άτομα και πάνω, οι οποίες θα αναβάλλονταν για προληπτικούς λόγους.

Βάση της παραπάνω απόφασης την αναστολή των παραστάσεων τους ανακοίνωσαν και ο Σταυρός του Νότου, το Πειραιώς 131 και το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Επίσης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα Hotel Ermou, Estate Athens, Ιερά Οδός και το club Salon de Bricolage.

Αναμένονται να ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις ακυρώσεων για συναυλίες και φεστιβάλ δεδομένου της ταχείας εξάπλωσης του COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγοντας τον άσκοπο πανικό, καλό είναι να προφυλλασόμαστε. Μην βγαίνουμε έξω σε χώρους με πολυκοσμία αν δεν υπάρχει λόγος. Αν σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε συναυλίες και φεστιβάλ ας είμαστε προσεκτικοί και ας έχουμε μαζί μας αντισηπτικό.

Και βασικά πλένετε τα χέρια σας! Όχι για τον ιό. Γενικά. Ευχαριστώ.

συναυλίες

Item added to cart.
0 items - 0,00