Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Οι πιο εμβληματικές γυναίκες στην ιστορία της μουσικής

Σήμερα, 8 Μαρτίου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κοιτάμε προς τις πιο iconic γυναίκες της μουσικής ιστορίας.

Γυναίκες που άλλαξαν τη μουσική και άνοιξαν το δρόμο για ακόμη περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες.

γυναίκες

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1909 έπειτα από απεργίες που πραγματοποίησαν εργαζόμενες σε εργοστάσια. Εκείνες διαδήλωναν ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, την εισοδηματική αδικία και την απουσία δικαιωμάτων των γυναικών εργατριών.

Ιστορικά οι γυναίκες μέσα στην κοινωνία είχαν (και έχουν ακόμα σε πολλές περιπτώσεις) το ρόλο της μητέρας. Εκεί όπου ο άντρας οφείλει να έχει μια πετυχημένη καριέρα, οι προσδοκίες για τη γυναίκα είναι να έχει έναν άντρα με πετυχημένη καριέρα, οικογένεια, παιδιά, να φροντίζει το σπίτι και να είναι θρησκευόμενη.

Επομένως, για πολλά χρόνια, ο μόνος τρόπος για μια γυναίκα να γίνει επαγγελματίας μουσικός, χωρίς να φανεί “κακή”, βλάσφημη, ή να καταστρέψει την καλή υπόληψη της οικογενείας, ήταν είτε να είναι καλόγρια και να ασχολείται μόνο με θρησκευτική μουσική είτε να προέρχεται από οικόγενεια μουσικών.

YouTube video

Γυναίκες στη μουσική

Μέσα από τους αιώνες φυσικά η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί αισθητά. Πλέον μιλάμε για μια πληθώρα γυναικών που έχουν πετύχει μια εξαιρετική καριέρα στη μουσική. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε ως εδώ. Μέχρι και το 2017 μόνο το 16,8% των καλλιτεχνών ήταν γυναίκες απέναντι στο 83,2% των ανδρών. Επιπλέον μόλις το 12,3% έχουν credits ως στιχουργοί. Και στην περίπτωση που σου επιτραπεί η είσοδος στο κλάμπ των αγοριών της μουσικής βιομηχανίας τότε εκεί θα συναντήσεις διαφορετικά εμπόδια. Ο σεξισμός στη μουσική είναι χειροπιαστός. Όχι μόνο σε θέματα συμπεριφοράς και παρενόχλησης που είναι βαθειά προβληματικά. Πόσους άνδρες μουσικούς έχεις δει να απαιτείται να εμφανίζονται με μονάχα τα απολύτως απαραίτητα ενδύματα; Αν δεν χωράει στο καλούπι του σέξυ, του “καλού κοριτσιού” ή της femme fatale τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια γυναίκα να μπει (και να παραμείνει) σε αυτό το χώρο. Όχι όμως αδύνατο.

Υπάρχουν πάρα πολλές που τα κατάφεραν παρά τα όσα εμπόδια. Γυναίκες που κατέκτησαν την κορυφή, καταπίνωντας στην πορεία αρκετές σεξιστικές μαλακίες σε κάθε περίπτωση. Που κατάφεραν να περάσουν στην ιστορία για το ταλέντο και την επιρροή τους.

Παρακάτω, μερικές από τις πιο εμβληματικές γυναίκες στην ιστορία της μουσικής.

Sister Rosetta Tharpe

Συχνά αποκαλείται η “Νονά της Rock&Roll”. Στιχουργός, κιθαρίστρια και τραγουδίστρια, τη δεκαετία του ’30 και ’40, η Sister Rosetta Tharpe επηρέασε με τη μουσική της τους Elvis, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis και πολλούς ακόμα. “Με μια Gibson SG στα χέρια μπορούσε να αναστήσει νεκρούς. Κανείς, ούτε ο Chuck Berry, ούτε ο James Burton, ούτε ο Keith Richards μπορούσε να παίξει πιο ξέφρενη, αρχέγονη rock&roll από αυτή τη γυναίκα.”, έγραψε το 2015, στη Guardian, o Richard Williams.

YouTube video

Carole King

Η Carole King ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και έγραψε τραγούδια για μερικούς από τους διασημότερους καλλιτέχνες. Με το κομμάτι “Will You Love Me Tomorrow” που έγραψε για τις Shirelles ξεκίνησε μια εξαιρετική καριέρα ως τη σπουδαιότερη στιχουργό του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Στα 70ς εδραιώθηκε και ως καλλιτέχνης, ειδικά με το άλμπουμ της ‘Tapestry’ του 1971.

YouTube video

Aretha Franklin

RESPECT. Η γυναίκα που συνδέθηκε με τον ύμνο των γυναικών και των δικαιωμάτων τους. Ίσως η σπουδαιότερη μορφή της soul, ανεξαρτήτως φύλου. Το 1987 ήταν η πρώτη γυναίκα (like EVER) που εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall Of Fame. Από τις συνολικά 44. Let that sink in.

γυναίκες

Ella Fitzgerald

Με την καταπληκτική φωνή της έγινε μια από τις πρώτες Αφροαμερικάνες καλλιτέχνιδες που κέρδισαν πολλαπλά Grammys. Ήταν επίσης η πρώτη μαύρη γυναίκα που τραγούδησε στο Super Bowl Halftime. Στην μακρά καριέρα της ηχογράφησε πάνω από 200 άλμπουμ. Συνεργάστηκε επίσης με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της jazz όπως Louis Armstrong, Dizzy Gillespie και Benny Goodman.

YouTube video

Billie Holiday

Άλλη μια σπουδαία κυρία της blues, η Billie Holiday υπέφερε εξαιρετικά στα χέρια ανδρών. Βιάστηκε στην ηλικία των 10 και στα 13 ξεκίνησε να δουλεύει ως πόρνη. Ωστόσο κατάφερε να μετατρέψει μια ζωή γεμάτη πόνο και θυμό σε βαθειά συναισθηματικά τραγούδια, με μια εξαιρετική φωνή και σθένος.

YouTube video

Nina Simone

Με πολλούς δαίμονες και προσωπικά προβλήματα θα ήταν εύκολο να θυμάσαι τη Nina Simone ως μια αλκοολική και βάναυση γυναίκα. Έζησε το ρατσισμό στο πετσί της πράγμα που την σκληραγώγησε και έκανε τη μουσική της βαθειά στρατευμένη. Αναμείχθηκε στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα και σε όλη την καριέρα της δεν σταμάτησε να μάχεται ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

YouTube video

Tina Turner

Με αστείρευτη ενέργεια και θεική φωνή η Tina Turner δικαίως πήρε τον τίτλο της Βασίλισσας της Rock&Roll. Σε μια κοσμοιστορική εποχή για τη rock μουσική συνδύασε την κίνηση με ήχο και έφερε την επανάσταση με μια νέα pop-rock μαύρη μουσική.

Diana Ross

H Diana Ross ξεκίνησε την καριέρα της στις Supremes, το πιο πετυχημένο all-girl group στην ιστορία των ΗΠΑ και ένα από τα best-selling groups όλων των εποχών. Ως solo καλλιτέχνης είναι η μόνη γυναίκα με top solo singles και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές της μουσικής όλων των εποχών.

γυναίκες

Whitney Houston

Μια από τις best-selling καλλιτέχνιδες όλων των εποχών η Whitney Houston ήταν η ΦΩΝΗ και η πιο πολυβραβευμένη γυναίκα τραγουδιστρια. Το τραγούδι “I Will Always Love You” από την ταινία The Bodyguard όπου και πρωταγωνιστούσε παραμένει το καλύτερο σε πωλήσεις γυναικείο single στην ιστορία.

YouTube video

Chaka Khan

“The Queen of Funk” με συγκλονιστικό ταλέντο τόσο ως στιχουργός όσο και ως τραγουδίστρια η Chaka Khan έγινε σύμβολο του γυναικείου empowerment. To κομμάτι “I’m Every Woman” ήταν και παραμένει ύμνος.

Dolly Parton

Στον διάσημα-ανδροκρατούμενο χώρο της country μουσικής η Dolly Parton έγινε μια από τις πιο βραβευμένες και σεβαστές μορφές της. Ενέπνευσε δεκάδες γυναίκες σε όλα τα μουσικά είδη να γίνουν οι κυρίαρχοι της καριέρας τους. Μάλιστα εξύψωσε την καριέρα της Whitney Houston με την εκδοχή του δικού της original κομματιού “I Will Always Love You”.

Cher

Η θεότητα της pop αν και για αρκετά χρόνια συνδέθηκε με τον συζυγό της Sonny ως folk ντουέτο σύντομα πήρε την καριέρα στα χέρια της και έγινε το ίνδαλμα της pop και disco μουσικής. Πολλοί έχουν στο νου τους τη Madonna, την Kylie, την Cyndi Lauper ως τις αρχιέριες της ποπ και LGBTQ icons. Αλλά στην ουσία η Cher ήταν η πρωτοπόρος. Παρόμοια με τον David Bowie επανεφυήρε τον εαυτό της πολλές φορές μέσα από διαφορετικές περσόνες. Πάντα ωστόσο με τον ίδιο δυναμισμό και γυναικείο επαναστατισμό μέσα στον χώρο της μουσικής.

YouTube video

Debbie Harry

Η βασίλισσα της New Wave και προσωπικό μου style icon η Debbie Harry των Blondie, μαζί με την Kim Gordon των Sonic Youth είναι η εσάνς του effortless cool girl.

γυναίκες

Grace Slick- Suzi Quatro- Joan Jett

Οι παραπάνω γυναίκες αξίζουν να αναφερθούν γιατί στην ανδροκρατούμενη rock ήταν σταρ. Η Grace Slick των Jefferson Airplane με τη βαθειά φωνή της, πήρε το πιο διάσημα-ανδρικό όργανο την ηλεκτρική κιθάρα και της άλλαξε τα φώτα. Έγραψε επίσης ένα από τα καλύτερα acid-rock κομμάτια στην ιστορία, το “White Rabbit”. Από την άλλη η Suzi Quatro προκάλεσε τα gender norms και έγινε η πρώτη διάσημη γυναίκα μπασίστρια. Τέλος η Joan Jett έγινε μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές της punk και rock, και ίνδαλμα του φεμινισμού.

Patti Smith

H Patti Smith ξεκίνησε ως μια από τις πρώτες κυρίες της punk σε μια εποχή που αυτό απλά δεν υπήρχε. Πήρε τον τίτλο της punk-ποιήτριας αφού συνδύασε την ποίηση της με τη rock μουσική. Επηρέασε με τη μουσική και τη μη-απολογητική μορφή και έγινε ένα είδους μέντορας για γυναίκες καλλιτέχνιδες από όλα τα μουσικά είδη.

Janis Joplin

Ο θάνατος της Joplin στην ηλικία των 27 σόκαρε τον κόσμο και ενέπνευσε μαζί με εκείνον του Jimi Hendrix 16 μέρες αργότερα το κλαμπ των 27. Η Janis Joplin ήταν περισσότερα από το διάσημο θάνατο της. Με φωνή που όμοια της δεν είχε ξανακουστεί και απόκοσμα δυναμική παρουσία. Τα τατουάζ της επίσης σηματοδότησαν μια από τις πρώτες στιγμές στην ιστορία (τουλάχιστον του δύτικού κόσμου) που τα τατουάζ και το εκκεντρικό στυλ γίνονταν κοινωνικώς αποδεκτά.

Rihanna

Από το ξεκίνημά της ως φτωχό κορίτσι από τα Barbados ως τις παγκόσμιες μουσικές σκηνές η Rihanna έχει καταφέρει να γίνει μια από τις πιο ισχυρές γυναικείες παρουσίες στη μουσική και pop κουλτούρα σήμερα. Με την εταιρεία της, Fenty, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να προμοτάρει τη φυλετική ισότητα, το body positivity και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Και να βγάλει άπειρα λεφτά. Και μπράβο της.

Beyonce

Η Beyonce πέρα από ίνδαλμα, είναι σύμβολο. Σύμβολο της γυναικείας δύναμης και αποφασιστικότητας να πετύχει. Ξεκίνησε ως μέλος ενός από τα πιο πετυχημένα γυναικεία σχήματα, τις Destiny’s Child και έπειτα απέκτησε μια από τις πιο συγκλονιστικές σόλο καριέρες από οποιονδήποτε εν ζωή καλλιτέχνη πιθανόν. Μπορείς να τη λογοκρίνεις όσο θες για τις προσωπικές της επιλογές αλλά το ‘Lemonade‘ πέρα από οποιαδήποτε φεμινιστικά μηνύματα είναι τέχνη.

Madonna

Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες σήμερα δεν φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα, να προβοκάρουν, να χρησιμοποιήσουν τη σεξουαλικότητα τους όπως αυτές γουστάρουν οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό στη Madonna. Η βασίλισσα της pop ήταν η OG. Δεν σταμάτησε ποτέ να ξεπερνάει τα όρια με το προσωπικό της στυλ, τις εκπληκτικές live εμφανίσεις της και τα βιντεο-κλιπ της. Καμμια γυναίκα δεν έχει κάνει περισσότερα από τη Madonna τα τελευταία 35 χρόνια για να φέρει μια πρωτοφανή εποχή γυναικείας ενδυνάμωσης και αυτονομίας μέσα στη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο.

γυναίκες

Το ταβάνι είναι ψηλό και ακόμα έχουμε δρόμο. Όμως μέσα από τα χρόνια οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αλλάξουν τον κόσμο.

Είναι εντελώς ηλίθιο που ακόμα και σήμερα οι γυναίκες παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται σε θέσεις “entertainment” δεν συμβαίνει το ίδιο με θέσεις κύρους όπως μαέστροι ορχήστρας. Υπάρχουν ελάχιστες γυναίνες που αναγνωρίζονται ως παραγωγοί, ηχολήπτες και μουσικοσυνθέτες.

Το “κακό” όνομα του φεμινισμού έχει ξεκινησεί από άγνοια και αναχρονιστικότητα. Στην ουσία ο φεμινισμός δεν απαιτεί ούτε κυριαρχία, ούτε ειδική μεταχείριση. Το θέμα της ισότητας είναι ζήτημα ευκαιρίας. Ευκαιρία να μπεις σε έναν χωρό επειδή το αξίζεις, ανεξαρτήτως φύλου και να πετύχεις σε αυτόν. Χωρίς να χλευαστείς, να σε πατρονάρουν και να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη γενικότερα.

Υπάρχουν άπειρες γυναίκες καλλιτέχνες σήμερα που αλλάζουν το μουσικό τοπίο. Lady Gaga, Doja Cat, Lizzo, Florence and the Machine, Adele, Kali Uchis, Tash Sultana, King Princess, Billie Eilish κ.α. Ωστόσο αυτό δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τις Μαντόνες, Cher, Νίνες, Ellas και Pattis που άνοιξαν το δρόμο για τις γυναίκες στη μουσική βιομηχανία.

Σήμερα γιορτάζουμε όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τάξης, σεξουαλικότητας. Ακούμε τη μουσική αυτών των γυναικών και θυμόμαστε να εξυψώνουμε, να ενδυναμώνουμε και να σεβόμαστε τις γυναίκες και η μία την άλλη.

Happy International Women’s Day!

Item added to cart.
0 items - 0,00