Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τα 15 καλύτερα άλμπουμ των 90s

Τα 90s αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη εποχή μουσικά και otherwise.

Εμείς ρίχνουμε μια πιο κοντινή ματιά στη μουσική των 90s μέσα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας.

Η τελευταία δεκαετία πριν το τέλος της χιλιετίας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Συλλέγει και ολοκληρώνει τις ιδέες, τα κινήματα και τα ακούσματα των προηγούμενων δεκαετιών, κοιτώντας παράλληλα προς το μέλλον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται απλώς για μεταβατική περίοδο. Η δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (Internet), τα νέα media, όπως το μουσικό τηλεοπτικό κανάλι MTV (που κάποτε, ναι, έπαιζε μουσική), και το επιθετικό μάρκετινγκ (στη μουσική βιομηχανία) οδηγούν στην εξάπλωση καινούριων genres και trends σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οκέι, κυρίως του δυτικού κόσμου.

Η grunge χαρακτηρίζει περισσότερο ίσως τα 90s, με τους Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden κυρίως. Τα 90ς βλέπουν επίσης την punk rock και επακόλουθα την pop punk να αποκτούν νεανικό κοινό εξαιτίας συγκροτημάτων όπως οι Green Day, Blink-182, Weezer και The Offspring. Η alt-rock σκηνή έχει τους Red Hot Chili Peppers, Radiohead, Smashing Pumpkins. Στη Britpop οι Oasis, Blur και Pulp ανέρχονται ως μέρος της Cool Britannia κουλτούρας.

Τα 90s αποτελούν επίσης τη χρυσή εποχή της hip-hop και gangsta rap (made me do it) με τους Dr. Dre, Notorious B.I.G και Tupac Shakur. Και η pop και R&B όμως αποκτούν νέα icons με αρκετά girl και boy-bands. Χαρακτηριστικά οι Spice Girls, Take That, Backstreet Boys, Destiny’s Child, TLC καθώς και αρκετά solo γυναικεία acts: Britney Spears, Celine Dion, Mariah Carey, Christina Aguilera.

Τέλος η rave και underground κουλτούρα των 90ς επηρεάζει καλλιτέχνες όπως Moby, Primal Scream, Massive Attack, The Chemical Brothers, Fatboy Slim και Prodigy. Αυτοί δημιουργούν ένα νέο ήχο στην dance electronica, Drum and Bass και techno.

Μιλήσαμε ήδη για την υπέροχη δεκαετία των 70ς και τα μουσικά είδη που αναδύθηκαν από αυτή και για τα αγαπημένα μας τραγούδια από τα 80ς.
Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τελικά τα καλύτερα άλμπουμ των 90s (not in any particular order).

1.Nirvana- ‘Nevermind’

Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό 90s grunge συγκρότημα. Οι Nirvana θεωρούνται ένα από τα πιο influential και σημαντικά bands στην ιστορία. Το “Nevermind” κυκλοφόρησε το 1991 και αποτελεί το δεύτερο δίσκο τους. Αν και in retrospect είναι η πιο mainstream δουλειά τους ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να αποκτήσει η alternative και grunge σκηνή ένα πιο ευρύ κοινό. Το κομμάτι “Smells Like Teen Spirit” έγινε ο ύμνος της νεολαίας του Generation X.

2.Radiohead- ‘OK Computer’

Το 1992 οι Radiohead κυκλοφορούν το ντεμπούτο single τους “Creep”, που παραμένει ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια. Το 1995 ακολούθησε το άλμπουμ“The Bends”. Ωστόσο, ήταν το τρίτο τους άλμπουμ “OK Computer” που τους εκτόξευσε στην κορυφή. Η μελαγχολική ατμόσφαιρα, ο ηλεκτρονικός ήχος και η avant-garde αισθητική του “Karma Police”, “No Surprises” και “Paranoid Android” δημιουργούν έναν near-perfect δίσκο.

3.Pulp- ‘Different Class’

Το Britpop anthem “Common People” κυκλοφορεί το 1995 και γίνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια των 90s. Και όχι μόνο. Με το “Different Class”ο Jarvis Cocker και η μπάντα του κατασκευάζουν έναν εκκεντρικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, essential pop δίσκο for the ages.

90s

4.Moby- ‘Everything Is Wrong’

Το πρώτο legit άλμπουμ του Moby “Everything Is Wrong”, του 1995. Αποτελεί έναν εκλεκτικό, ποικιλόμορφο δίσκο που καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά διάφορες μουσικές επιρροές κάτω από τη φτερούγα της electronica. Αν και το “Play” του 1999 ήταν πιο επιτυχημένο εμπορικά και περιείχε τα πιο γνωστά του hit, όλα τελικά ξεκίνησαν από εδώ.

5.Pearl Jam- ‘Ten’

Στο ξεκίνημα τους οι Pearl Jam χρειάστηκε να αναμετρηθούν με τους Nirvana για την grunge κυριαρχία. Με το “Ten” όμως καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν δίσκο που αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Οι αγωνιώδης κραυγές του Eddie Vedder και τα ανατριχιαστικά κιθαριστικά solo στο “Alive” και “Jeremy” και η soul-crushing μπαλάντα “Black” καθιστούν το άλμπουμ ένα από τα καλύτερα των 90ς και σίγουρα ένα από τα καλύτερα ever.

6.Oasis- ‘(What’s the Story) Morning Glory?’

Είναι κρίμα που οι Oasis κατέληξαν άδοξα και που η μουσική τους έπεσε θύμα της έχθρας ανάμεσα στα αδέλφια Gallagher. Γιατί διαφορετικά πιστεύω θα είχαν συνεχίσει με την ίδια επιτυχία που γνώρισαν στα 90s. Ύστερα από ένα εξαιρετικό ντεμπούτο (“Definitely Maybe”), το “Morning Glory” τους καθιερώνει ως ένα από τα καλύτερα βρετανικά indie συγκροτήματα της εποχής με επιτυχίες όπως το “Wonderwall”, “Don’t Look Back in Anger” και “Roll With It”.

90s

7.Portishead- ‘Dummy’

Οι Portishead, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της trip-hop, got it right the first time. Το ντεμπούτο τους “Dummy” του 1994 είναι ένα απόλυτα γοητευτικό και μυστηριώδες άλμπουμ, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.

8.Daft Punk- ‘Homework’

Ο πρώτος δίσκος τoυ γαλλικού δίδυμου Daft Punk κυκλοφορεί το 1997 και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ηλεκτρονικούς δίσκους. Με επιρροές από acid και funk είναι όσο εκλεκτικός και εκκεντρικός όσο και οι ίδιοι. Το κομμάτι τους “Around The World” γίνεται μια από τις μεγαλύτερες dance επιτυχίες των 90s.

9.Blur- ‘Parklife’

Το ένα εκ των δύο rival bands στη μάχη των charts της Britpop (οι άλλοι ήταν οι Oasis), οι Blur, είναι κι εκείνοι essential 90s. Το 1994 κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους με τίτλο “Parklife”. Για το συγκεκριμένο ο Damon Albarn, πριν καν βγει, είχε δηλώσει ότι θα καθιερώσει τη θέση τους ως το σημαντικότερο βρετανικό band των 90s.

10.Jeff Buckley- ‘Grace’

Το ένα και μοναδικό studio άλμπουμ του Jeff Buckley, πριν από τον τραγικό θάνατό του, κυκλοφόρησε το 1994. Παρά τις χαμηλές πωλήσεις και την μικρή εμπορική επιτυχία του τότε, το “Grace” αναγνωρίστηκε αργότερα ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ. Αυτό το γεγονός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μοναδική φωνή του Buckley και το δικό του rendition του “Hallelujah”, του Leonard Cohen, που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα τραγούδια όλων των εποχών.

11.Red Hot Chili Peppers- ‘Californication’

Arguably το καλύτερο άλμπουμ των RHCP. Το “Californication” κυκλοφορεί μια ανάσα πριν το τέλος της δεκαετίας των 90s, το 1999. Ο δίσκος είναι εσωτεριστικός χωρίς να χάνει το funk-rock edge του. Περιλαμβάνει επίσης αρκετά από τα hit τους, “Scar Tissue”, “Otherside” και το ομώνυμο “Californication”.

12.The Notorious B.I.G- ‘Life After Death’

Με τη χαρακτηριστική βαριά φωνή του, τα απειλητικά narratives και τις ρίμες για sex και ναρκωτικά, πάνω από funk μελωδίες το δεύτερο και αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ του Biggie Smalls “Life After Death”, έχει πλέον αναγνωριστεί ως classic και ως ένα από τα σπουδαιότερα στην ιστορία της rap.

13.Massive Attack- ‘Protection’

Το δεύτερο άλμπουμ των Massive Attack ακολουθεί ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο με το “Blue Lines”. To “Protection” περιλαμβάνεται στη λίστα με τα “Coolest Albums of All Time”. Όπως και οι περισσότερες δουλειές τους, αψηφά τα όρια μεταξύ genres παίζοντας expertly ανάμεσα σε trip-hop, R&B, synthpop και reggae.

14.Green Day- ‘Dookie’

Οι Green Day με ένα νεανικό attitude που αρνούνταν να μεγαλώσει, γρήγορες κιθάρες και ντραμς και πιασάρικα hooks είναι ένα από τα συγκροτήματα που βοήθησε στο να δημιουργηθεί το κίνημα pop-punk. Το 1994 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ “Dookie”, απ’ όπου και το single “Basket Case”. Αποτελεί έναν από τους δίσκους-ορόσημο των 90s.

90s

15.Rage Against The Machine- ‘Rage Against The Machine’

Οι RATM είναι γνωστοί για τις επαναστατικές τους πολιτικές ιδεολογίες. Συχνά στρέφονται μέσα από τη μουσική και τους στίχους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κοινωνικοπολιτική καταπίεση στην Αμερική. Παντρεύοντας με επιτυχία τη heavy metal με τη rap, το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, του 1992, αποτελεί, σύμφωνα με τους κριτικούς, ένα από τα σημαντικότερα metal albums των 90s και δη, στην ιστορία.

Item added to cart.
0 items - 0,00