Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τα 30 καλύτερα τραγούδια των 80s

Τα 80s είχαν μερικά truly iconic looks και κομμάτια και, αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πιο glam δεκαετίες.

Είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο τριάντα αλλά we did our best και συγκεντρώσαμε τα ultimate αγαπημένα 80s τραγούδια.

Globally τα 80ς σε αντίθεση με τα 70ς δεν ήταν και η καλύτερη εποχή (we were doing so well). Η οικονομική και πολιτική αστάθεια απειλεί να γκρεμίσει όσα είχαν χτίσει οι προηγούμενες δεκαετίες(-α). Ωστόσο η μουσική συνεχίζει να εξελίσσεται με την pop και rock (glam, hair, metal κτλ.) να βρίσκονται στην κορυφή. Με τη βοήθεια νέας τεχνολογίας που αναπτύσσεται στα 80s, genres όπως η new wave αλλά και η pop χρησιμοποιεί τα καινούρια synthesizers για να δημιουργήσει ένα νέο, προηγμένο ήχο.

Ένα από τα πιο popular συγκροτήματα των 80s είναι οι Duran Duran που αποκτούν παγκόσμια φήμη με το single “Hungry Like The Wolf”. Solo icons των 80s περιλαμβάνουν τον Michael Jackson, του οποίου το άλμπουμ “Thriller” ήταν και παραμένει το best-selling άλμπουμ όλων των εποχών, την τότε-πρωτοεμφανιζόμενη Madonna, τη Whitney Houston και τον Prince.

H επικράτηση της rock με καινούριες μπάντες όπως Guns N’ Roses, Bon Jovi, Def Leppard, Poison, Slayer και Motley Crue, βλέπει και αρκετές μπάντες που ξεκίνησαν στα 70ς , AC/DC, Van Halen, KISS, να επωφελούνται από αυτή την ξαφνική δημοτικότητα. Από την underground σκηνή των 80s γεννιέται η college rock και εκπροσωπείται από τους Pixies, R.E.M, SonicYouth και The Smiths ενώ η new wave και synth-pop έχει τους Pet Shop Boys, New Order, Depeche Mode και The Cure. Προς το τέλος της δεκαετίας τα ηνία παίρνει η hip-hop και εισάγει την “χρυσή εποχή” του είδους με τους Beastie Boys, Run-D.M.C και A Tribe Called Quest.

Εμείς (εγώ δηλαδή), για να τιμήσουμε αυτή τη φανταστική μουσική δεκαετία, μαζέψαμε τα καλύτερα(debatable), most extravagant και πιο αγαπημένα μας (μου) κομμάτια.

1.’Billie Jean’

Τι σόι λίστα 80s θα ήταν αν δεν την ξεκινούσαμε με τον βασιλιά της pop Michael Jackson; Θα μπορούσα να επιλέξω οποιοδήποτε από τα κομμάτια “Beat It”, “The Way You Make Me Feel”, “Bad”, “Smooth Criminal” και πάει λέγοντας, αλλά εν τέλη κατέληξα στο κλασικό και αγαπημένο “Billie Jean” από το άλμπουμ του 1982 “Thriller”.

YouTube video

2.’Pull Up To The Bumper’

Η μοναδική Grace Jones (ίνδαλμα), με την ανδρόγυνη, προβοκατόρικη περσόνα της, ήξερε πάντα να προκαλεί και το single της “Pull Up To The Bumper” του 1981 δεν αποτελεί εξαίρεση. Αποτελεί ένα από τα signature κομμάτια της Jones και παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά των 80s.

YouTube video

3.’Into The Groove’

The Queen of pop” η Madonna, ξεκίνησε την καριέρα της στα 80s και αποτέλεσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της δεκαετίας. Μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της προέρχονται από τους πρώτους της δίσκους. Το συγκεκριμένο προκύπτει από τον πρώτο της, “Like A Virgin” ,του 1985 και την ταινία “Desperately Seeking Susan”.

YouTube video

4.’Purple Rain’

Αν ο Michael Jackson είναι ο βασιλιάς της pop τότε, meet (The Artist Formerly Known As) Prince. Για πολλούς εκεί που ο MJ ήταν απλώς performer, ο Prince ήταν καλύτερος μουσικός και ίσως και μουσική ιδιοφυία. Το σίγουρο είναι το ιδιαίτερο look, οι φωνητικές ικανότητες και η μουσική του καινοτομία τον καθιστούν ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έζησαν ποτέ. Το 1984 πρωταγωνιστεί στο rock musical “Purple Rain” απ’ όπου και το ομώνυμο κομμάτι.

YouTube video

5.’Careless Whisper’

Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου (that’s right), Γιώργος Μιχάλης ή κατά κόσμον George Michael ήταν και θα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους pop καλλιτέχνες όλων των εποχών. Για όσους γεννήθηκαν μετά τα 80s το “Careless Whisper” ίσως να ήταν το πρώτο μπλουζ που χορέψατε (no? Just me then). Αποτελεί το πρώτο solo single του μετά τους Wham!, και ένα από τα καλύτερα κομμάτια, like ever.

6.’I Want To Know What Love Is’

Κάνεις δεν είπε ότι τα 80s ήταν full ποιότητα, όμως μπαλάντες όπως το “I Want To Know What Love Is” των Foreigner είναι απλά classic.

YouTube video

7.’Just Like Heaven’

Ο Robert Smith με τους Cure μας χαρίζουν αυτή την τέλεια 80s μπαλάντα, που admittedly είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, όχι μόνο από τους Cure, αλλά γενικότερα.

YouTube video

8.’Don’t You (Forget About Me)’

Ο John Hughes ήταν ο μεγάλος νικητής των 80s, αφού σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο iconic, cult classic ταινίες (“Sixteen Candles”, “Pretty In Pink”, “Ferris Bueller’s Day Off”). Ίσως η πιο χαρακτηριστική και αγαπημένη παραμένει μέχρι σήμερα το “The Breakfast Club” κι αν η σκηνή που ο Brian σηκώνει την γροθιά του στον αέρα στο τέλος της ταινίας ενώ από πίσω παίζει το “Don’t You Forget (About Me) δεν είναι χαραγμένη στη μνήμη σου, κάτι έχεις κάνει λάθος.

YouTube video

9.’Don’t Stop Believin’

Όχι θα ντραπώ. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο κλισέ κομμάτια των 80s, χωρίς να σημαίνει ότι δεν το τραγουδάμε κάθε φορά που παίζει. “Don’t Stop Believin’” και Journey. Είμαστε όλοι small-town boys and girls.

YouTube video

10.’Take On Me’

Με ένα από τα πιο πρωτοποριακά και χαρακτηριστικά videoclip των 80s το κομμάτι των Νορβηγών A-ha είναι εύκολα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα tunes της δεκαετίας.

YouTube video

11.’Don’t You Want Me’

Η synth-pop μπάντα από το Sheffield το 1981 καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή των charts με το πιο εμπορικό single τους to date. Το κομμάτι “Don’t You Want Me” παραμένει στο UK το έβδομο αγαπημένο τραγούδι των 80s.

YouTube video

12.’Let’s Dance’

Εδώ είχα πολλές επιλογές αλλά το “Let’s Dance” (για το οποίο έχει ειπωθεί ότι είναι ίσως το λιγότερο χορευτικό κομμάτι με την λέξη “dance” στον τίτλο και έχει το πιο παράξενο videoclip) με κερδίζει κάθε φορά. Μόνο ο David Bowie can get away with it.

13.’Out Of Touch’

Το μουσικό duo Hall&Oates ξεκίνησε την καριέρα του στα 70ς και ως τα mid-80s ήταν ήδη ένα από τα πιο επιτυχημένα ντουέτα όλων των εποχών. Το single “Out of Touch” έρχεται από το δωδέκατο άλμπουμ τους, το 1984 κι αναβιώνει ξανά το 2002 μέσα από την χρήση του στο Grand Theft Auto: Vice City.

YouTube video

14.’Lovergirl’

Αυτό το διαμαντάκι των 80s το ανακάλυψα χρόνια πριν στο soundtrack κάποιας ταινίας που τώρα έχω ξεχάσει. Το φιλμ μπορεί να το ξέχασα όμως το “Lovergirl” δεν κατάφερα ποτέ να το βγάλω από το κεφάλι μου. Ακούστε και απολαύστε.

YouTube video

15.’You Spin Me Round’

Το συγκεκριμένο κομμάτι πέφτει στην κατηγορία one-hit-wonder αφού θα είναι το μόνο ουσιαστικό hit των Dead Or Alive. Παρόλα αυτά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά 80s dance κομμάτια και το video clip είναι απλά απερίγραπτο.

YouTube video

16.’Super Freak’

Το τραγούδι του Rick James “Super Freak” όχι μόνο είναι πιο-80s-πεθαίνεις, όχι μόνο κέρδισε υποψηφιότητα για Grammy for Best Male Rock Vocal το 1982, αλλά συγκαταλέγεται και ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Not bad!

YouTube video

17.’Too Drunk To Fuck’

Η συγκεκριμένη ωδή προς το αλκοόλ, το σεξ (or lack thereof) μπορεί να είναι προκλητική, κάφρικη και λίγο γελοία αλλά οι punk rockers Dead Kennedys είναι κάθε άλλο παρά γελοίοι.

YouTube video

18.’Need You Tonight’

Το συγκρότημα INXS είχε τρελό impact στη mainstream μουσική της πατρίδας τους, της Αυστραλίας, και σύντομα μετά τον πρώτο τους δίσκο το 1980 και στον υπόλοιπο κόσμο. Το κομμάτι “Need You Tonight” καθιέρωσε τον τραγουδιστή τους Michael Hutchence ως το OG heartthrob των 80s.

YouTube video

19.’Pour Some Sugar On Me’

Όταν ακούω για 80s αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό αυτό το κομμάτι. Η glam metal μπάντα Def Leppard παίρνουν δικαιωματικά αυτό το entry με το “Pour Some Sugar On Me”.

20.’Walk This Way’

Οι Run-DMC ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να αποκτήσει και η hip-hop των 80s mainstream κοινό. Μαζί με τους Aerosmith μας φέρνουν το κομμάτι “Walk This Way”.

YouTube video

21.’You Shook Me All Night Long’

Εδώ υπήρξε δίλημμα. Κάποιος (δεν λέμε ονόματα) είπε ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες μπάντες που μπορούν να μπουν στα 80s (και στα 70ς for that matter). Και αν και δεν διαφωνώ, εμένα το “You Shook Me All Night Long” μ’ αρέσει οπότε και κερδίζει μια θέση στην λίστα.

YouTube video

22.’Wanted Dead Or Alive’

Θα μου πεις γιατί δεν βάζεις το “Livin’ On A Prayer”, “You Give Love A Bad Name” ή το “Bad Medicine”; Δεν ξέρω ρε παιδιά, εμένα ο στίχος “I’m a cowboy, on a steel horse I ride” πάντα μιλούσε στην καρδιά μου (χούμορ). Όχι, κοιτάξτε να δείτε, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και οι Bon Jovi,  δόξα το Θεό, έχουν αρκετά 80s κομμάτια να επιλέξεις. Εγώ επέλεξα το “Dead or Alive”, deal with it.

YouTube video

23.’Is This Love’

Οι Whitesnake ιδρύονται το 1978 από τον David Coverdale έπειτα από την αποχώρηση του από τους Deep Purple. Για τους συγκεκριμένους ήμουν ανάμεσα στο “Here I Go Again” και το “Is This Love”. Τελικά διάλεξα το τελευταίο, του 1987.

24.’Danger Zone’

Μερικές φορές κι εγώ απορώ με τις επιλογές μου. Αυτή δεν είναι μια από αυτές τις φορές. Γιατί; Γιατί Top Gun. Γι αυτό!

YouTube video

25.’Rebel Yell’

O Billy Idol ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας για τους post-punk Chelsea και λίγο αργότερα ως ο lead τραγουδιστής των Generation X, προτού τελικά ακολουθήσει solo πορεία στα 80s. Το “Rebel Yell” προέρχεται από το δεύτερο άλμπουμ του το 1983, με το ίδιο όνομα.

YouTube video

26.’It’s A Sin’

Όταν κυκλοφόρησε στα 80s, το “It’s a Sin” (του οποίου ο τίτλος φημολογείται ότι αναφέρεται στην τότε κρυφή σεξουαλικότητα του Neil Tennant), δέχτηκε πυρά αφού κατηγορήθηκε ότι έκλεψε την μελωδία του από το “Wild World” του Cat Stevens. Εν τέλη το claim θεωρήθηκε αβάσιμο και οι Pet Shop Boys συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια πετυχημένη καριέρα μέχρι και σήμερα.

YouTube video

27.’Smalltown Boy’

Το τρίο των 80s Bronski Beat κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο “The Age of Consent” το 1983. Το ντεμπούτο single τους “Smalltown Boy” (που μιλάει για έναν gay έφηβο που φεύγει από το σπίτι του -όλα τα μέλη της μπάντας ήταν openly-gay και συχνά χρησιμοποιούσαν την μουσική τους για να σχολιάσουν ζητήματα ομοφυλοφοβίας και bullying), έγινε τεράστιο commercial hit και αρκετές φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως sample σε άλλα κομμάτια.

28.’Ghost Town’

Το “Ghost Town” των The Specials δεν είναι μόνο ένα καλό κομμάτι. Η reggae και ska revival μπάντα χρησιμοποιεί την ιδέα της τέχνης ως μέσο κοινωνικού σχολιασμού αποτυπώνοντας τα οργισμένα συναισθήματα απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική αναταραχή της εποχής για το πιο πολιτικοποιημένο entry στη λίστα μας.

YouTube video

29.’Blue Monday’

Οι Βρετανοί New Order ιδρύθηκαν το 1980 μετά από τον θάνατο του Ian Curtis και κατά συνέπεια τη διάλυση της post-punk μπάντας τους, Joy Division. Το κομμάτι τους “Blue Monday” του 1983 θα αποτελέσει τεράστιο club hit και το best-selling 12-ιντσο single στην ιστορία.

YouTube video

30.’Sweet Dreams (Are Made Of This)’

Τέλος ολοκληρώνουμε τη λίστα με το σήμα κατατεθέν κομμάτι των Eurythmics και arguably (της new wave σκηνής) των 80s.

YouTube video

Item added to cart.
0 items - 0,00