Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Το αθάνατο appeal της μουσικής των 70ς

Τα 70ς μας χάρισαν μερικές από τις καλύτερες μουσικές. Μουσικές που αγαπάμε να ακούμε μέχρι σήμερα.

Κάνουμε μια αναδρομή για να θυμηθούμε την αγαπημένη μας μουσική από τα 70ς.

Τα 70ς ήταν hands down μια από τις καλύτερες δεκαετίες. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κατάφερε να υλοποιήσει τις ιδέες των προηγούμενων δεκαετιών και να τις κάνει πραγματικότητα. Τα 70ς αποτελούν μια στροφή προς το καλύτερο. Το τέλος ενός αμφιλεγόμενου πολέμου, η οικονομική ακμή, η σεξουαλική απελευθέρωση, η κοινωνική και φυλετική επανάσταση προς την ισότητα δημιουργούν μια νέα τάξη πραγμάτων. Δημιουργούν επίσης το ιδανικό έδαφος για μουσική καινοτομία.

Καλλιτέχνες και μπάντες παίρνουν μέρος στο παγκόσμιο zeitgeist και αρχίζουν να γράφουν αυτό που σίγουρα θα αποτελέσει τη μουσική του αύριο. Μπορεί η δεκαετία να βλέπει τη διάλυση των θρυλικών Beatles και το θάνατο του Jim Morrison, της Janis Joplin, του Jimi Hendrix (το περίφημο club των 27) και του Elvis Presley. Όμως η μουσική τους θα επηρεάσει την επόμενη γενιά καλλιτεχνών που χτίζουν με τη σειρά τους το δικό τους legacy στη μουσική βιομηχανία και αφήνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαν.

Μουσικά τα 70ς είναι πολύ απλά η σπουδαιότερη δεκαετία (fight me). Με μια γερή δόση νοσταλγίας για τα ακούσματα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και τη δημιουργία νέων genres με το δικό τους πιστό κοινό.

70ς

Disco

Το ultimate trend των 70ς! Στην ουσία η disco επικράτησε στα mid-to-late 70ς, παρόλα αυτά έγινε συνώνυμη της δεκαετίας. Δίπατα παπούτσια, καμπάνες, πολύχρωμα catsuits και ντισκομπάλες. Το διάσημο Studio 54 της Νέας Υόρκης is the place to be. Όλοι χορεύουν α λα John Travolta στο “Saturday Night Fever” (τουλάχιστον εγώ κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου). Η πλέον solo Diana Ross, ύστερα από την αποχώρησή της από τις Supremes, η εκπληκτική Donna Summer, οι Bee Gees με ασορτί λαμέ συνολάκια και “Stayin’ Alive” και φυσικά οι Village People αφήνουν εποχή στις ντισκοτέκ των 70ς. Έκτοτε βρίσκονται σε όλες τις αγαπημένες μας party, workout και dance playlist. Bonus points αν κι εσύ έχεις επιχειρήσει το χορευτικό του “YMCA”, μεθυσμένος, σε κάποιο πάρτι.

Rock

Όσο κι αν θέλουμε να λέμε ότι τα 70ς ήταν all about disco, όχι φίλε μου! Τα 70ς ήταν all about rock. Η δεκαετία βλέπει την εμπορική επιτυχία της rock όσο καμιά άλλη προηγουμένως. Συγκροτήματα που αναδείχθηκαν στα 60ς όπως οι Rolling Stones, The Who και The Grateful Dead συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Στο ρόστερ όμως προστίθενται και νέες μπάντες. Μπάντες οι οποίες θα γράψουν κι εκείνες τη δική τους ιστορία.

Η πιο επιτυχημένη από αυτές θα είναι οι Led Zeppelin. Μαζί με τους Black Sabbath, Deep Purple και Queen ανοίγουν έναν νέο κεφάλαιο στη rock μουσική. Αυτό της hard rock. Ωστόσο, οι υποκατηγορίες που γεννιούνται από την rock κατά τη δεκαετία δεν σταματούν εκεί. Μια από τις πιο iconic μπάντες των 70ς, οι Fleetwood Mac, κινούνται σε soft rock πλαίσια. Από την άλλη η εμπορικότητα του είδους εκείνη την εποχή, οδηγεί αρκετούς να θεωρούν ότι mainstream μπάντες όπως οι Kansas, Journey και Styx είναι απλά κατασκεύασμα των δισκογραφικών για να πουλήσουν δίσκους.

Η απάντηση σε αυτό έρχεται με τη μορφή του progressive rock ήχου. Οι Pink Floyd, οι Yes, οι Genesis αποτελούν κύριους εκπροσώπους αυτής της τότε, ακόμα πειραματικής σκηνής. Για τους πρώτους η χρονιά σταθμός θα είναι το 1973 όπου και κυκλοφορούν το “Dark Side of the Moon”. Αυτό αποτελεί το best-selling άλμπουμ της δεκαετίας και ένα από τα best-selling όλων των εποχών. Από την άλλη η blues rock έχει τους Eric Clapton και ZZ Top να την εκπροσωπούν δυναμικά. Η country rock έχει τον Bob Dylan και τους The Eagles. Τέλος και στα εγχώρια δεδομένα η rock βρίσκει το δρόμο της και στην Ελλάδα. Οι Τρύπες και ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνθέτουν για πρώτη φορά rock σε ελληνικό στίχο.

70ς

Pop

Τα 70ς σηματοδοτούν και την αρχή για πολλά pop σχήματα. Οι Jackson 5 στην εποχή τους έκαναν θραύση. Όμως αυτό για το οποίο τελικά θα τους θυμόμαστε είναι για την αρχή της μουσικής καριέρας του θρυλικού Michael Jackson, του πιο επιτυχημένου μέλους της οικογενείας. Αναμφίβολα ο μεγαλύτερος solo καλλιτέχνης των 70ς είναι ο Elton John. Παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους pop-stars μέχρι σήμερα. Στα 70ς επανεμφανίζεται και ο David Bowie. Αυτή τη φορά με την alter-ego περσόνα του, Ziggy Stardust. Τέλος στην Ευρώπη και οι Σουηδοί ABBA, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision του 1974. Αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαικά pop συγκροτήματα στην ιστορία.

R&B, Soul, Funk

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στα 70ς, είδη μουσικής όπως η blues, που συνδέονταν με την κουλτούρα των Αφροαμερικάνων αποκτούν, ίσως για πρώτη φορά, ένα κυρίως λευκό κοινό. Αντίθετα, η Αφροαμερικάνικη κοινότητα στρέφεται προς την soul, R&B και funk μουσική. Οι Marvin Gaye, Gladys Night, Barry White, Stevie Wonder μεσουρανούν και ο James Brown, στα 70ς καθιερώνεται με το μοναδικό funk ήχο του. Μερικά ακόμα memorable μουσικά σχήματα της εποχής είναι και οι Earth, Wind & Fire, Kool & The Gang και Commodores.

Punk και New Wave

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας punk μπάντες όπως οι Sex Pistols και The Clash βλέπουν το δικό τους αστέρι να ανεβαίνει. Αρχίζουν να δοκιμάζουν το status quo ήδη γνωστών συγκροτημάτων, όπως οι Stones και οι Led Zeppelin. Οι Blondie, οι Ramones και η Patti Smith θα αποτελέσουν μερικούς από τους πρώτους punk rockers στην Αμερική. Αν και οι Blondie θα στραφούν εν τέλη περισσότερο προς την pop. Προς το τέλος των 70ς αρκετές μπάντες θα παίξουν με τον post-punk ήχο και θα πειραματιστούν με synthesizers. Έτσι γεννιέται το new wave κίνημα που θα συνεχιστεί και στα 80ς. Οι Αμερικάνοι Talking Heads και Pretenders και οι Βρετανοί Joy Division, Echo & the Bunnymen και Siouxsie and the Banshees αποτελούν τις σημαντικότερες μπάντες της post-punk σκηνής.

Όποια και να είναι τα μουσικά preferences σου, τα 70ς τα είχαν όλα (κι αυτά είναι μόνο τα βασικά!)  και σίγουρα θα παραμείνει μια από τις αγαπημένες μας μουσικές δεκαετίες.

Until next time, σας αφήνω με αυτό το εξαιρετικό cover του 70ς classic “Stayin’ Alive”. Enjoy!

YouTube video

Item added to cart.
0 items - 0,00