Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Ο Τζίμης Πανούσης στη γειτονιά των καγκέλων

“Δεν μπορεί, θα είναι άλλη μια από τις φάρσες του”. Κι όμως, δυστυχώς δεν ήταν. Ο Τζίμης Πανούσης, ο τεράστιος Τζιμάκος της καρδιάς μας, της εφηβείας μας και των πρώτων βρισιών μας, την έκανε για αλλού, για τη γειτονιά των καγκέλων. Λίγο πριν τα 64 του, η ήδη ταλαιπωρημένη καρδιά και υγεία του τον πρόδωσαν.

Τζίμης Πανούσης: μια τεράστια ιδιοφυία

Τι ήταν ο Τζιμάκος όμως; Τραγουδιστής, ηθοποιός, στιχουργός, σατιρικός, προφήτης; Ήταν καλλιτέχνης με όλη τη σημασία και τη βαρύτητα της λέξης, γιατί ήταν όλα τα παραπάνω. Ήταν όλα αυτά και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μια ιδιαίτερη και αναγνωρίσιμη φωνή, εύστοχος, κυνικός και προφητικός στίχος που τσακίζει κόκκαλα, μαχαιριά στα αυτιά του κάθε Νεοέλληνα, με χιούμορ και οξυδέρκεια για σεμινάριο.

Οξυδερκής, αυθεντικός, αντισυμβατικός, αθυρόστομος, ο Τζιμάκος ήταν μια κατηγορία μόνος του. Δεν τσίμπησε από μόδες και “πρέπει”, δεν συμβάδισε ποτέ με οτιδήποτε θεωρείτω political correct. Φρόντισε όμως να αποτυπώσει ωμές αλήθειες με ύφος μικρού παιδιού, με την οργή του έφηβου και με το χιούμορ ενήλικα.

Η πορεία του Τζιμάκου

Οι πρώτες δουλειές του Τζίμη Πανούση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με συμμετοχή σε περιοδεύοντες θιάσους. Στη συνέχεια εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα στην Εθνική Τράπεζα, όπου κατάλαβε πως δεν θέλει να είναι μισθωτός σκλάβος κανενός και παραιτήθηκε μέσω μιας εκπληκτικής επιστολής.

Στη συνέχεια ήρθαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες: Τζίμης Πανούσης στη φωνή τη μουσική και τους στίχους, Σπύρος Πάζιος στην κιθάρα το synthesizer και τα έγχορδα, Γιάννης Δρόλαπας στην ηλεκτρική κιθάρα, Βαγγέλης Βέκιος στα τύμπανα, Δημήτρης Δασκαλοθανάσης στο μπάσο και Van Svarnas στο σαξόφωνο. Οι δισκογραφικές τους δουλειές ξεκινήσαν το 1980

Ο Τζίμης Πανούσης κατέγραψε πορεία και στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο (αξέχαστη η συμμετοχή στην ταινιάρα “Ο Δράκουλας των Εξαρχείων”), ενώ εξέδωσε και 6 βιβλία.

Ο Τζιμάκος μέσα από τα μάτια μου

Στο Λύκειο μας άρεσε η μουσική του, γελούσαμε με την Παπαλάμπραινα και με στίχους τύπου “Disco Τσουτσούνι”, ρίχναμε και τις βρισιές μας με τη “Σουζάνα την πουτάνα τη ζωή” και το “Κι εγώ σ’ αγαπώ ΓΤΧ μου” (από τους πιο ερωτικούς στίχους στην ιστορία, όπως πολύ σωστά έγραψε ο φίλος Βαγγέλης). Αυτό όμως, ήταν το πρώτο και πιο επιφανειακό ανάγνωσμα.

Ο Τζίμης Πανούσης αποκρυπτογράφησε το DNA του Νεοέλληνα καλύτερα κι από επιστήμονα, το αποτύπωσε με τον ιδιαίτερο σατιρικό και αιχμηρό του τρόπο. Σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση οι στίχοι του είναι πολλά περισσότερα από σάτιρα. Είναι η ωμή πραγματικότητα, είναι το ξεβράκωμα της παγκοσμιοποίησης, η απαξίωση του ανούσιου. Οι στίχοι του μας ωρίμασαν, πολύ.

Στο καλό ρε γίγαντα Τζιμάκο!

Item added to cart.
0 items - 0,00