Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τώρα μπορείς να φτιάχνεις τα δικά σου βινύλια στο σπίτι

Ένα νέο μηχάνημα έρχεται και θα σου επιτρέπει να φτιάχνεις τα δικά σου βινύλια από την άνεση του σπιτιού σου!

Το Phonocut ακούγεται σαν κάτι από το μέλλον και ταυτόχρονα κάτι που λες “πώς δεν το σκέφτηκε κανείς νωρίτερα;”.

βινύλια

Με τις πωλήσεις των CD να έχουν πέσει σε νέα χαμηλά ρεκόρ είναι φανερό πως όλο και περισσότεροι μουσικόφιλοι στρέφονται προς το ζεστό αναλογικό ήχο που παρέχουν τα βινύλια. Και είναι λογικό. Ο ήχος αφενός για πολλούς είναι καλύτερος. Πρόσθεσε σε αυτό το περίτεχνο artwork και την εγγενή συλλεκτικότητα. Ακόμα και στην παρακμή τους τα βινύλια είχαν πάντα μια ξεχωριστή θέση στη δισκοθήκη μας. Ωστόσο έχουν ένα ντισαβαντάζ σε σχέση με τα digital μέσα αναπαραγωγής, όπως CD, MP3 κτλ. Τα βινύλια δεν έχουν την ίδια ευελιξία. Δεν μπορείς να φτιάξεις με τον ίδιο τρόπο συλλογές με τη δική σου μουσική. Μέχρι τώρα.

Τί είναι το Phonocut;

Το Phonocut που έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια στο Kickstarter είναι ένα μηχάνημα που μοιάζει με πικάπ. Χρησιμοποιώντας εξωτερικές digital πηγές όπως υπολογιστή ή κινητό θα μπορείς να ηχογραφήσεις τη δική σου μουσική σε βινύλια. Η εταιρεία θα παρέχει στους χρήστες του κενούς 10-ιντσους δίσκους που θα κοστίζουν περίπου 10 δολλάρια έκαστος. Οι δίσκοι θα τοποθετούνται πάνω στο πλατώ και με το πάτημα ενός κουμπιού θα γίνεται αυτόματα το EQ και η διαδικασία mastering. Την ίδια στιγμή το διαμαντένιο stylus του Phonocut θα χαράσει τις αυλακώσεις πάνω στο δίσκο βινυλίου. Ακούγεται σχετικά απλό στη χρήση και το αποτέλεσμα θα είναι περίπου 15 λεπτά μουσικής σε κάθε πλευρά. Αυτό είναι περισσότερο από τα 5 έως 7 λεπτά ενός 7-ιντσου δίσκου αλλά λίγο λιγότερο από τα 22 λεπτά που δίνουν τα 12-ιντσα βινύλια. Επίσης θα μπορεί να παιχτεί σε οποιοδήποτε πικάπ.

βινύλια

Φτιάχνοντας βινύλια με το Phonocut

Φαντάζει ιδανικό για λάτρεις της μουσικής αλλά και του DIY. Πάνε οι εποχές που γράφαμε CD για το πιτσουνάκι μας, και ακόμα πιο πριν κασέτες (ναι, τις θυμάστε αυτές;). Τώρα θα μπορείς να πεις “να μωρέ, σου έφτιαξα κάτι, δεν είναι τίποτα, απλά ένα βινύλιο που έφτιαξα μόνος μου. No big deal.”

Ωστόσο! Το μηχάνημα που βρισκόταν in development τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ακόμα μερικά πραγματάκια που πρέπει να τελειοποιηθούν. Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι τόσο απλές. Αρχικά, σίγουρα τα βινύλια που θα δημιουργεί δεν θα μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά με εκείνα του εργοστασίου. Με τα κλασικά βινύλια το stylus “κόβει” μόνο τα master discs. Αυτά τα masters χρησιμοποιούνται ως σφραγίδες για να κοπιάρουν εκατοντάδες άλλους δίσκους μετά. Το Phonocut θα “κόβει” κάθε βινύλιο ξεχωριστά και μιας και προορίζεται για το κοινό δεν θα είναι πιθανά τόσο ακριβές όσο τα βιομηχανικά μηχανημάτα. Εκτός αυτού δεν είναι πολύ ξεκάθαρο ακόμα πόσο ακριβείς θα είναι οι αυλακώσεις. Επομένως είναι πιθανό να χάνει κάτι στον ήχο. Επιπλέον το Phonocut θα κοστίζει γύρω στα 1,100$ οπότε είναι ακόμα αμφίβολο αν θα καταφέρει να βγει στην παραγωγή. Οι δημιουργοί του ωστόσο ελπίζουν σε ένα release date το Δεκέμβριο του 2020.

βινύλια

Το μηχάνημα του μέλλοντος;

Μολονότι η διαδικασία χρηματοδότησης για το Phonocut φαίνεται να προχωράει αργά και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην άρτιο ως προς τον ήχο, μελλοντικά μπορεί να έχει κάποια σημαντικά applications. Πέρα από την προφανή ιδιωτική χρήση, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για αρκετούς επαγγελματίες. Μικρές DIY μπάντες θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν τα δικά τους βινύλια σε small batches, με χαμηλό κόστος. DJs που παίζουν με βινύλια θα μπορούν να φτιάχνουν τις δικές τους, προσωπικές συλλογές. Εκτός αυτού ανοιγεί τις πιθανότητες στην αγορά για τη δημιουργία και εξέλιξη μηχανημάτων που κόβουν βινύλια. Θα μπορούσαμε επομένως να δούμε μηχανήματα μεγαλύτερης ακρίβειας σε χαμηλότερες τιμές, όπως έγινε/γίνεται για παράδειγμα με τα 3D-printers.

Μάθε περισσότερα για το Phonocut εδώ.

Item added to cart.
0 items - 0,00