Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Βινύλιο: 5 λόγοι για να ξεκινήσεις τη συλλογή σου

Θα μπορούσα να σου παραθέσω άπειρους λόγους για να σε πείσω να ξεκινήσεις κι εσύ μια συλλογή με βινύλια. Ο κάθε συλλέκτης έχει τελικά τους δικούς του. Το βινύλιο είναι κάτι προσωπικό. Είναι ιδέα και ολόκληρη κοσμοθεωρία.

Μια σύντομη αναδρομή στο βινύλιο

Ο φωνογράφος έχει μια μακρά ιστορία, με πρώιμες μορφές του να εμφανίζονται για πρώτη φορά στα τέλη του 1880. Το βινύλιο επικράτησε ως πρωταρχικό μέσο αναπαραγωγής από το 1950 μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Με την ανακάλυψη νέων μέσων όπως κασέτες και αργότερα CD, από το 1980 μέχρι και το 2010 περίπου, οι πωλήσεις βινυλίου βίωσαν σημαντική πτώση. Αυτό διήρκησε μέχρι τα 2010s. Η νέα χίπστερ κουλτούρα, με έντονη τη νοσταλγία για το παρελθόν, συμβάλλει στην αναβίωση του LP. Tο 2014 θα σημειωθεί ρεκόρ με 9.2 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων στην Αμερική, μια αύξηση 260% από το 2004!

Για μένα ο έρωτας με το βινύλιο ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί. Θυμάμαι τον πατέρα μου να φέρνει συνεχώς βινύλια στο σπίτι. Δεν υπήρχε στιγμή που να μην έπαιζε κάτι από εκείνη την γωνία στο σαλόνι, όπου είχαμε το πικάπ. Η πρώτη μου επαφή ήταν όταν διάλεξα μια μέρα να ακούσω τον δίσκο των Sex Pistols, Nevermind the Bollocks. Από όλη τη συλλογή ξεχώριζε με το εξώφυλλό του, έντονο κίτρινο με φούξια γράμματα. (η αφίσα, υπήρχε για πολύ καιρό μετά κρεμασμένη στον τοίχο του δωματίου μου). Βγάλαμε μαζί με προσοχή το δίσκο από το sleeve και το βάλαμε στο πικάπ. Ήταν κάτι σαν χρονομηχανή, που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Την εποχή που οι Sex Pistols παίζανε live το Anarchy in the U.K.

Τι σε κάνει να ερωτευτείς το βινύλιο;

Ο Ήχος

Αρχικά, ο ήχος. Για χρόνια επιστήμονες και λάτρεις της μουσικής βρίσκονται σε ρήξη. Από τη μια πολλοί ισχυρίζονται ότι επιστημονικά, η διαφορά μεταξύ αναλογικού και digital ήχου είναι, στην ουσία, ανύπαρκτη.  Όμως, οι περισσότεροι μουσικόφιλοι συμφωνούν πως η διαφορά είναι αισθητή. Ο ήχος του βινυλίου είναι πιο ιδιαίτερος και αυθεντικός. Λένε ότι ένα εκπαιδευμένο μουσικό αυτί μπορεί να αντιληφθεί τις μικρές λεπτομέρειες και στον ήχο και στα μουσικά όργανα. Ο Andrew Schaer, ιδιοκτήτης του Hear Again Music & Movies, στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών λέει χαρακτηριστικά: “Οι δίσκοι έχουν έναν πιο πολυδιάστατο ήχο που γεμίζει τον χώρο. Τα LP ακούγονται πιο “ζεστά” και είναι πιο πιθανό να παρατηρήσεις διακριτικούς ήχους από τα διάφορα μουσικά όργανα.” Τα βινύλια που παράγονται σήμερα ακούγονται σαφώς καλύτερα από εκείνα στα 60ς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ήχος προκύπτει από digital ηχογραφήσεις και όχι από χαμηλής ποιότητας κασέτες. Επιπλέον, ο εξοπλισμός σήμερα είναι πιο προηγμένος.

Η Αξία

Όσο περνάνε τα χρόνια, το βινύλιο αποκτά μεγάλη αξία. Θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά πλέον είναι πανεύκολο να βρει κανείς σπάνιες εκδόσεις βινυλίου, original ηχογραφήσεις από live, ακόμα και άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μόνο σε αυτή τη μορφή, κάτι που τα καθιστά δυσεύρετα. Ακόμα και στις παλιές συλλογές των γονιών σου μπορείς να βρεις κρυμμένους θησαυρούς, αληθινά διαμάντια, που ενδεχομένως να έχουν όχι μόνο συναισθηματική αξία, αλλά και οικονομική. Η συλλεκτική αξία των δίσκων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μεταπωλούν δίσκους που δεν ακούνε πια και να αγοράζουν στη θέση τους καινούριους. Οι δίσκοι second-hand είναι κι αυτοί αρκετά δημοφιλείς, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι προσεγμένοι και σε καλή κατάσταση. Επιπλέον πέρα από τη μουσική, το μοναδικό artwork από το οποίο συνοδεύονται τα βινύλια συχνά συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική τους αξία και συλλεκτικότητα.

Το Artwork

Η μουσική δεν είναι μόνο ακουστική εμπειρία. Σύμφωνα με τη φυσική, βλέπεις κάτι πριν το ακούσεις. Πολύς κόσμος συλλέγει βινύλια, μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους. Οι δίσκοι συχνά συνοδεύονται από εκπληκτικό artwork, περίτεχνα σκίτσα ή σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Το artwork και η μουσική είναι αλληλένδετα και ένα δυνατό cover μπορεί να δώσει την κατάλληλη πρώτη εντύπωση. Είναι κάτι σαν το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Σου τραβάει το μάτι, σε προκαλεί να το πάρεις στα χέρια σου και να το ανοίξεις. Παράλληλα, σου δίνει μια αίσθηση για τον ίδιο το μουσικό ή το συγκρότημα. Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κάθε δίσκος μπορεί να γίνει μέρος του artwork, με βινύλια να κατασκευάζονται σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και μοτίβων.

Η Διαδικασία

Είναι η φάση. Για τους περισσότερους αποτελεί ένα χόμπι. Άλλοι συλλέγουν νομίσματα, άλλοι παίζουν μπάλα, άλλοι αγοράζουν βινύλια. Το θέμα είναι πως δεν ακούς απλά μουσική. Είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης που σε κάνει να συνομιλήσεις με κόσμο και να ανταλλάξεις απόψεις και γιατί όχι, δίσκους. Αφιερώνεις χρόνο (και χρήμα) για να πας σε μαγαζιά, να περάσεις ώρες φυλλομετρώντας εξώφυλλα, ψάχνοντας εκείνο που θα σου κάνει το κλικ. Το παίρνεις σπίτι, το ανοίγεις με προσοχή, θαυμάζεις το artwork. Το βάζεις στο πικάπ και αφήνεις τον ήχο να πλημμυρίσει το χώρο. Εκτός αυτού περνάς χρόνο μαζί του, για τον καθαρισμό και τη φροντίδα του, αφού το βινύλιο είναι αρκετά ευπαθές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, όπως και το βιβλίο έχει άλλη μυρωδιά, άλλη αίσθηση. Έχεις στα χέρια σου ένα έργο τέχνης, κάτι που θα σου μείνει. Αυτό το κάνει μια πιο αυθεντική μουσική εμπειρία.

Η μουσική παιδεία

Τέλος, το βινύλιο βοηθάει σημαντικά στο να διευρύνεις τους μουσικούς σου ορίζοντες. Ανακαλύπτεις είδη μουσικής και καλλιτέχνες που πιθανόν να σου περνούσαν απαρατήρητοι. Θα μου πεις γιατί να αγοράσω βινύλια για να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες, αφού όλα υπάρχουν online; Η αλήθεια είναι πως ναι, τα περισσότερα που θέλει κανείς να βρει πλέον υπάρχουν σε digital μορφή στο διαδίκτυο, και κατά ένα μεγάλο μέρος, δωρεάν. Κατά την άποψη μου, το ένα μέσο δεν ακυρώνει απαραίτητα το άλλο. Μπορείς να ψάξεις online, να βρεις πληροφορίες, να κάνεις sampling διαφορετικών μουσικών ειδών και να γνωρίσεις νέα ακούσματα. Ψάχνοντας σε φυσικούς χώρους αποκτάς μια πιο εμπεριστατωμένη γνώση. Ακούς διαφορετικά και εκτιμάς περισσότερο την ποιότητα του ήχου. Δημιουργείς την τέλεια συλλογή, με σπάνια ακούσματα και μοντέρνα masterpieces. Συγκεντρώνεις μοναδικά έργα τέχνης, που οφείλεις να φροντίζεις. Ως αποτέλεσμα, η προσωπική σου περιπλάνηση παίρνει τελικά σώμα και μορφή και στολίζει όμορφα τον χώρο σου.

Ξεκίνησε τη συλλογή σου στο Discobole!

Item added to cart.
0 items - 0,00