Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Arctic Monkeys: 10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν την μεγάλη συναυλία

Οι Arctic Monkeys έρχονται (επιτέλους) για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι Arctic Monkeys, η πολυαγαπημένη μπάντα(ρα) από το UK θα κάνει headline στο Rockwave Festival φέτος το καλοκαίρι. Έπειτα από πολύχρονη απουσία από την live σκηνή (από το 2014) οι Arctic Monkeys θα περάσουν το καλοκαίρι κάνοντας εμφανίσεις σε όλα τα  major μουσικά φεστιβάλ.

Το συγκρότημα με τον indie rock, post-punk revival ήχο, ξεκίνησε από το Sheffield το 2002. Μετράει πέντε άλμπουμ στο ενεργητικό του από το 2006: “Whatever people say I am, That’s what I am not” (2006), “Favourite Worst Nightmare” (2007), “Humbug” (2009), “Suck it and See” (2011), “AM” (2013).

Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη συναυλία τους έχουμε συγκεντρώσει μερικά interesting facts των για να πας στο live ενημερωμένος.

  1. Οι Arctic Monkeys είναι από τα πρώτα συγκροτήματα που έγιναν γνωστά στο κοινό μέσω Ίντερνετ.

Μέσα από το MySpace οι φαν τους μοιράζονταν την δωρεάν μουσική τους. Αυτό οδήγησε στο να έχουν τεράστιο following προτού καλά καλά κλείσουν συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική. Τα media το παρουσίασαν ως μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που μια μπάντα προμοτάρεται και διαχειρίζεται το δικό της μάρκετινγκ. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ προσωπική σελίδα MySpace ή ακόμα και προφίλ στο Facebook.

    2. Original τραγουδιστής ήταν ο Glyn Jones.

Ο Alex Turner τότε δεν είχε μεγάλες βλέψεις για το συγκρότημα. Είχε πολύ άγχος και δεν του άρεσε να βρίσκεται μπροστά στο μικρόφωνο. Το πρόσφατο makeover σε στυλ 50s ήταν μια συνειδητή προσπάθεια να φαίνεται “more of a dick” όπως είπε. Πρόσθεσε “εξάλλου είμαι ο τραγουδιστής. Είδα μια φωτογραφία του Elvis όπου είχε την κλασσική εκείνη μπούκλα και σκέφτηκα, ίσως πρέπει να το κάνω κι εγώ”.

  1. Η μπάντα έχει έντονο rivarly με τους Radiohead.

Ο Thom York εναντιώθηκε στην επιτυχία των Arctic Monkeys. Έχει πει ότι “το γεγονός ότι οι κακόμοιροι Arctic Monkeys δέχονται τόση προσοχή βασίζεται καθαρά στο γεγονός ότι η mainstream μουσική βιομηχανία αποτελείται από ένα μάτσο καθυστερημένους κατά την άποψή μου”. Πάντως ούτε οι Arctic Monkeys δηλώνουν φαν. Σε μια συνέντευξη τους αναφέρθηκαν ειρωνικά σε ένα radio session των Radiohead που είχαν ακούσει ως “καθηλωτικό”. Ο ντράμερ, Matt Helders, πρόσθεσε πως “κόντεψε να τον πάρει ο ύπνος στο τιμόνι”.

  1. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Whatever people say I am, That’s what I am not” είναι το γρηγορότερο σε πωλήσεις ντεμπούτο άλμπουμ συγκροτήματος στην ιστορία των βρετανικών charts.

Κυκλοφόρησε το 2006 και ο τίτλος είναι quote από το βιβλίο (και ταινία) “ Saturday Night and Sunday Morning” με τον Albert Finney. Το 2013 το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στην 30η θέση με τα καλύτερα debut albums όλων των εποχών. Περιέχει πολλά βιωματικά στοιχεία και πραγματεύεται την ζωή των clubbers στην Βόρεια Αγγλία όπου μεγάλωσαν. Το κομμάτι “When the Sun goes Down” αναφέρεται στην πορνεία στο βιομηχανικό συγκρότημα όπου έκαναν πρόβες κατά το ξεκίνημα τους. Παρότι είχε θετικές κριτικές, προκάλεσε αντιδράσεις με το cover art. Κάποιοι θεώρησαν ότι ενθάρρυνε το κάπνισμα. Παρά τις πιέσεις όμως που δέχτηκαν από κριτικούς, οι Arctic Monkeys αρνήθηκαν να το αλλάξουν.

  1. Το δεύτερο άλμπουμ τους “Favourite Worst Nightmare”, κατά τον Alex Turner, εμνεύστηκε αρκετά από τον δίσκο των Prodigy “Music for a Jilted Generation”.

Παρατηρούνται επίσης ξεκάθαρες επιρροές από Smiths και Morrisey τόσο στον ήχο όσο και στην φωνή του Turner. Aλλάζει όμως και η θεματολογία αφού πλέον γράφουν για τα ταξίδια και τις εμπειρίες τους on the road. Το κομμάτι “Brianstorm” γράφτηκε για έναν φαν που βρέθηκε στα καμαρίνια τους στην Οσάκα και ήταν “πολύ παράξενος τύπος, φορούσε t-shirt με γραβάτα και ήταν σαν να ήθελε να μπει μες το μυαλό σου”. Από την tracklist ξεχωρίζει και το “505” για το sample από ένα όργανο που ακούγεται στο soundtrack του Ennio Morricone για την ταινία “The Good, the Bad and the Ugly”, ενώ ο στίχος “I don’t want your prayer, save it for the morning after” στο “Teddy Picker”  αποτελεί reference για το “Save a Prayer” των Duran Duran.

  1. Στην αρχή σκέφτονταν σοβαρά να ονομάσουν το δίσκο “Lesbian Wednesdays”, “Gordon Brown” ή “Garry Barlow”.

(Ευτυχώς) Κατέληξαν στο “Favourite Worst Nightmare”.

  1. Ο Alex Turner και ο Jamie Cook είναι αυτοδίδακτοι.

Έμαθαν κιθάρα παίζοντας τραγούδια από το δίσκο των Queens of the Stone Age “Songs for the Deaf”. Όταν ο Josh Homme αφού άκουσε το demo του “Dance Little Liar” συμφώνησε να αναλάβει ρόλο co-producer για τον τρίτο δίσκο των Arctic Monkeys “Humbug”. (Ο Homme έχει δηλώσει φαν των Arctic και συχνά κάνει cover το “Why’d You Only Call Me When You’re High” στα live του). Εκ των υστέρων, αυτό το άλμπουμ θεωρείται πολύ σημαντικό στην ιστορία της μπάντας. Είναι η πρώτη φορά που ηχογραφούν υπό την επιρροή του Homme και αυτό, κατά τον Mike Williams του NME θα είναι καταλυτική για την μετέπειτα δημιουργία του “AM”.

  1. Ο τίτλος του άλμπουμ “Humbug” αναφέρεται σε ένα βρασμένο και σκληρό αγγλικό γλυκό.

Ο Turner μιλώντας σχετικά με αυτό είπε “you’ve got to suck it and see”, υποδηλώνοντας ένα ενδιαφέρον continuity αφού δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το ομότιτλο άλμπουμ.

  1. Το “Suck it and See” έχει επιρροές από την country μουσική του Johnny Cash, George Jones και της Patsy Cline.

Υπόσχεται έναν πιο vintage, pop και instant ήχο σε αντίθεση με το πιο σκοτεινό και βαρύ “Humbug”. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί αρχικά το βίντεοκλιπ για το “Brick by Brick”, αυτό αποτέλεσε μόνο ένα teaser. Το lead single στην πραγματικότητα θα είναι το “Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair”. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Αμερική το μονοχρωματικό άλμπουμ cover, στο στυλ του “White Album” των Beatles έλαβε censorship. Οι Αμερικάνοι θεώρησαν τη φράση “suck it and see” προσβλητική. Την ίδια χρονιά (2011) ο Turner γράφει έξι τραγούδια για την κωμωδία “Submarine” του Richard Ayoade (“The IT Crowd”), παίζοντας stipped-down κομμάτια σε πιάνο και ακουστική κιθάρα.

  1. Το 2013 κυκλοφορεί το “AM” με το οποίο οι Arctic Monkeys σπάνε ρεκόρ και γράφουν ιστορία.

Είναι η μοναδική μπάντα ανεξάρτητης δισκογραφικής με πέντε συνεχόμενα νούμερο ένα άλμπουμ στο UK. Εκτός αυτού το “AM” έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα bestselling βινύλια της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον είναι κάτοχος Mercury Prize για το καλύτερο άλμπουμ. Για την ηχογράφηση του “AM” ο Matt Helders αντικαταστάθηκε από τον ντράμερ του Elvis Costello, αφού ο ίδιος είχε σπάσει το χέρι του. Επίσης εμφανίζεται και πάλι ο Josh Homme αυτή τη φορά ως guest vocalist στο “Knee Socks”. Ο τίτλος “AM” είναι “κλεμμένος” από το compilation album των Velvet Underground “VU”. Το άλμπουμ περιέχει αρκετές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος “Do I Wanna Know”, “R U Mine?”, “Why’d You Only Call Me When You’re High?”, “Arabella” και “Snap Out of It”. Τέλος, οι στίχοι του κομματιού “I wanna be yours” είναι από το ομώνυμο ποίημα του “punk poet” John Cooper Clark.

  1. Οι Arctic Monkeys είναι η μόνη μπάντα που έχει κερδίσει τρεις φορές τα βραβεία Best British group και British Album of the Year στα Brit Awards.

Με ένα καλοκαίρι γεμάτο live φαίνεται πως μπορούμε να περιμένουμε και ένα έκτο άλμπουμ από τους Arctic Monkeys. To release date καθώς και οι πληροφορίες για το δίσκο είναι αμφίβολες. Φήμες λένε πως το πιο πιθανό είναι να έχουμε κάτι στα χέρια μας την άνοιξη του ’18. Το σίγουρο είναι πως εμείς θα τους απολαύσουμε, μαζί με τις αγαπημένες μουσικές τους. Ο Alex Turner και η παρέα του θα ξεκινήσουν το live tour από την Βαρκελώνη στις αρχές Ιουνίου για να βρεθούν στην χώρα μας στις 6 Ιουλίου. Η συναυλία των Arctic Monkeys θα πραγματοποιηθεί στο TerraVibe στη Μαλακάσα στα πλαίσια του Rockwave Festival. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από την 1η Φλεβάρη.

Item added to cart.
0 items - 0,00