Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τί έκαναν οι Black Keys τα τελευταία 5 χρόνια;

Οι Black Keys επέστρεψαν με νέο κομμάτι!

Το Lo/Hi είναι το πρώτο τους νέο τραγούδι σε πέντε χρόνια.

Είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αυτό είναι το δώρο μου! Οι Black Keys επιστρέφουν με ένα καινούριο κομμάτι με τίτλο “Lo/Hi”. Αυτό ακολουθεί την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου ‘Turn Blue’ το 2014. Οι καλές φήμες λένε πως μπορούμε να περιμένουμε κι ένα καινούριο άλμπουμ σύντομα?!? Ίσως, μπορεί, μακάρι…

Προς το παρόν έχουμε αυτό για να ροκάρουμε!

YouTube video

Το ντουέτο Black Keys έσμιξε στο Akron, Ohio το 2001 και σύντομα έγιναν μια από τις καλύτερες rock μπάντες στην Αμερική. Με την κιθάρα και τα φωνητικά του Dan Auerbach και τα drums του Patrick Carney δημιούργησαν 8 εξαιρετικά άλμπουμ. Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι να τσακώνομαι με τον εαυτό μου για το ποιο είναι το καλύτερο.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους ‘The Big Come Up’ κυκλοφόρησε το 2002 και ήταν το αποτέλεσμα αρκετών κουρεμένων γκαζόν αφού οι Dan και Patrick ήταν τότε άφραγκοι. Και παρά τις χαμηλές του πωλήσεις έγινε something of a cult classic. Αν μη τι άλλο γιατί προοικονομούσε την μετέπειτα επιτυχία που θα είχαν οι Black Keys. Ακολούθησε το ‘Thickfreakness’ το 2003 και το προσωπικό αγαπημένο μου ‘Rubber Factory’ το 2004. Δεν ξέρω γιατί το ξεχωρίζω από τα πρώτα τους. Έχει κάτι το ειλικρινές και παρά το ότι διατηρεί τoν ίδιο lo-fi  rock χαρακτήρα είναι πιο δουλεμένο και συγκροτημένο από το ‘The Big Come Up’.

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το ‘Magic Potion’ ηχογραφημένο κι εκείνο στο υπόγειο του Carney. Μολονότι το homemade vibe είναι κι εδώ εμφανές there’s something to be said για την εξέλιξη της μουσικής τους των Black Keys. Το 2006 η μπάντα κυκλοφορεί ένα EP, ένα tribute άλμπουμ με 7 κομμάτια, με τίτλο ‘Chulahoma: The Songs of Junior Kimbrough”.

Black Keys

To 2008 έρχεται το ‘Attack & Release’.

Είναι η πρώτη φορά που η μπάντα προσλαμβάνει εξωτερικό παραγωγό και ξεκινάει πλέον να ηχογραφεί επαγγελματικά σε στούντιο. Με κομμάτια όπως το “Lies”, “Psychotic Girl” και “Things Ain’t Like They Used to Be” οι Black Keys αρχίζουν να εισέρχονται και επίσημα στην στρατόσφαιρα του rock greatness. Το επόμενο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο ‘Brothers’. Ένας δίσκος τόσο άρτιος, τόσο τέλειος που διστάζω να εκφράσω οποιαδήποτε κριτική γιατί νιώθω ότι δεν μου αξίζει να μιλάω για αυτό. Το ‘Brothers’ κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και εντάχθηκε στις κορυφαίες θέσεις των charts. Και επιτέλους οι Black Keys είχαν την αναγνώριση που τους άξιζε.

Το έβδομο άλμπουμ τους ‘El Camino’ (2011) είναι κατά πολλούς και το καλύτερο. Σίγουρα ήταν το πιο εμπορικό. Τα “Lonely Boy” και “Gold on The Ceiling” και “Little Black Submarines” έφεραν τους Black Keys σε ένα πιο ευρύ κοινό και τους έκαναν σταρ των ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο που έκανε το ‘AM’ για τους Arctic Monkeys. Ακόμα και για όσους δεν άκουγαν πριν τώρα ήταν αναπόφευκτοι.

Φτάνοντας έτσι στο τελευταίο τους άλμπουμ ‘Turn Blue’ το 2014.

Το ‘Turn Blue’ ήταν μια απόκλιση από τα μέχρι εκείνη την εποχή δεδομένα της μπάντας. Ο ήχος δεν είχε πλέον τις βάσεις του στην blues-rock αλλά έτινε περισσότερο προς τo psychedelic-rock και soul. Ίσως αυτό να ήταν το γεγονός που έκανε αρκετούς να τσινίσουν. Φυσικά η φωνή του Auerbach ήταν unmistakable αλλά κάτι είχε αλλάξει. Δεν είναι πως ήταν κακό αλλά ήταν μια κλίση προς αμφίβολη κατεύθυνση από την αρτιότητα του ‘Brothers’ ή ακόμα και του ‘El Camino’.

Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να επιστρέψει το δίδυμο Black Keys με νέο υλικό. Ωστόσο οι Dan Auerbach και Patrick Carney δεν καθόντουσαν πάνω στα χέρια τους τόσο καιρό. Υπήρξαν αρκετά side-projects και παραγωγές για να κρατήσουν εκείνους και εμάς απασχολημένους. Αν δεν είσαι familiar με αυτά, fellow-fan των Black Keys, είμαι εδώ για να σου δώσω κάτι να ακούς όσο περιμένεις το νέο τους άλμπουμ.

Black Keys

Side-Projects και Solo Albums

Παλαιότερα οι Black Keys είχαν ασχοληθεί με διάφορα παράλληλα projects είτε μαζί ως μπάντα είτε ξεχωριστά. Το 2009 ύστερα από εντάσεις μεταξύ των μελών εξαιτίας του διαζυγίου του Patrick Carney, o Auerbach κυκλοφόρησε το πρώτο solo άλμπουμ του ‘Keep It Hid’. Ήταν ένας solid δίσκος, ηχογραφημένος live στο στούντιο του σπιτιού του με πλήρη μπάντα οργάνων. Και παρ’όλο που δεν ξέφευγε πολύ από τον blues-rock ήχο των Black Keys είχε μια πολυδιάστατη υφή που overall έκαναν ένα καλό άλμπουμ. Ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ενημερωθεί για το project, o Carney ένιωσε προδομένος και δημιούργησε με τη σειρά του το συγκρότημα Drummer με τους οποίους έπαιζε μπάσο, ironically. Μαζί κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους ‘Feel Good Together’ το Σεπτέμβριο του 2009.

BlakRoc

Το Νοέμβριο του 2009, αφού τα “ξαναβρήκαν”, κυκλοφόρησαν το collaborative άλμπουμ ‘Blakroc’. Στο δίσκο οι Black Keys συνεργάζονται με αρκετούς hip hop καλλιτέχνες που περιλαμβάνουν τους  Mos Def, Pharoahe Monch, Ludacris, Q-Tip από τους A Tribe Called Quest, Jim Jones, RZA καθώς και το συχωρεμένο Ol’ Dirty Bastard των Wu-Tang Clan.

YouTube video

The Arcs

Το 2015 ο Dan Auerbach ίδρυσε την garage rock μπάντα The Arcs, παρέα με τους μουσικούς Leon Michels, Richard Swift, Homer Steinweiss και Nick Movshon. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Το ‘Yours, Dreamily’ που προορίζονταν αρχικά για solo project του Auerbach, και χαρακτηρίζεται από τα ονειρικά, 70ς vibes.

Ένα δεύτερο solo άλμπουμ για τον Dan Auerbach ήρθε το 2017. Στο μεταξύ ο ίδιος λάνσαρε το δικό του δισκογραφικό label Easy Eye Records, την ίδια χρονιά. Η δισκογραφική θα κυκλοφορήσει το μεταθανάτιο LP του Leo “Bud” Welch ‘The Angels in Heaven Done Signed My Name’. Πρόσφατα ο Auerbach εκτέλεσε χρέη παραγωγού για τo ντεμπούτο άλμπουμ της Dee White, ‘Southern Gentleman’, και της Yola, ‘Walk Through The Fire’.

Αλλά και ο Carney δούλεψε σαν παραγωγός για το άλμπουμ της Michelle Branch ‘Hopeless Romantic’ το 2017. Έγραψε επίσης το κομμάτι για τους τίτλους αρχής του BoJack Horseman του Netflix, μαζί με τον θείο του Ralph Carney.

Το “Lo/Hi” είναι η πρώτη κοινή δουλειά των Black Keys εδώ και 5 χρόνια.

Ένα φιλόπονο και ιντριγκαριστικό comeback με ανεβαστικά back-vocals, κιθαριστικά solo και riffs που φέρνουν στο νου τα πρώτα βήματα της μπάντας. Λόγος για νέο άλμπουμ δεν έχει γίνει ακόμα. Όμως το “Lo/Hi” μας δίνει ελπίδες ότι οι Black Keys θα επιστρέψουν και μάλιστα στα παλιά τους “high”. Γιατί, ενώ μοιάζουν να τα καταφέρνουν καλά και χώρια, το “μαζί” είναι πάντα καλύτερο.

Item added to cart.
0 items - 0,00