Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Foals: Η θριαμβευτική ολοκλήρωση του φετινού άλμπουμ

‘Everything Not Saved Will Be Lost: Part 2’.

Το δεύτερο μέρος ενός (θριαμβευτικού) άλμπουμ.

Το δεύτερο μέρος του καινούριου άλμπουμ των Foals του Γιάννη Φιλιππάκη κυκλοφόρησε στις 18 Οκτώβρη. Ωστόσο, επειδή διάβασα και άκουσα κάποια λόγια που δεν μ’ άρεσαν είπα να σας διαφωτίσω για το πως έχουν τα πράγματα.

Το άλμπουμ τα σπάει. Αυτά είχα να πω. Ευχαριστώ.

A Brief History of Foals

Οι Foals κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους ‘Antidotes’ το 2008. Επιρροές από new wave, techno και ατμοσφαιρική post-rock προσδίδουν έναν αέρα διαφορετικού στην indie των πρώιμων ’10ς. Ωστόσο αν ακούσεις τα πρώτα άλμπουμ τους διακρίνεις μια κάποια έλλειψη οργάνωσης και ομοιομορφίας. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ωστόσο οι Foals δούλεψαν στο να οικοδομήσουν και να ισορροπήσουν ένα χαρακτηριστικό κράμα dance και space rock, διατηρώντας παράλληλα την ορίτζιναλ έμπνευσή τους.

Αυτή η εξέλιξη αρχίζει να παίρνει μορφή στο ‘Holy Fire’ του 2013. Στο ‘What Went Down’ (2015) έχουμε πλέον μια δυναμική δουλειά με σταθερό χέρι και καθαρό μυαλό και ακόμα πιο ευχάριστα μια μπάντα που έχει αποκτήσει άνεση και σιγουριά στον ήχο της.

‘Everything Not Saved Will Be Lost: Part 1’

Όταν οι Foals ανακοίνωσαν πως θα κυκλοφορούσαν πέμπτο ΚΑΙ  έκτο άλμπουμ υπήρξε περίσσιος ενθουσιασμός. Οι Foals εξάλλου είχαν αποδείξει πως ήταν ένα πολύ decent και αξιόλογο σχήμα με αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες . Αποτελούσε όμως φιλόδοξο σχέδιο. Δύο άλμπουμ, back to back, ένα την άνοιξη και ένα το φθινόπωρο. “Δύο όψεις του ίδιου φυλαχτού, που ακούγονται ξεχωριστά αλλά αποτελούν κομμάτια της ίδιας ιστορίας”, όπως το περιέγραψε ο Φιλιππάκης.

Το πρώτο μέρος χαρακτηρίζεται από τη γνωστή νωχελική μελωδικότητα των Foals. Ο ήχος τους συνδυάζει τα γνώριμα στοιχεία της indie rock μαζί με τις αναπάντεχες επιρροές από minimal techno, δίνοντας ένα ηλεκτρονικό edge στα κομμάτια τους. Σε μια εποχή που σε καταβάλει ψυχολογικά και πνευματικά, σε μια κοινωνικοπολιτική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο οι Foals πραγματεύονται το πώς ο άνθρωπος αντιδράει απέναντι στα τεράστια προβλήματα που τον βομβαρδίζουν. Τόσο σαν κοινωνικό ον αλλά και ως μονάδα. Πώς η γενιά μας, η γενιά των Millennials μπορεί να σταθεί μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο που εκείνοι πριν από εμάς άφησαν σε συντρίμμια και τί νόημα έχει τελικά αυτό;

Αυτή η θεματολογία πουθενά δεν είναι πιο ξεκάθαρη απ’ όσο στο κομμάτι “Sunday”, το τρίτο single του δίσκου. Το “Sunday” πιάνει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανεπαρκή στάση των πολιτικών μας ηγετών σ’ αυτή.  Μουσικά έχει επίσης ενδιαφέρον αφού ξεκινάει σε ένα φαινομενικά down-tempo psych rock προτού ξεσπάσει σε ένα dance-punk outro. Δίνοντας την εντύπωση πως όχι μόνο το άλμπουμ αλλά και τα ίδια του τα κομμάτια έχουν διπλή όψη.

Foals

‘Everything Not Saved Will Be Lost: Part 2’

Το δεύτερο μέρος του τελευταίου μουσικού εγχειρήματος των Foals έχει από την αρχή φανερές διαφορές. Είναι πιο “βαρύ” ηχητικά και βασίζεται περισσότερο στις ροκ κιθάρες με μερικά μεγάλα riffs στο περιεχόμενο του. Είναι γενικά ένας πιο ξεκάθαρα rock δίσκος. Αυτό θα το καταλάβεις ιδιαίτερα σε κομμάτια όπως το “The Runner” και “Black Bull”. Όμως ο frontman των Foals είχε δίκιο στο ότι υπάρχει συνέχεια και συνέργεια μεταξύ των επιμέρους μελών του. Εκεί που το πρώτο μέρος τελειώνει λυρικά με μια εικόνα καταστροφής, το δεύτερο μέρος έρχεται ως απάντηση. Πώς συνεχίζεις μέσα σε έναν κόσμο κατακερματισμένο. Και με πολλούς τρόπους το δεύτερο μέρος του δίσκου είναι η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού, μιας περιπέτειας τόσο για το συγκρότημα όσο και για εμάς τους ακροατές.

Εν κατακλείδι

Από τότε που κυκλοφόρησε το ‘Everything Not Saved Will Be Lost’ παίζει προφανώς στο repeat. Ο δίσκος αποδεικνύει ότι οι Foals βρίσκονται στο ζενίθ της πολύπλευρης και ακέραιης μουσικής τους δημιουργικότητας. Αποτελεί ένα δυνατό υποψήφιο για άλμπουμ της χρονιάς για όλα τα μεγάλα μουσικά περιοδικά. Και παρόλο που παντού υπάρχει χώρος για βελτίωση η φιλοδοξία των Foals τους βγήκε τελικά σε καλό. Γι αυτό όταν διαβάζω περί “ναυαγίου” και “αποτυχημένης απόπειρας” από (ελληνικά) ειδησεογραφικά σαιτ γελάω. Μάλλον δεν ακούσαμε τον ίδιο δίσκο.

Foals

Δύο άλμπουμ, ένας δίσκος, μια ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία. ‘Everything Not Saved Will Be Lost’.

Item added to cart.
0 items - 0,00