Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Τα καλύτερα ντεμπούτο άλμπουμ των τελευταίων 30 ετών

Εμβληματικά ντεμπούτο άλμπουμ που μας σύστησαν σε αγαπημένα συγκροτήματα. Σηματοδότησαν την αρχή για πετυχημένες μουσικές καριέρες. Άλμπουμ που συχνά έγιναν σύμβολα μιας ολόκληρης γενιάς.

Τι κάνει ένα ντεμπούτο άλμπουμ καλό; Πως αναμετριέται με τα επόμενα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι εν λόγω μπάντες και πως συνέβαλαν στη μετέπειτα πορεία τους; Το ντεμπούτο άλμπουμ δεν είναι ούτε το καλύτερο, ούτε το νούμερο ένα αναγκαστικά. Είναι η αρχή, η πρώτη γεύση για τον ακροατή αλλά και τον καλλιτέχνη.

Για τους Beatles ήταν το “Please Please Me”, για τους Led Zeppelin το ομώνυμο άλμπουμ με το iconic εξώφυλλο που απεικόνιζε το φλεγόμενο αερόπλοιο και για τους Doors το επίσης ομότιτλο “The Doors”, με κομμάτια όπως το “Break On Through (To The Other Side)” και “Twentieth Century Fox” που έγιναν κλασικά . Αργότερα ήρθαν οι Pearl Jam με το “Ten” το οποίο παρέμεινε το αξεπέραστο άλμπουμ τους. Kαι ακόμα πιο μετά οι Weezer, οι Kings of Leon και πάει λέγοντας.

Για την παρακάτω λίστα, όπως θα δείτε, επέλεξα ντεμπούτο άλμπουμ της indie/rock πεποίθησης από σύγχρονες μπάντες που συγκαταλέγω ανάμεσα στις πολύ αγαπημένες μου. Τα συγκεκριμένα ντεμπούτο άλμπουμ σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αυτό που λέμε “το καλύτερο τους”. Aλλά τα εκτιμώ γιατί από εκεί έμαθα το συγκρότημα. Σε άλλες περιπτώσεις είναι το άλμπουμ που κανένα άλλο δεν θα το φτάσει ποτέ, γιατί είναι τόσο άρτιο. Και στην τελευταία περίπτωση είναι εκείνες οι μπάντες που έχουν καταφέρει να παραμείνουν consistent στην καριέρα τους, με το ένα πετυχημένο άλμπουμ μετά το άλλο. Ωστόσο εγώ δεν θα επιχειρήσω να συγκρίνω ή να διαχωρίσω.

Τα συγκεκριμένα ντεμπούτο άλμπουμ είναι για μένα κλασικά, τουλάχιστον για τη δική μου γενιά. Eίτε ακούς τη συγκεκριμένη μουσική ή μπάντα μπορείς σίγουρα να τα εκτιμήσεις ως αναπόσπαστα κομμάτια της μουσικής ιστορίας.

The Strokes- ‘Is This It’

ντεμπούτο άλμπουμΑκόμα και ο Alex Turner ήθελε να είναι ένας από τους Strokes. Οι Kings of Cool, το OG indie συγκρότημα είχε πετύχει να πακετάρει τον εαυτό του τόσο καλά που όταν βγήκε το ντεμπούτο η επιτυχία ήταν ήδη δεδομένη. Μέσα σε ένα χρόνο ο Julian Casablancas και η παρέα του ήταν οι θεοί της αμερικάνικης indie σκηνής. Οι Strοkes είχαν καθιερωθεί ως μια από τις σπουδαιότερες νέες μπάντες της εποχής. Με κάτι από Velvet Underground, 70s punk και garage rock revival και ένα εξώφυλλο που άφησε εποχή και προκάλεσε υστερικές αντιδράσεις για το NSFW περιεχόμενο του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτο άλμπουμ στην ιστορία αφήνοντας ένα ιδιαίτερο legacy. Επηρέασε σε δραστικό βαθμό τόσο την μουσική όσο και το στυλ. Έγινε καταλύτης για τη mainstream alternative επέλαση και τη δημιουργία συγκροτημάτων όπως οι Arctic Monkeys και οι Franz Ferdinand, μεταξύ άλλων.

Arctic Monkeys- ‘Whatever People Say I Am, That’s What I Am Not’

ντεμπούτο άλμπουμ Το ντεμπούτο των Arctic Monkeys δεν αποτελεί απλά μια δυνατή αρχή για τη μπάντα αλλά μακράν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 21ου αιώνα. Αν και αγαπώ όλα τους άλμπουμ είμαι της άποψης ότι εάν δεν υπήρχε το “AM” τίποτα δεν θα ξεπερνούσε το “Whatever People Say I Am, That’s What I Am Not”. Και ακόμα παίζεται. Θεματικά ήταν μια ειλικρινής έκφραση της αγγλικής καθημερινότητας των μελών. Φωνητικά ο Alex Turner τα έδινε όλα με την βαριά προφορά του και τα γρήγορα στιχάκια. Τέλος μουσικά οι μελωδίες είναι pure indie απόλαυση. Με κομμάτια όπως “When The Sun Goes Down”, “I Bet You Look Good On The Dancefloor”, “Mardy Bum” και “Fake Tales From San Francisco” είναι το γρηγορότερο σε πωλήσεις ντεμπούτο άλμπουμ στην ιστορία. Έκτοτε έχει γίνει πενταπλά πλατινένιο.

The Black Keys- ‘The Big Come Up’

ντεμπούτο άλμπουμΌχι το καλύτερο τους (αυτό είναι το “Brothers” και δεν θέλω κουβέντα) αλλά με τη δική του χάρη και αυθεντικότητα. Το “The Big Come Up” κυκλοφόρησε το 2002. Από τότε ήταν προφανές ότι το ντούο Dan Auerback και Patrick Carney προορίζονταν για μεγάλα πράγματα. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο υπόγειο του Carney με δύο μικρόφωνα αγορασμένα από το eBay και πούλησε μόλις 139.000 αντίτυπα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δυο τους να αναγκαστούν να κουρεύουν γκαζόν για να μαζέψουν λεφτά για περιοδεία. Παρά το αντίξοο ξεκίνημα τους όμως οι Black Keys γνώρισαν τελικά μια επιτυχημένη καριέρα με οχτώ φανταστικά άλμπουμ, παγκόσμιες περιοδείες και βραβεία. Και όλα ξεκίνησαν εδώ. Με κομμάτια όπως “I’ll Be Your Man”, “Them Eyes” και το cover του “She Said, She Said” των Beatles.

Arcade Fire- ‘Funeral’

ντεμπούτο άλμπουμ Το ντεμπούτο άλμπουμ των Καναδών Arcade Fire παλεύει με τα συναισθήματα της απώλειας, της ενηλικίωσης και της χαμένης ελπίδας της γενιάς των 2000ς και μετουσιώνεται σε ένα από τα κυριότερα indie άλμπουμς της εποχής. Άλλοτε με θλιμμένο ρεαλισμό, άλλοτε με πολυσύνθετη art-rock ατμόσφαιρα, το “Funeral” δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές για τον προσωπικό του χαρακτήρα και τη μουσική του πρωτοτυπία. “Μέσα από δέκα κομμάτια εκφράζει τα πάντα για τη θνητότητα και λέει όσα πρέπει να ειπωθούν”, γράφει ο Josh Drimmer στο Stylus.

Oasis- ‘Definitely Maybe’

ντεμπούτο άλμπουμ Το παλαιότερο entry στη λίστα μας είναι ίσως και λίγο προβλέψιμο. Φυσικά η προβλεψιμότητά του δεν το κάνει σε καμμία περίπτωση λιγότερο καλό. Ήταν το έτος 1994 και το “Definitely Maybe” των Oasis γίνεται νούμερο ένα σε χρόνο ρεκόρ. Σηματοδότησε έτσι την αρχή της επιτυχίας της μπάντας, για πρώτη φορά και στην Αμερική, σε μια περίοδο που μεσουρανούσε η grunge. Επιπλέον καθιστά και μια σημαντική στιγμή για τη Britpop που θα είχε διάρκεια στο χρόνο. Το άλμπουμ θεωρείται essential και ένα σπουδαίο κομμάτι της μουσικής ιστορίας της Βρετανίας και όχι μόνο.

Black Rebel Motorcycle Club- ‘B.R.M.C’

ντεμπούτο άλμπουμ Το 2001 κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των BRMC. Και τίποτα, ΠΟΤΕ, δεν θα πλησιάσει την τελειότητα του (τουλαχιστόν όχι από τους ίδιους, και όχι από έλλειψη προσπάθειας). Αργός psychedelic ήχος, δυνατές ροκιές και επιρροές από Led Zeppelin, Dinosaur Jr και Jesus and the Mary Chain και κομμάτια όπως “Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll” “Spread Your Love” και “Love Burns” συνθέτουν ένα δίσκο που είναι η πεμπτουσία της rock and roll. Από κάθε άποψη.

Franz Ferdinand- ‘Franz Ferdinand’

Οι Σκωτσέζοι Franz Ferdinand εμφανίστηκαν το 2004 με τα στενά χίπστερ παντελόνια τους και τον pop indie ήχο τους και δήλωσαν ότι η αποστολή τους είναι “να φτιάχνουν μουσική για να χορεύουν τα κορίτσια”. Με τα κομμάτια τους “Take Me Out”, “This Fire” και “Michael”, του ντεμπούτο άλμπουμ τους, τα κατάφεραν και απέσπασαν και ένα Mercury Prize για τον κόπο τους. Έκτοτε απολαμβάνουν μια συνεχώς ανοδική πορεία με πέντε επιτυχημένα άλμπουμ, συνεχίζοντας να κάνουν παντού τα κορίτσια να χορεύουν.

The Killers- ‘Hot Fuss’

ντεμπούτο άλμπουμO Brandon Flowers, (και η ψεύτικη βρετανική προφορά του), μαζί με τη μπάντα του τους The Killers έρχονται στον κόσμο το 2004 με το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Hot Fuss”. Ολόκληρος ο δίσκος είναι ένας θρίαμβος. Για την ιστορία, αποτελεί και ένα από τα μακρύτερα charting albums στο UK. Παρέμεινε στα charts για 249 συνεχόμενες εβδομάδες (περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια δηλαδή)! Δεν έχω πολλά να πω πάνω σε αυτό πέρα από το ότι το “Mr. Brightside” ήταν και θα είναι ο ύμνος της γενιάς μας. Θα γραφτούν βιβλία και θα το τραγουδάω στα παιδιά μου (τα οποία θα νομίζουν ότι είμαι φοβερά lame)!

Honorable Mentions

Για το κλείσιμο σας αφήνω με μερικά honorable mentions. Το πρώτο έρχεται από τους The National, το 2001. Ένα ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ με ελαφρά πιο country υπόνοιες συγκριτικά με τις επόμενες δουλειές τους. Έπειτα το 2006 οι Kooks κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Inside In/ Inside Out. Περιελάμβανε τα χιτ τους κομμάτια “Naive” και “She Moves in Her Own Way”. Αν και καλό από μόνο του επισκιάστηκε κάπως από την κυκλοφορία του δίσκου των Arctic Monkeys. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν ένα από τα πολυαγαπημένα indie συγκροτήματα της δεκαετίας. Τέλος, σε μια σχετικά πιο πρόσφατη κυκλοφορία το επώνυμο άλμπουμ των The 1975, το 2013, αποκαλέστηκε από αρκετούς κριτικούς ως το καλύτερο indie άλμπουμ εκείνης της χρονιάς. Οι pop διαθέσεις και 80ς αισθητική το κάνουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό ντεμπούτο για τους ίδιους αλλά και ένα απολαυστικό άλμπουμ γενικότερα.

ντεμπούτο άλμπουμ

Item added to cart.
0 items - 0,00