Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

5 πράγματα να προσέξεις όταν αγοράζεις πικάπ

Σκέφτεσαι να αγοράσεις πικάπ; Εδώ θα βρεις μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις!

πικάπ

Ξέρουμε πως το βινύλιο έχει επιστρέψει για τα καλά (αν και μάλλον δεν έφυγε ποτέ). Με πολλούς τρόπους το βινύλιο μοιάζει με το βιβλίο. Όσα ηλεκτρονικά μέσα και να βγουν, τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την φυσική υπόσταση του να το κρατάς στα χέρια σου.

Το βινύλιο, με τον αξεπέραστο αναλογικό ήχο και το συχνά-masterful artwork έχει κερδίσει φανατικό κοινό με τα χρόνια. Το μέσο αναπαραγωγής του είναι το πικάπ, εξαιρετικά απλό στον τρόπο λειτουργίας του και ταυτόχρονα απίστευτα ευφυές. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις πικάπ για πρώτη φορά με μια λέξη κάντο! Αξίζει. Πιθανά, δεν θα έχεις ακούσει μουσική με τον ίδιο τρόπο ποτέ ξανά. Στην περίπτωση που έχεις ήδη πικάπ μπορεί να σκέφτεσαι την πιθανότητα ενός upgrade.

Παρακάτω, μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και να προσέξεις για το πικάπ.

πικάπ

Πώς λειτουργεί το πικάπ

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Για να κατανοήσεις οτιδήποτε πρέπει πρώτα να καταλάβεις πως δουλεύει. Όπως είπα και πιο πάνω το πικάπ είναι ταυτόχρονα απλό και μεγαλοφυές. Το βινύλιο περιέχει αυλακώσεις που ξεκινούν από την άκρη μέχρι το κέντρο του δίσκου. Οι αυλακώσεις αυτές έχουν πάνω αποτυπωμένες μικρές κορυφές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν, λοιπόν, ακουμπάς τη βελόνα του πικάπ πάνω στο δίσκο αυτή αρχίζει να κινείται πάνω στις αυλακώσεις και οι κορυφές κάνουν τη βελόνα να δονείται. Με τη σειρά τους, οι δονήσεις μετατρέποται σε ηχητικά κύματα. Ακολούθως, τα κύματα αυτά ενισχύονται και γίνονται η μουσική που ακούς.

Στη χρήση του είναι επίσης πανεύκολο. Απλώς τοποθετείς το βινύλιο, ευθυγραμμίζοντας την τρύπα που έχει στη μέση με την άτρακτο του πικάπ και επιλέγεις την κατάλληλη ταχύτητα. Ακουμπάς το βραχίονα στο εξωτερικό του βινυλίου και συνήθως αυτό ξεκινάει να παίζει αυτόματα.

πικάπ

Μεγέθη και ταχύτητες βινυλίου

Όπως ίσως γνωρίζεις, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη δίσκων βινυλίου. Αυτά περιστρέφονται με διαφορετική ταχύτητα, η οποία μετριέται σε RPM (revolutions per minute). Γι αυτό το λόγο τα πικάπ έχουν έναν ειδικό διακόπτη με τον οποίο μπορείς να αλλάξεις την ταχύτητα. Ενδεικτικά:

  • Οι δίσκοι 7 ιντσών παίζουν στα 45RPM. Αυτό χωράει περίπου 5 λεπτά μουσικής σε κάθε πλευρά και χρησιμοποιούνται συνήθως για singles.
  • Ο πιο κοινός τύπος είναι οι 12ιντσοι δίσκοι. Παίζουν στα 33RPM, με 22 λεπτά μουσικής σε κάθε πλευρά.
  • Η τρίτη και πιο σπάνια κατηγορία είναι τα 10ιντσα βινύλια. Συνήθως μιλάμε για παλαιότερα βινύλια τα οποία παίζουν στα 78RPM.

Όλα τα πικάπ παίζουν στα 33 ως 45RPM. Μόνο αυτά που κατηγοριοποιούνται ως “τριών ταχυτήτων” μπορούν να παίξουν 78RPM. Ωστόσο, επειδή τα πικάπ είναι αναλογικά συστήματα δεν εγγυόνται ακρίβεια κάθε φορά. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή το έχεις βάλει στα 33 θα παίξει ακριβώς στα 33. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πικάπ που λειτουργούν σε λίγο μικρότερη ταχύτητα ενώ ορισμένα μπορεί να ξεκινούν αργά στις εξωτερικές αυλακώσεις του δίσκου και να επιταχύνουν όσο κινούνται προς το κέντρο.

πικάπ

Τοποθέτηση

Μπορεί να ακούγεται σχετικά αυτονόητο όμως, το πού θα βάλεις το πικάπ έχει σημασία. Επειδή τα πικάπ παράγουν ήχο μέσα από δονήσεις μπορούν να “πιάσουν” και εξωτερικές δονήσεις υπό τη μορφή ενός χαμηλού βουητού.Καλό είναι να επιλέξεις μια σταθερή και γερή επιφάνεια, χωρίς παρεμβολές. Εάν ακόμα αντιμετωπίζεις πρόβλημα υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένα ράφια που ελαττώνουν τους κραδασμούς. Εκτός αυτού φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά το πικάπ σου, όπως κάνεις και με τα βινύλια σου, για καλύτερο ήχο και διάρκεια ζωής. *Για τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό τσέκαρε εδώ.

πικάπ

Manual vs. Automatic και πόσα $$ να δώσεις

Το πρώτο σκέλος αναφέρεται στο αν η βελόνα τοποθετείται και αφαιρείται μόνη της από το βινύλιο. Στα manual πικάπ πρέπει να σηκώσεις και να τοποθετησείς τη βελόνα χειροκίνητα. Στα αυτόματα συστήματα η διαδικασία γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στη semi-automatic κατηγορία ο βραχίονας τοποθετείται χειροκίνητα αλλά αφαιρείται αυτόματα στο τέλος.

Τα περισσότερα πικάπ μεσαίας ως high-end κατηγορίας τιμής είναι manual, ωστόσο δεν έχει και τόση σημασία, νταξ δεν θα σου πέσει το χέρι να σηκώσεις μια βελόνα. Αρκεί να το κάνεις προσεκτικά ώστε να μην γδάρεις το δίσκο.

Η budget-friendly κατηγορία πικάπ αποτελείται από συστήματα με απλό σχεδιασμό σε πλαστικό περίβλημα με ενσωματωμένα ηχεία. Έχει όλα όσα χρειάζεσαι σε πρώτη φάση ως first-timer. Αν ωστόσο αναζητάς κάτι πιο high-end που θα σου δώσει όμως καλύτερο ήχο και μεγαλύτερη ακρίβεια εκεί ανεβαίνεις σημαντικά στην τιμή. Γιατί σ’ αυτή την κατηγορία μιλάμε εκτός των άλλων για ξεχωριστά ηχεία και ενισχυτή. Επομένως στην τιμή λαμβάνεις υπόψη και όλα τα περιφεριακά που θα χρειαστείς αλλά και ποια θα είναι τα πιο κατάλληλα. Σκέψου το σαν να φτιάχνεις δικό σου ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αλλά, ό,τι δίνεις παίρνεις τελικά. Οπότε it’s up to you. Αν απλά θες να ακούς τη μουσικούλα σου κομπλέ και δεν ψάχνεις τρελά επαγγελματικές αποδόσεις ένα οικονομικό πικάπ θα σε βγάλει μια χαρά.

πικάπ

Αναβάθμιση

Ένα πράγμα που ίσως θέλεις να λάβεις υπόψην είναι το πόσο αναβαθμιζόμενο είναι το πικάπ σου. Και σε αυτό φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο η τιμή του. Όταν μιλάμε για entry-level συστήματα αυτά είναι ήδη έτοιμα του κουτιού οπότε και δεν σηκώνουν πολύ upgrade. Για τα πιο high-end μοντέλα που ουσιαστικά εσύ διαμορφώνεις από την αρχή έχουμε διαφορετικές παραμέτρους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να κάνεις αναβάθμιση του πικάπ σου, κάποιοι εύκολοι και οικονομικοί.

  • Platter: Ο κινούμενος δίσκος πάνω στον οποίο κάθεται το βινύλιο. Όσο πιο βαρύ τόσο το καλύτερο στην ουσία διότι έτσι ελλατώνονται οι κραδασμοί και έχεις πιο ακριβή ήχο.
  • Tonearm: Ο βραχίονας κεφαλής που κρατάει τη βελόνα. Η ποιότητα του εξαρτήματος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου.
  • Stylus: Η βελόνα του πικάπ σου, που είναι και το πιο εύκολο κομμάτι που μπορείς να αλλάξεις και ίσως εκείνο που αξίζει περισσότερο. Η βελόνα ευθύνεται για την ακρίβεια και λεπτομέρεια στον ήχο και είναι καλό να αλλάζεται μετά από τις 1,000 ώρες περίπου.
  • Isolation: Ένας άλλος καλός και οικονομικός τρόπος να αναβαθμίσεις το πικάπ σου είναι να προσθέσεις βάσεις απομόνωσης από κάτω που θα μειώσουν σημαντικά τους κραδασμούς.

πικάπ

Αν πάντα ήθελες να μπεις στη φάση του βινυλίου τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις. Η αγορά ή η αναβάθμιση ενός πικάπ είναι πάντα καλή ιδέα και πραγματικά αξίζει τα λεφτά του. Η εμπειρία ήχου που θα έχεις είναι ασύγκριτη και θα αλλάξει τον τρόπο που ακούς και εκτιμάς τη μουσική.

Item added to cart.
0 items - 0,00