Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

‘ANIMA’: Το καλύτερο solo άλμπουμ του Thom Yorke

Το τρίτο solo άλμπουμ του Thom Yorke, των Radiohead, κυκλοφόρησε και είναι ίσως το καλύτερο του.

Τον ξέρεις κυρίως από ένα συγκροτηματάκι, μπορεί να τους έχεις ακούσει, τους Radiohead. Ο Thom Yorke με χαρακτηριστική ναρκοληπτική διάθεση και μελαγχολικές μελωδίες, τα τελευταία 20 χρόνια μας έχει φέρει υπερβατικά άλμπουμ όπως το ‘Kid A’ και ‘OK Computer’. Κομμάτια όπως το “Creep” και “Karma Police έχουν γίνει ο ήχος μιας γενιάς θλιμμένης και ανήσυχης. Το legacy των Radiohead (είτε γουστάρεις είτε όχι) είναι αδιαμφισβήτητο. Και στο επίκεντρο αυτού βρίσκεται ο Thom Yorke.

Η μουσική του Thom Yorke είχε πάντα την ικανότητα να ακροβατεί ανάμεσα στην ομορφιά και την απόγνωση. Γλυκιά και στοιχειωμένη, με μια υποψία πανικού και ονειρικότητας. Η καθημερινότητα, η απομόνωση, η διαβολική τεχνολογία, το όνειρο, πρωταγωνιστούν ως θεματικές στα κομμάτια που γράφει. Αν όλοι είμαστε ανυποψίαστα γρανάζια στην τερατώδη μηχανή του καπιταλισμού, οι δυστοπικοί φόβοι του Thom Yorke είναι το soundtrack της ζωής μας.

Thom Yorke

Το 2006 ο Thom Yorke κυκλοφόρησε τον πρώτο solo δίσκο του με τίτλο ‘The Eraser’. Ένα πορτρέτο κατασκευασμένο από νότες ηλεκτρονικής μουσικής, που απεικόνιζε το συγκεχυμένο πολιτικό τοπίο και την απώλεια ελέγχου μέσα στην μοντέρνα κοινωνία. Κι ενώ είχε γενικά θετική απήχιση, κρίθηκε για μια έλλειψη αισθαντικότητας και μιας απροθυμίας να “ροκάρει”.

Το 2014 ακολούθησε ένα δευτέρο solo. Το ‘Tomorrow’s Hidden Boxes’ κυκλοφόρησε ανεξάρτητα μέσα από ένα πληρωμένο BitTorrent bundle. Ο δίσκος είχε πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Κάνοντας το, το πιο νόμιμα “κατεβασμένο” torrent της χρονιάς. Σκόπιμα ήπιο, προορίζονταν για deep listening για να το εκτιμήσεις πραγματικά. Ωστόσο αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα με το πρώτο. Φάνταζε ένα διάλειμμα από τους Radiohead. Κάτι να περάσει η ώρα, χωρίς ιδιαίτερη δέσμευση ή κατεύθυνση.

‘ANIMA’

Το φετινό, τρίτο solo άλμπουμ του Thom Yorke επιχειρεί να τα ανατρέψει όλα αυτά. Είναι αρκετά φιλόδοξο να θες να ξεπεράσεις το reputation σου τόσο ως solo καλλιτέχνης αλλά και ως μέλος μιας από τις πιο καταξιωμένες μπάντες παγκοσμίως.

Ο δίσκος έχει τίτλο ‘ANIMA’ που παραπέμπει στη λατινική έννοια της ζωτικής δύναμης ή της ψυχής. Είναι επίσης όρος στην αναλυτική ψυχολογία του Carl Jung με τη σημασία της υποσυνείδητης θηλυκής συναίσθησης του άνδρα. Όπως γράφει η Amanda Petrusich στο New Yorker, ο τίτλος συνάδει απόλυτα με την κεντρική ιδεολογία του Yorke. “Προσκολλήσου στην ψυχή σου, όσο κι αν ο μοντέρνος κόσμος προσπαθεί να την ξεριζώσει από το σώμα σου.”

Μια υποτιθέμενη εταιρία, η Anima Technologies ισχυρίζεται πως μπορεί να ανακτήσει τα όνειρα σου με τη βοήθεια μιας “κάμερας ονείρων”. “Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τα όνειρα σου; Τηλεφώνησε ή στείλε μήνυμα σε αυτό τον αριθμό και πάρε πίσω τα όνειρα σου”. Αυτό διάβαζαν οι μυστηριώδεις διαφημίσεις που προβάλλονταν πάνω σε μνημία του Λονδίνου νωρίτερα μέσα στο μήνα. Κι έπειτα ήρθε το ‘ANIMA’. Με αναφορές σε αχανή, φουτουριστικά τοπία, μηχανικούς παλμούς και στίχους που υποδεικνύουν ένα αστείρευτο ρεύμα συνείδησης, είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο του έργο μέχρι σήμερα.

Thom Yorke

Το ‘ANIMA’ συνοδεύεται από μια ταινία μικρού μήκους , 15 λεπτών, που προβάλλεται στο Netflix.

Σκηνοθετημένη από τον Paul Thomas Anderson, η ταινία ξεκινάει με τον Yorke να εισέρχεται έναν υπόγειο σταθμό τρένου. Ανάμεσα στα πλήθη από σκουροντημένους επιβάτες βλέπει μια γυναίκα (τη σύντροφο του στην πραγματική ζωή Dajana Roncione). Και καθώς προσπαθεί να την προλάβει για να της δώσει ένα μικρό μεταλλικό κουτί κολατσιού, βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα σε χορευτές πάνω σε ένα δάπεδο που γέρνει κάτω από τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα είναι μια επιδέξια χορογραφία, ένα ασυνήθηστα αποκαλυπτικό και συναισθηματικό βίντεο. Η αναζήτηση της αγάπης και του έρωτα σε έναν κόσμο που συχνά είναι αφιλόξενος και σκληρός. Κι αν και είναι εύκολο να το παραβλέψεις ως απλώς μια προωθητική ενέργεια κρύβει μέσα του τόση μνημειώδη δεξιοτεχνία όσο και το ίδιο το άλμπουμ. Ενώ επενδύεται μουσικά από τα κομμάτια του δίσκου “Not The News”, “Traffic” και “Dawn Chorus”.

Το ‘ANIMA’ αντικατοπτρύζει αυτό που η ταινία χορογραφεί οπτικά. Ή το αντίθετο. Ο Thom Yorke ως σπουδαστής της ηλεκτρονικής μουσικής πειραματίζεται με τις επιρροές του. Ταυτόχρονα ξεπερνάει τα όρια μεταξύ μουσικών ειδών και εμπνεέται από τις πιο εσωτεριστικές πτυχές της μουσικής. Αυτό ίσως δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο εδώ το κάνει με μεγαλύτερη ευαισθησία και τρυφερότητα από ποτέ.

Επίσης εδώ βλέπουμε και την επιστροφή μερικών παλιών φίλων. Οι Atoms for Peace, ήταν το supergroup που ίδρυσε ο Thom Yorke, το 2013, με μέλη τους Godrich, το Flea των Red Hot Chili Peppers , τον ντράμερ Mauro Refosco και τον Joey Waronker των REM. Φέτος οι Godrich και Waronker συνεισφέρουν στη δημιουργία του δίσκου.

Thom Yorke

“Dawn Chorus”

Τέλος με την κυκλοφορία του ‘ANIMA’ βρίσκουμε και το πολυαναμενόμενο “Dawn Chorus”. Σε συνέντευξη του, το 2009, ο Thom Yorke το ονομάζει το αγαπημένο του κομμάτι που έχει γράψει ποτέ για τους Radiohead. Όμως το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ποτέ εν τέλη. Το 2016 οι Radiohead ανακοινώνουν πως θα ιδρύσουν την εταιρία Dawn Chorus LLP πριν από την κυκλοφορία του δίσκου τους ‘A Moon Shaped Pool’. Οι φανς εύλογα υποθέτουν πως το κομμάτι θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο άλμπουμ, ωστόσο και πάλι δεν βγήκε ποτέ. Fast-forward μια δεκαετία και το “Dawn Chorus” είναι επιτέλους εδώ. Αποτελεί μια από τις πιο απλοικές συνθέσεις του Yorke xωρίς αυτό να το κάνει λιγότερο όμορφο. Μια synth-μπαλάντα που συλλογίζεται το παρελθόν του καλλιτέχνη. “Αναπαύεται κάπου ανάμεσα στη νοσταλγία και τη μετάνοια. Σαν ένα αντίο σε αυτό που έχει ήδη περάσει και εκλείψει”, όπως γράφει το Dazed.

Ο Thom Yorke, τελικά, με το ‘ANIMA’ υπερβαίνει κάθε προηγούμενο solo attempt διατηρώντας ταυτόχρονα την ξεκάθαρη μουσική του ταυτότητα, που τον έχει φτάσει μέχρι εδώ.

Item added to cart.
0 items - 0,00